22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
06.02.2008
2007 ve İzleyen Yıllara İlişkin B Formları
Sayı : 2008/28
İlgili : Muhasebe

 

Sayın Yetkililer 

381 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin belli tutarı aşan mal ve hizmet alım ve satımlarına ilişkin olarak düzenledikleri Ba ve Bs Formlarının düzenlenme usul ve esasları ile bildirim had ve süreleri yeniden belirlenmiştir.  

I. BİLDİRİM DÖNEMLERİ 

Bildirim dönemleri, 381 nolu V.U.K. Genel Tebliği ile 2008 yılına ilişkin bildirimlerden başlamak üzere “aylık bildirim” haline getirilmiştir.

 

2007 yılına ait bildirim, İDEAL 2006/42 sayılı Duyurumuzda da belirtildiği gibi “yıllık” olarak yapılacaktır. (Özel hesap dönemine tabi olan mükelleflerde bildirimler ise özel hesap dönemi itibarıyla değil, takvim yılı itibarıyla düzenlenecektir.) 

II. BİLDİRİM SÜRELERİ 

2008 yılına ait aylık bildirimler, takip eden ayın 5 inci gününden, bir sonraki ayın 5 inci günü akşamına (saat 24:00’e) kadar bildirilecektir.

 

 

2008 Yılı İlk Üç Aylık Dönem Bildirimleri

      

2008 Ocak, Şubat, Mart dönemlerine ilişkin bildirimler; 2008 Nisan ayının 5 inci gününden itibaren Haziran ayının 5 inci günü akşamına kadar verilebilecektir.

 

Mükellefin istemesi halinde, 2008 Ocak ayı bildirimi Mart ayının 5 inci gününe kadar verilerek, aylık bildirim yapılabilecektir.

 

 

2007 Yılı Bildirimleri

 

2007 yılına ilişkin yıllık bildirim, 2008 yılı Şubat ayı içinde verilecektir.

 

III. BİLDİRİM HADLERİ 

III.1- 2008 Yılı Bildirim Haddi 

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2008 yılında bir ay içinde bir kişi veya kurumdan yaptığı mal ve hizmet alışları toplamı ile bir kişi veya kuruma yaptığı mal ve hizmet satışları toplamının 8.000 YTL veya üstü olması halinde bildirim konusu yapılacaktır.

 

8.000 YTL’nin tespitinde, katma değer vergisi hariç tutulacaktır.

 

 

Limit Altındaki Alış / Satışların Bildirimi

 

Limit altında kalan alış ve satışların bedelleri toplamı bildirim formunun “diğer mal ve hizmet bedeli toplamı” (Tablo III) bölümünde bildirilecektir.

 

 

Tüm Alım / Satımların Limit Altında Kalması Halinde Bildirim

 

Tüm alış ve satışları belirtilen limitlerin altında kalan mükellefler, limit altında kalan tüm alışları ve satışlarını Ba ve Bs formlarının “Diğer Mal ve Hizmet Bedeli Toplamı” (Tablo III) bölümünde göstereceklerdir.

 

 

III.2- 2007 Yılı Bildirim Haddi

 

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin 2007 yılıyla ilgili olarak yapacakları bildirimlerde, bir kişi veya kurumdan yaptıkları mal ve hizmet alışları toplamı ile bir kişi veya kuruma yaptıkları mal ve hizmet satışları toplamı katma değer vergisi hariç 30.000 YTL olarak dikkate alınacaktır. 

 

 

III.3- Bildirim Hadlerine İlişkin Diğer Hususlar

 

Vade Farkı / Kur Farkı / İade Faturalarının Bildirimi

 

Mal ve hizmet iadeleri, vade farkları, kur farkları gibi mal ve hizmet alım satımıyla ilgili düzenlenen faturalar da yukarıda izah edildiği şekilde Ba ve Bs formlarında bildirilecektir.

 

Bu faturaların bildirimleri, limit üstünde olması halinde Tablo II’de, limit altında kalması halinde Tablo III’de yapılacaktır.

 

 

Bildirimlerde Özel Tüketim Vergileri, Müstahsil Makbuzları, Elektrik, Su, Doğalgaz Faturaları

 

Özel tüketim vergisine tabi alım ve satımlarda bildirim formları, özel tüketim vergisi dahil olarak doldurulacaktır.

 

Müstahsil makbuzlarıyla ilgili alımların brüt tutarları Form Ba ile bildirilmek zorundadır.

 

Elektrik, su, doğalgaz gibi alım ve satımlar da diğer alım ve satımlar gibi bildirime tabi tutulacaktır.

  

İthalat ve İhracat İşlemlerinde Bildirim

Belirlenen haddi aşan ithalat ve ihracat işlemlerinde satıcının vergi kimlik numarası "1111111111" olarak, Türkiye’de mükellef olmayanlara yapılan satışlar için alıcının vergi kimlik numarası "2222222222" olarak kodlanacaktır.

IV. BİLDİRİMİN ŞEKLİ 

Bildirimlerin ilgili olduğu yıla ait gelir ve kurumlar vergisi beyannamesini elektronik ortamda vermek zorunda olan mükellefler, Ba ve Bs bildirim formlarını elektronik ortamda vermek zorundadırlar.  

Bildirimlerin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesi değişen mükellefler bildirim formlarını, halen bağlı oldukları vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.

 

Bilanço esasına göre defter tutmakla birlikte otomasyona geçmemiş Mal Müdürlüklerine bağlı olan mükellefler, bildirim formlarını, bağlı bulundukları Mal Müdürlüklerine kağıt ortamında vereceklerdir. 

 

V. (FORM BA) - (FORM BS)’NİN DOLDURULMASI  

Form Ba ve Form Bs’nin doldurulmasına yönelik açıklamalar 381 seri nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer almaktadır. Bildirim formları bu açıklamalara uygun olarak yapılacaktır.

 

Mükellefler; elektronik ortamda verdikleri bildirim formlarını onayladıktan veya kağıt ortamında bildirimde bulunduktan sonra, verdikleri bildirim formunun hatalı olduğunu belirlemeleri halinde bildirim süresinin dolmamış olması şartıyla düzeltme yapabileceklerdir.

 

Düzeltme işleminde ilk bildirim formu iptal edilmekte, ikinci defa verilen bildirim formu geçerli kabul edilmektedir. Dolayısıyla tüm bilgilerin yeniden girilmesi gerekmektedir.

Bildirimleri belirlenen sürede vermeyen, eksik ya da yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında, Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesi gereğince özel usulsüzlük cezası uygulanacaktır.  

Diğer Konular

·     Bir kişi veya kurumdan yapılan alışlar Form Ba'da; bir kişi veya kuruma yapılan satışlar da Form Bs'de tek satır olarak gösterilecektir.

·        Bildirimlerin ilgili olduğu yılda bilanço esasına göre defter tutan ancak bildirimin verileceği tarihten önce işlerini terk eden mükellefler izleyen ayın son günü akşam   ına kadar bildirim formu vereceklerdir.

·     Bilanço esasına göre defter tutmakta iken, işletme hesabı esasına geçen mükellefler, işletme hesabına geçtikleri yıldan itibaren bildirimde bulunmayacaklardır.

  Buna karşın, işletme hesabına göre defter tutmakta iken, bilanço esasına geçen mükelleflerin, bilanço esasına geçtikleri yılın ilk ayından itibaren bildirim formu   verme zorunlulukları bulunmaktadır.

·        Birden fazla şubesi olan mükellefler bildirimlerini şube bazında değil, şube bilgileri konsolide edilmiş şekilde merkezden vereceklerdir.

·     Sigorta şirketleri tarafından yapılan tazminat ödemeleri fatura ile belgelendirilen bir mal veya hizmet alımına dayanıyor ise, bu alımların genel esaslar   çerçevesinde katma değer vergisi hariç tutarlarıyla Ba bildirim formuna dahil edilmesi gerekmektedir. Sigorta şirketlerinin poliçe bilgilerini Form Bs ile   bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

·        Noterden alınan hizmetlerin Ba formu ile bildirilmesine gerek bulunmamaktadır. (Fatura düzenlenmesi halinde bildirime tabi olacaktır.)

·        Döviz alım-satımı işiyle uğraşanların bu işlemlerini ayrıca Ba ve Bs formuyla bildirmelerine gerek bulunmamaktadır. (Faturalı olarak yapılanlar bildirime tabi   olacaktır.)

·        Birleşme halinde, münfesih kurum veya kurumlara ait bildirimleri bu kurumların fesih oldukları tarihteki kanuni temsilcileri tarafından yapılacaktır. Kurumlar   Vergisi Kanunu kapsamında yapılan devirlerde ise, münfesih kurumun işlemlerine ilişkin bildirim formları, münfesih kurumun unvanı ve vergi numarası yazılmak   suretiyle devir alan kurum tarafından verilecektir.

 

Bilgilerinize sunulur. 

Saygılarımızla



Gaziantep, 06.02.2008

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft