25 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
YASAL DAYANAK
2009/1 Sıra Nolu 5811 Sayılı Kanun İç Genelgesi

 

................................................VALİLİĞİNE

..................VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

           

Bilindiği üzere, 5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun 22/11/2008 tarihli ve 27062 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve bu tarih itibarıyla yürürlüğe girmiş olup, bu Kanunun uygulamasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 1 seri no.lu Genel Tebliğ ise 6/12/2008 tarihli ve 27076 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

1 seri no.lu Tebliğin;

"3.1.1. Yurt dışında sahip olunan varlıklara ilişkin bildirim ve beyan" başlıklı bölümünde, gerçek veya tüzel kişilerce 1/10/2008 tarihi itibarıyla yurt dışında sahip olunan ve kapsama giren varlıkların, Kanunun yürürlüğe girdiği 22/11/2008 tarihinden itibaren izleyen üçüncü ayın sonuna (2 Mart 2009 Pazartesi akşamına) kadar Türk Lirası değerleriyle; bankalara bildirilebileceği veya vergi dairelerine beyan edilebileceği,

"3.2. Türkiye'de sahip olunan varlıklara ilişkin beyan ve verginin ödenmesi" başlıklı bölümünde de gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerince sahip olunan ve Türkiye'de bulunan ancak 1/10/2008 tarihi itibarıyla yasal defter kayıtlarında işletmelerin özkaynakları arasında yer almayan kapsama giren varlıkların, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren izleyen üçüncü ayın sonuna (2 Mart 2009 Pazartesi akşamına) kadar Türk Lirası değeriyle, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairelerine beyan edilebileceği

belirtilerek, bildirim veya beyanın nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

5811 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin beşinci fıkrasında, Kanun kapsamında bildirilen ve beyan edilen varlıklar nedeniyle 1/1/2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağı hükme bağlanmıştır.

Bu nedenle, yurt içinde ve yurt dışında sahip olunan varlıklardan beyana konu edilenler ile ilgili olarak, yurt dışında bulunan taşınmaza sahip olunduğuna ilişkin belge dışında herhangi bir belge talep edilmeyecek ve beyanın hangi gelir unsurundan kaynaklandığı sorulmayacaktır.

Öte yandan, potansiyel mükellef olan gerçek kişilerce Kanun kapsamındaki varlıkların beyan edilmesi halinde, ilgili kişinin mükellefiyet tesisine ilişkin herhangi bir talebi olmaması durumunda mükellefiyet tesis ettirilmeksizin beyanlar kabul edilecektir. Söz konusu beyannamelerde T.C. Kimlik numarasının doğru yazılıp yazılmadığının ise mükellefin kimliğine bakılmak suretiyle kontrol edilebileceği tabiidir.

Bu çerçevede, 5811 sayılı Kanun kapsamında beyanda bulunan mükelleflere her türlü yardım ve kolaylığın sağlanmasını ve Kanun kapsamında yapılan beyanların 1 seri no.lu Tebliğde ve yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde kabul edilmesi hususuna özen gösterilmesini rica ederim.

 

                                                                                                                          Bakan a.

Mehmet Akif ULUSOY

                                                                                                               Gelir İdaresi Başkanı

 


Önceki Sayfa

Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft