22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
04.03.2008
Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Etleri, Sakatat ve Bağırsaklar ile Pamuk, Tiftik, Yün, Yapağı, Ham Post ve Deri Teslimlerinde Tevkifat Uygulaması
Sayı : 2008/30
İlgili : Muhasebe

 

Sayın Yetkililer

 

108 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile büyük ve küçükbaş hayvan etlerinin teslimi katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulmuş; pamuk, tiftik, yün, yapağı, ham post ve deri teslimlerindeki 0,50 stopaj oranı 0,90’a çıkarılmış ve satıcılarda müteselsil sorumluluk uygulaması başlatılmıştır.

 

1-  Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Etleri, Sakatat ve Bağırsaklarda Tevkifat Uygulaması

108 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile, 27.02.2008 tarihinden itibaren büyükbaş ve küçükbaş hayvan etleri ile sakatat ve bağırsakların tesliminde % 50 oranında tevkifat uygulaması getirilmiştir.

 

2- Pamuk, Tiftik, Yün, Yapağı, Ham Post ve Deri Teslimlerinde Tevkifat Uygulaması   

İDEAL 2008/19 sayılı Duyurumuzda da belirtildiği gibi, 107 seri nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile 05.01.2008 tarihinden itibaren;

·        kütlü ve elyaf pamuki linter pamuk, pamuk lifi döküntülerinin,

·        natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağıların,

·        sığır, at, koyun ve kuzuların (astrogan, karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri ile Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin tesliminde alıcılar tarafından 0,50 oranında tevkifat uygulaması getirilmişti.

 

Bu kez 108 sayılı Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile 27.02.2008 tarihinden itibaren, yukarıdaki teslimler için tevkifat oranı 0,90’a çıkarılmıştır. 

 

3- Tevkifat Uygulamasında Sınır

İşlem bedelinin, hesaplanan kdv ile birlikte V.U.K.’nun 232 inci maddesindeki fatura düzenleme sınırının altında olması halinde (2008 yılı için 600 YTL), 108 seri nolu KDV Genel Tebliği konusu teslimlerde satıcılar tarafından tevkifat uygulanmayacaktır.

 

Diğer taraftan,

·        tarımsal amaçlı kooperatifler hariç KDV Kanunu’nun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşlar

·        sermayelerinin %51 veya daha fazlası kamuya ait işletmeler

·        Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar da

108 seri nolu KDV Genel Tebliği konusu teslimlerinde stopaj uygulamayacaklardır.

 

4- Satıcılarda Bildirim Zorunluluğu ve Müteselsil Sorumluluk Uygulaması

51 ve 53 seri nolu KDV Genel Tebliğleri ile kdv tevkifatına tabi mal veya hizmeti satın alanların (tevkifatı gerçekleştirerek 2 nolu KDV Beyannamesi ile beyan etmek durumunda olanların) Vergi Dairelerine bildirim zorunlulukları düzenlenmiştir.

Bu kez, 108 sayılı KDV Genel Tebliği ile bu Tebliğ konusu malları teslim edenlere fatura ve alıcı bilgilerinin yer aldığı bir listeyi izleyen ayın 15 inci günü mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairesine verme zorunluluğu getirilmiştir.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyen satıcılar, alıcı tarafından beyan edilmeyen tevkifat tutarları ile ödenmeyen tutarlardan alıcılarla birlikte müteselsilen sorumlu olacaklardır.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 04.03.2008

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft