23 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
02.07.2003
4842 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
"Finansal Kiralama İşlemleri, KDV Oranı ve Gider Kısıtlaması"
Sayı : 2003/101
İlgili : Muhasebe, Yönetim

Sayın Şirket Yetkilileri

Hatırlanacağı üzere; 2003/99 sayılı duyurumuzda, 4842 sayılı Kanunla finansal kiralama işlemlerinde yapılan yeni düzenlemelere kısaca yer verilmiştir. Duyuruda finansal kiralamanın tarifi, finansal kiralama sayılan işlemler ve 01.07.2003 tarihinden itibaren yapılacak kiralama işlemlerinde değerleme ve amortisman konuları açıklanmaya çalışılarak, uygulamaya yön verecek Tebliğin beklendiği ifade edilmiştir.

Maliye Bakanlığı 01.07.2003 tarihinde 319 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini yayımlayarak; finansal kiralama işlemlerinin uygulanmasına yönelik usul ve esasları belirlemiştir.

1- Finansal Kiralamanın Finansal Kiralama Kanunu ve Vergi Usul Kanunu Çerçevesinde Değerlendirilmesi

3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 3 üncü maddesinde kiralayan, finansal kiralama şirketi olarak ifade edilmişken, bir başka deyişle finansal kiralama işleminin sadece finansal kiralama şirketi tarafından yapılabileceği hüküm altına alınmışken; Vergi Usul Kanununa eklenen mükerrer 290 ıncı madde hükmü ile kiralama sözleşmesini imzalayan kiralayanın niteliği önemli olmayıp, yaptığı işlem önem taşımaktadır.

Dolayısıyla, Finansal Kiralama Kanunu kapsamında yapılmayan bir kiralama işlemi, mükerrer 290 ıncı maddede yer alan finansal kiralama şartlarını taşıyorsa, vergi uygulamaları açısından finansal kiralama olarak kabul edilecektir.

Tam tersi durumda, Finansal Kiralama Kanunu kapsamında yapılan bir kiralama işlemi mükerrer 290 ıncı maddede sayılan şartları taşımıyorsa, vergi uygulamaları açısından finansal kiralama olarak kabul edilemeyecektir.

2- Finansal Kiralama İşlemlerinde KDV Oranı

Katma Değer Vergisi Kanununun 28 inci maddesine bağlı 1 sayılı listenin 9 uncu bendinde, % 1 oranının uygulanmasında finansal kiralama şirketlerinden söz edilmiş olup, diğer gerçek veya tüzel kişilerce yapılacak finansal kiralama işlemleri 319 sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliğinde de belirtildiği üzere; genel oranlı katma değer vergisine tabi olacaktır.

3- Finansal Kiralama İşlemleri ve Gider Kısıtlaması

2003/99 sayılı duyurumuzda, kiracı tarafından yapılan kira ödemelerinin borç anapara ödemesi ve faiz gideri olarak ayrıştırılarak, kayıtlara alınması gerektiği ifade edilmişti.

319 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde, finansal kiralama işleminin kredi işlemi sayılacağı; bu nedenle de kiralayana ödenen finansal kiralama bedellerinin faiz kısmının finansman gider kısıtlamasına tabi olacağı belirtilmektedir.

Ancak, 2003/36 sayılı Duyurumuzda da belirtildiği gibi, imalatçı firmaların imalat faaliyetlerinde kullandıkları yabancı kaynaklara ait finansman giderlerinin kısıtlamaya tabi olmaması nedeniyle Müşavirliğimiz, 01.07.2003 tarihinden itibaren imzalanan sözleşme konusu malın imalat faaliyetinde kullanılması durumunda faiz giderlerinin kısıtlamaya tabi olmayacağı görüşünde olup, bu görüşümüzün ileriki zamanlarda Maliye İdaresince de paylaşılacağı düşüncesindedir.

Finansal Kiralamada Faiz Giderlerine İsabet Eden KDV'lerin İndirimi Konusu

Gider kısıtlamasına tabi tutulan finansal kiralama faiz giderlerine isabet eden katma değer vergileri 55 sayılı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinde de açıklandığı gibi indirim konusu yapılabilecektir.

Saygılarımızla

Gaziantep, 02.07.2003

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft