Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarını tespit eden 17/07/2002 tarihli ve 
2002/4480 sayılı Kararname eki listelerde, 30/05/2007 tarih ve 26537 sayılı 
Resmi Gazetede yayımlanan 25/05/2007 tarihli ve 2007/12143 sayılı 
Kararname ile kapsamlı değişiklikler yapılmıştır.
           Bu değişikliklere ilişkin açıklamalarımız aşağıdadır.
 A- GIDA MADDELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER
1- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 1 inci maddesi ile 
2002/4480 sayılı Kararname eki I sayılı listenin 2 nci sırasına"süpürge teli ve 
tohumundan mamul süpürgeler" ibaresi eklenmiş ayrıca bu sırada yer alan ürünler 
(a) ve (b) olmak üzere iki ayrı bentte toplanmıştır.
I sayılı listenin 2 nci sırasında sayılan bütün malların toptan teslimleri 
ile (a) bendinde sayılanların perakende teslimlerinde % 18 KDV uygulanmasına 
devam edilecektir. Sıranın  (b) bendinde sayılan ürünlerin perakende tesliminde 
ise 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 KDV oranı uygulanacaktır.
Diğer taraftan, sıranın (b) bendine "süpürge teli ve tohumundan mamul 
süpürgeler" ifadesi eklenerek daha önce %18 KDV oranına tabi olan bu malın 
01/06/2007 tarihinden itibaren toptan teslimi %1, perakende teslimi %8 KDV oranı 
kapsamına alınmıştır. 
2- 2002/4480 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "A) 
TEMEL GIDA MADDELERİ" bölümünün başlığı "A) GIDA MADDELERİ" şeklinde,  bu bölüm 
altında sayılan sıralar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
a) Türk Gümrük Tarife Cetveli' nin (TGTC) 1 no.lu fasılı 
"Canlı Hayvanlar" başlığını taşımaktadır. Bu fasılın;
01.01 pozisyonunda yer alan canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar, 
01.02 pozisyonunda yer alan canlı sığırlar,
01.04 pozisyonunda yer alan canlı koyun ve keçiler,
01.06 pozisyonunda yer alan deve ve arıların,
düzenleme öncesinde olduğu gibi toptan tesliminde %1, perakende tesliminde %8 
oranı uygulanacaktır.
Bu fasılın 01.05 pozisyonunda yer alan canlı kümes hayvanlarının (horoz, 
tavuk, hindi, ördek, kaz, evcil beç tavuğu vb.) tesliminde düzenleme öncesinde 
olduğu gibi %8 KDV oranı uygulanacaktır.
Bu fasılın;
01.03 pozisyonunda yer alan canlı domuzlar, 
01.06 pozisyonunda yer alan canlı hayvanlardan; tavşanlar, geyikler, dağ 
keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, sülün ile yabani ördek, kaz ve beç 
tavuğunun, 
tesliminde uygulanan KDV oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren %18'den %8'e 
indirilmiştir.
b) TGTC'nin 2 no.lu fasılı "Etler ve Yenilen 
Sakatat" başlığını taşımaktadır. Bu fasılda bütün hayvanların etleri, 
yağları ve yenilen sakatatı yer almaktadır. 
Bu fasıl kapsamındaki; 
-küçük ve büyükbaş hayvanların et, yağ ve yenilen sakatatının (baş, paça, 
işkembe, kulak, kuyruk, kalp, böbrek, ciğer, beyin, dalak, dil, uykuluk vb.) 
taze soğutulmuş ve dondurulmuşlarının toptan tesliminde %1, perakende tesliminde 
%8, 
-kümes hayvanlarının et, yağ ve yenilen sakatatının (karaciğer, yürek, taşlık 
vb.) taze, soğutulmuş ve dondurulmuşlarının toptan ve perakende teslimlerinde 
%8,
oran uygulamasına devam edilecek, bunların daha önce genel vergi oranına tabi 
olan tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş olanları ile un ve 
ezmelerinin toptan ve perakende tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 
oranı uygulanacaktır.
Öte yandan; küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları dışındaki 
hayvanların daha önce genel vergi oranına tabi olan; et, yağ ve yenilen sakatatı 
ve bunların taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, 
kurutulmuş, tütsülenmiş olanları ile un ve ezmelerinin toptan ve perakende 
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 oranı uygulanacaktır.
c) TGTC'nin 3 no.lu fasılı "Balıklar ve Kabuklu 
Hayvanlar, Yumuşakçalar ve Suda Yaşayan Diğer Omurgasız Hayvanlar" 
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılın 03.01 (03.01.10 süs balıkları hariç), 03.02, 03.03, 03.04 
pozisyonlarında yer alan balıklar ve bunların taze, soğutulmuş ve dondurulmuş et 
ve parçaları (baş, kuyruk vb.), kılçıkları ve sakatatının (hâlâ yumurtalık 
membranı içinde bulunan balık yumurtaları dahil) tesliminde önceden olduğu gibi 
%8 KDV oranı uygulanacaktır. 
Yapılan düzenleme sonucu; 
-03.05 pozisyonunda yer alan kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş ve 
tütsülenmiş balıklar, insanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri, 
pelletleri; 
-03.06 pozisyonunda sayılan kabuklu hayvanlar (ıstakoz, karides, yengeç, 
kerevit vb.) ile bunların taze soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış 
veya salamura edilmiş, pişirilmiş olanları ile insanların yemesine elverişli 
unları, ezmeleri, pelletleri; 
03.07 pozisyonunda sayılan yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız 
hayvanlar (istiridye, tarak, midye, mürekkep balığı, kalamar, ahtapot, salyangoz 
vb.) ile bunların kabukları ile birlikte olanları da dahil olmak üzere taze 
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olanları 
ile insanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri, 
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
 
d) TGTC'nin 4 no.lu fasılı "Süt Ürünleri, Kuş ve 
Kümes Hayvanlarının Yumurtaları, Tabii Bal, Tarifenin Başka Yerinde 
Belirtilmeyen veya Yer Almayan Yenilebilir Hayvansal Menşeli Ürünleri" 
başlığını taşımaktadır.
Bu fasıldaki süt, süt tozu, yoğurt, ayran, peynir, peynir altı suyu ve tozu 
ile bunların ilave şeker ve diğer tatlandırıcı madde ve kakao içerenleri ve 
aromalıları, likit ve pastörize olanları da dahil olmak üzere yumurta, daha önce 
indirimli oran kapsamında yer alıyordu. Düzenleme sonucu; 
- krema, kaymak, süt yağı, butter fat, butter oil, 
- üzeri hamur ve benzeri ürünlerle kaplanmış veya pişirilmiş peynirler,
- kuş ve kümes hayvanlarından sülün, keklik, devekuşu yumurtası, kaplumbağa 
yumurtası, pişirilmiş kabuklu yumurtalar, işlenmiş yumurta sarıları, 
- arı sütü, 
teslimleri  01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranına tabi 
tutulacaktır.
Ancak, bu faslın 0408.11.20.00.00, 0408.19.20.00.00, 0408.91.20.00.00, 
0408.99.20.00.00 GTİP numaralarında sayılan ve insan gıdası olarak kullanılmaya 
elverişli olmayan işlenmiş yumurtalar %18 KDV oranına tabi olacaktır.
e) TGTC'nin 5 no.lu fasılı "Tarifenin Başka Yerinde 
Belirtilmeyen veya Yer Almayan Hayvansal Menşeli Ürünler" başlığını 
taşımaktadır.
Bu fasılın 0504.00 pozisyonunda yer alan:
- Küçük ve büyükbaş hayvanların bağırsakları ile taze, soğutulmuş ve 
dondurulmuş işkembe, şirden, börkenek-petek, mesane vb. sakatatın toptan 
tesliminde %1, perakende tesliminde %8 KDV oran uygulamasına devam 
edilecektir.
-Küçük ve büyükbaş hayvanların tuzlanmış, kurutulmuş, salamura edilmiş, 
tütsülenmiş işkembe, şirden, börkenek-petek, mesane, vb. sakatatının toptan ve 
perakende tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
- Diğer hayvanların bağırsakları ile her türlü işkembe, şirden, 
börkenek-petek, mesane vb. sakatatının toptan ve perakende tesliminde 01/06/2007 
tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
f) TGTC'nin 6 no.lu fasılı "Canlı Ağaçlar ve Diğer 
Bitkiler, Yumrular, Kökler ve Benzerleri, Kesme Çiçekler ve Süs 
Yaprakları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve bir kısmı daha önce de indirimli oran kapsamına giren 
mallar aşağıdadır.
0601.20.10.00.11 hindiba bitkisi,
0601.20.10.00.12 hindiba kökleri, 
0602.10 köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar, 
0602.20 meyveleri veya sert kabuklu meyveleri yenilen ağaçlar çalılar (aşılı, 
aşısız),
0602.90.10.00.00 mantar miselleri, 
0602.90.20.00.00 ananas fidanı, 
0602.90.30.00.00 sebze ve çilek fideleri.
 
g) TGTC'nin 7 no.lu fasılı "Yenilen Sebzeler ve Bazı 
Kök ve Yumrular" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan bir kısım üründe indirimli oran uygulamasının devamı 
sağlanırken, yüksek oranda nişasta veya inülin içeren kök ve yumrular ile 
bunların ve taze sebzelerin dondurulmuşları, pişirilmişleri ve pelletleri ile 
poşet çaylarına uygulanan oran 01/06/2007 tarihinden itibaren uygulanmak üzere 
%8 olarak belirlenmiştir.
h) TGTC'nin 8 no.lu fasılı "Yenilen Meyveler ve 
Yenilen Sert Kabuklu Meyveler, Turunçgillerin ve Kavunların ve Karpuzların 
Kabukları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasının devamı sağlanmıştır. Ayrıca,
- tatlı badem, 
- brezilya, kaju, makadamya, arek, kola, pekan cevizi,  
- meyveler ve sert çekirdekli meyvelerin pişirilmiş, dondurulmuş, ilave katkı 
maddesi ihtiva edenleri,
- tek meyve ihtiva eden poşet çayların,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV uygulanacaktır.
ı) TGTC'nin 9 no.lu fasılı "Kahve, Çay, Paraguay 
Çayı ve Baharat" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasının devamı sağlanmıştır. Yapılan düzenlemeye göre;
- kahve ve kahve yerine kullanılan ürünler, 
- karabiber, kırmızı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, küçük 
hindistan cevizi, kakule, zencefil, safran, zerdeçal, çemen (boy otu tohumları), 
köri, biberiye, çörekotu ve diğer baharatların
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
Bu fasılda yer alan paketlenmiş kuru siyah ve yeşil çay daha önce indirimli 
oran kapsamında yer alıyordu. Yapılan düzenleme ile kuru siyah ve yeşil çayın 
dökmeleri de dahil olmak üzere kuru ve yaş, dökme ve ambalajlı her nevi çay da 
(paraguay çayı dahil) 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 KDV oranı kapsamına 
alınmıştır.
j) TGTC'nin 10 no.lu fasılı "Hububat" 
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir.
Yapılan düzenleme ile kuş yemi, buğday ve çavdar melezi gibi diğer hububat 
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
k) TGTC'nin 11 no.lu fasılı "Değirmencilik Ürünleri, 
Malt, Nişasta, İnülin, Buğday Glüteni" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlerde 
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Yapılan düzenleme sonucu,
- hububatın pelletleri, flokanları, işlenmişleri, 
- patatesin unu, ezmesi, tozu, flokanları, granülleri ve pelletleri, 
- kuru baklagillerin ezmeleri,
- meyve ve sert kabuklu meyvelerin un ve ezmesi, (muz, incir, fındık vb.)
- kök ve yumruların unu, tozu, ezmesi, 
- malt (kavrulmuşları dahil), 
- hububatın kavrulmuşları, 
- inülin, 
- buğday gluteni 
teslimlerinde uygulanacak KDV oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren geçerli 
olmak üzere %8 olarak belirlenmiştir.
l) TGTC'nin 12 no.lu fasılı "Yağlı Tohum ve 
Meyveler, Muhtelif Tane Tohum ve Meyveler, Sanayide ve Tıpta Kullanılan 
Bitkiler, Saman ve Kaba Yem" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Yapılan düzenleme ile,
- yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları, 
- şeker kamışı, 
- insanların yemesine elverişli cinsten meyve çekirdekleri ve çekirdek 
içleri,
- çay yapımında kullanılan bitkilerin,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV uygulanacaktır.
m) TGTC'nin 15 no.lu fasılı "Hayvansal ve Bitkisel 
Katı ve Sıvı Yağlar ve Bunların Parçalanma Ürünleri, Hazır Yemeklik Katı Yağlar, 
Hayvansal ve Bitkisel Mumlar" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan yağlardan daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ve 
insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde 
kullanılmaya elverişli olan ham yağlardaki indirimli oran uygulamasına devam 
edilecektir.
n) TGTC'nin 16 no.lu fasılı "Et, Balık, Kabuklu 
Hayvanlar, Yumuşakçalar veya Diğer Su Omurgasızlarının Müstahzarları" 
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listelerde bulunan ürünlere %8 KDV 
oranı uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca, 
- sucuk, sosis, salam, pastırma, jambon, kavurma, jöle et ve işkembe ile 
etten, sakatattan kandan benzeri ürünler, çiğ köfte,
- pişirilerek hazırlanmış olanlar da dahil olmak üzere et, sakatat ve kandan 
konserveler, pişmiş döner, köfte, hamburger vb. ürünler,
- et, balık, kabuklu hayvan, yumuşakçalar ve su omurgasızlarının hülasa ve 
suları, çorbaları, 
- hazırlanmış ve konserve edilmiş balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar 
ve su omurgasızları ile havyar ve benzerlerinin 
teslimleri 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranına tabi olacaktır.
 
 
o) TGTC'nin 17 no.lu fasılı "Şeker ve Şeker 
Mamulleri" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan şeker pancarının 
işlenmesi ile elde edilen kristal ve kesme şeker, diyet mamaları ile helva 
teslimlerine %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Yeni düzenlemeye 
göre;
- ham kamış ve pancar şekeri, akçaağaç şekeri, ilave aroma ve renk verici 
madde içeren şekerler, 
- saf katı sakaroz, laktoz, glikoz, früktoz, izoglikoz ve bunlar ile inülin 
şurupları, 
- suni bal, pudra şekeri, karamel, ciklet, 
            - pancar ve kamış melasları, 
-kakao içermeyen şekerlemeler (beyaz çikolata, akide şekeri, kestane şekeri, 
mevlüt şekeri, nuga, fondon, pastil şekerler, drajeler, sakızlı ve jöleli 
şekerler, badem şekeri, badem ve fıstık ezmesi, şekerli meyve ezmeleri, cezerye, 
pişmaniye, saray helvası, lokum vb.) 
teslimlerinde 01/06/2007 tarihinden itibaren (beyaz çikolata hariç) %8 KDV 
oranı uygulanacaktır. 1704.90.30.00.00 GTİP numarasında yer alan beyaz çikolata 
teslimlerinde %8 KDV oranı ise 01/01/2008 tarihinden itibaren 
geçerli olacaktır. 
p) TGTC'nin 18 no.lu fasılı "Kakao ve Kakao 
Müstahzarları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasıl kapsamına giren; kakao dane, kırık, kabuk, zar ve döküntüleri, kakao 
yağı, tozu, hamuru, çikolata, sıcak çikolata, kakaolu içecekler ve benzerleri 
01/01/2008 tarihinden itibaren %8 KDV oranına tabi 
tutulacaktır.
r) TGTC'nin 19 no.lu fasılı "Hububat, Un, Nişasta 
veya Süt Müstahzarları, Pastacılık Ürünleri" başlığını 
taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca, 
- sade, tatlı, baharatlı ve tuzlu bisküviler, gofret, waffle, wafer,
- ilave tatlandırıcı madde içeren ve içermeyen baklava, şöbiyet, tulumba, 
halka tatlısı, şekerpare, kadayıf, güllaç, şambaba, kemalpaşa-peynir tatlısı 
vb.,
- malt hülasası,  tapyoka benzerleri,  boza
- pastacılık ürünleri için hazırlanmış karışımlar ve hamurlar, pişirilmiş 
makarna,
- hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle 
elde edilen gıda mamulleri ve bunlardan hazırlanmış ürünler, (mısır 
flokanları-corn flakes vb.)  
- gevrekler, müsli, hosti, ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı
- pasta, kek, pankek, kurabiye, beze, krep, pizza, hazır sandviç, 
- baharatlı gıda maddelerinin, 
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
s) TGTC'nin 20 no.lu fasılı "Sebzeler, Meyveler, 
Sert Kabuklu Meyveler ve Bitkilerin Diğer Kısımlarından Elde Edilen 
Müstahzarlar" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere 
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Düzenleme sonucu, 
- meyve ve sebze suları ile bunların konsantre ve nektarları, 
- sebze ve meyvelerin konservelerinin dondurulmuşları, 
- bakliyat konserveleri, 
- patatesten mamul hazır ürünler (cips, kızartma vb.), 
- esası hububat ve bakliyat olan ürünler, 
-sebze, meyve, sert kabuklu meyvelerin ve meyve kabuklarının şekerle konserve 
edilmiş, şekerle kaplanmış kristalleştirilmiş olanları (elma şekeri vb.), 
- meyve püresi, pulpları ve pastları
teslimleri 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranına tabi olacaktır.
            t) TGTC'nin 21 no.lu fasılı "Yenilen 
Çeşitli Gıda Müstahzarları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan ürünlerin 
tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Aynı fasıl 
kapsamındaki;
- karışık bitki çayları,
- toz veya sıvı halde hazır çorbalar (tarhana, mantar, domates vb.), et 
suları (likit ve katı halde), bunların ürünleri ve homojenize gıda ürünleri,
- bitkisel protein ürünleri, kabartma tozları,
- kahve, çay hülasası, esans ve konsantreleri, çözünebilir kahve,
- mayalar (canlı ve cansız), maya hülasaları,
 - soslar ve ürünleri, çeşni ve lezzet verici karışımlar (soya sosu, ketçap, 
mayonez, diğer soslar, hardal, mango çetnisi, acı biber sosu, çemen vb.), 
- sütlü tatlılar (puding, kazandibi, muhallebi, keşkül, sup vb.), dondurma ve 
yenilen diğer buzlar,
- su ile hazırlanan toz içecekler,
- koku komprimeleri, 
- arı sütü ile zenginleştirilmiş tabii bal,
- şeker yerine suni tatlandırıcıları içeren tatlılar, sakızlar vb. (şeker 
hastaları için olanlar dahil) 
teslimlerine 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV 
uygulanacaktır.
            u) TGTC'nin 22 no.lu fasılı "Meşrubat, 
Alkollü İçkiler ve Sirke" başlığını taşımaktadır.
            Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan su ve 
maden suyunun tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Aynı fasıl 
kapsamındaki; 
- esası süt olan sütlü içecekler (devam sütleri vb.), 
- alkolsüz bira, 
- üzüm şıraları, 
- sirke (şarap sirkeleri hariç)
teslimlerinde 01/06/2007 tarihinden itibaren  %8 oranında KDV 
uygulanacaktır.
Aynı fasılda yer alan sade, kolalı ve meyveli gazozların 
tesliminde ise % 8 oranı 01/01/2008 tarihinden itibaren geçerli 
olacaktır.
            Alkollü içeceklerde genel vergi oranı uygulamasına devam 
edilecektir.
            v) TGTC'nin 23 no.lu fasılının 2306.90.11.00.11, 
2306.90.19.00.11, GTİP numarasında yer alan ve daha önce II sayılı listede 
bulunan zeytin küspesi (pirina) ile 2306.90.11.00.19, 2306.90.19.00.19 GTİP 
numarasında yer alan ve zeytinyağı üretiminden arta kalan diğer artık ve katı 
artıkların tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir.
y) TGTC'nin 25 no.lu fasılının 2501.00.91.00.11, 
2501.00.91.00.12, 2501.00.91.00.19 GTİP numaralarında yer alan sofra tuzu 
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
B- DİĞER DÜZENLEMELER
1- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 5 inci maddesi ile II 
sayılı listenin B bölümüne 22 nci sıra olarak "Fason olarak yapılan tekstil ve 
konfeksiyon işleri" eklenmiş ve bu işlere uygulanan KDV oranı 01/06/2007 
tarihinden geçerli olmak üzere % 8 olarak belirlenmiştir.
Fason işin şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere 
hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir. 
2- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 6 ncı maddesiyle II sayılı 
listenin B bölümüne eklenen 23 üncü sıra ile kahvehane, kır kahvesi, çay 
bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, 
yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır 
yemek şirketleri dahil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde 
verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı %18'den %8'e indirilmiştir. Bu düzenleme 
01/01/2008 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Ancak bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de 
bulunması halinde, hizmetin bu içeceklere ilişkin kısmında %18 KDV oranı 
uygulanacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ek (III) sayılı 
listenin kolalı gazozlar hariç olmak üzere  (A) cetvelinde yer alan içecekleri 
ifade etmektedir. 
Öte yandan gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, 
taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde 
herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlere 
uygulanan KDV oranı % 18 olarak devam edecektir.  
Yukarıda belirtilen hizmet sunulan yerlerin tanımı ve tasnifinde, 24/4/1930 
tarihli ve 1593 sayılı, 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı, 14/6/1989 tarihli ve 
3572 sayılı, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı, 
22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı kanunlara 
göre yürürlüğe konulan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik" 
ve ilgili diğer mevzuat esas alınacaktır.
3- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 7 nci maddesiyle II sayılı 
listenin B bölümüne eklenen 24 üncü sıra ile, otel, motel, pansiyon, tatil köyü 
ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde uygulanan KDV 
oranı %8 olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme 01/01/2008 tarihinde yürürlüğe 
girecektir.
Geceleme hizmeti bu işletmelerde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, 
tesiste günlük yatma-barınma-kalma hizmetidir. Konaklama tesislerinde geceleme 
hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi 
hizmetler de verilebilmektedir. Kararnamede yapılan düzenleme ile bu tür 
hizmetler Kararnamenin 7 nci maddesiyle eklenen 24 üncü sırası kapsamı dışında 
tutulmuştur. Konaklama tesisinde verilen bu hizmetlerden geceleme hizmeti satın 
almaksızın yararlanılması halinde bu hizmetler ayrıca tabi oldukları oranda 
vergilendirilecektir. Bunun yanı sıra geceleme hizmeti satın alanlara verilen bu 
hizmetlerin, konaklama tesisleri tarafından ayrıca faturalandırılması ya da 
geceleme hizmetine ilişkin faturada geceleme bedelinin dışında ayrıca 
gösterilmesi halinde de indirimli KDV oranı uygulanmayacaktır.
Ancak geceleme hizmeti dışında olup mutat olarak geceleme hizmeti kapsamında 
sunulan hizmetlerin, geceleme bedeli içinde belirlenmesi ve bu şekilde 
geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınarak sunulması ve fatura 
edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli 
kapsamında % 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Bu şekilde sunulan hizmet kapsamında yer alan alkollü içeceklere ait 
yüklenilen KDV tutarları, konaklama tesisleri tarafından hesaplanan KDV 
tutarlarından indirilemeyecektir. Örneğin konaklama tesisleri tarafından verilen 
ve her şey dahil sistem olarak bilinen konaklama hizmet türünde, tek bir fatura 
düzenlenmekte ve bu bedel içerisinde müşteri konaklama tesisinde verilen 
hizmetlerin tamamından ya da pek çoğundan oda fiyatı kapsamında mutat olarak 
yararlanabilmektedir. Böyle bir durumda, müşteriye verilen hizmete uygulanan KDV 
oranı % 8 olacak, ancak bu hizmetlere isabet eden alkollü içeceklere ilişkin 
yüklenilen KDV tutarları konaklama tesisleri tarafından indirim konusu 
yapılamayacaktır.  Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ek (III) 
sayılı listenin kolalı gazozlar hariç olmak üzere  (A) cetvelinde yer alan 
içecekleri ifade etmektedir.  
4- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 8 inci maddesiyle II 
sayılı listenin B bölümüne 25 üncü sıra eklenerek yaşlı, sakat, bakım ve 
huzurevleri, düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetlerde uygulanan katma 
değer vergisi oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren %8'e indirilmiştir.
Duyurulur.