Mal ve hizmetlere uygulanacak KDV oranlarını tespit eden 17/07/2002 tarihli ve
2002/4480 sayılı Kararname eki listelerde, 30/05/2007 tarih ve 26537 sayılı
Resmi Gazetede yayımlanan 25/05/2007 tarihli ve 2007/12143 sayılı
Kararname ile kapsamlı değişiklikler yapılmıştır.
Bu değişikliklere ilişkin açıklamalarımız aşağıdadır.
A- GIDA MADDELERİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER
1- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 1 inci maddesi ile
2002/4480 sayılı Kararname eki I sayılı listenin 2 nci sırasına"süpürge teli ve
tohumundan mamul süpürgeler" ibaresi eklenmiş ayrıca bu sırada yer alan ürünler
(a) ve (b) olmak üzere iki ayrı bentte toplanmıştır.
I sayılı listenin 2 nci sırasında sayılan bütün malların toptan teslimleri
ile (a) bendinde sayılanların perakende teslimlerinde % 18 KDV uygulanmasına
devam edilecektir. Sıranın (b) bendinde sayılan ürünlerin perakende tesliminde
ise 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 KDV oranı uygulanacaktır.
Diğer taraftan, sıranın (b) bendine "süpürge teli ve tohumundan mamul
süpürgeler" ifadesi eklenerek daha önce %18 KDV oranına tabi olan bu malın
01/06/2007 tarihinden itibaren toptan teslimi %1, perakende teslimi %8 KDV oranı
kapsamına alınmıştır.
2- 2002/4480 sayılı Kararname eki II sayılı listenin "A)
TEMEL GIDA MADDELERİ" bölümünün başlığı "A) GIDA MADDELERİ" şeklinde, bu bölüm
altında sayılan sıralar aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
a) Türk Gümrük Tarife Cetveli' nin (TGTC) 1 no.lu fasılı
"Canlı Hayvanlar" başlığını taşımaktadır. Bu fasılın;
01.01 pozisyonunda yer alan canlı atlar, eşekler, katırlar ve bardolar,
01.02 pozisyonunda yer alan canlı sığırlar,
01.04 pozisyonunda yer alan canlı koyun ve keçiler,
01.06 pozisyonunda yer alan deve ve arıların,
düzenleme öncesinde olduğu gibi toptan tesliminde %1, perakende tesliminde %8
oranı uygulanacaktır.
Bu fasılın 01.05 pozisyonunda yer alan canlı kümes hayvanlarının (horoz,
tavuk, hindi, ördek, kaz, evcil beç tavuğu vb.) tesliminde düzenleme öncesinde
olduğu gibi %8 KDV oranı uygulanacaktır.
Bu fasılın;
01.03 pozisyonunda yer alan canlı domuzlar,
01.06 pozisyonunda yer alan canlı hayvanlardan; tavşanlar, geyikler, dağ
keçisi, keklik, devekuşu, bıldırcın, çulluk, sülün ile yabani ördek, kaz ve beç
tavuğunun,
tesliminde uygulanan KDV oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren %18'den %8'e
indirilmiştir.
b) TGTC'nin 2 no.lu fasılı "Etler ve Yenilen
Sakatat" başlığını taşımaktadır. Bu fasılda bütün hayvanların etleri,
yağları ve yenilen sakatatı yer almaktadır.
Bu fasıl kapsamındaki;
-küçük ve büyükbaş hayvanların et, yağ ve yenilen sakatatının (baş, paça,
işkembe, kulak, kuyruk, kalp, böbrek, ciğer, beyin, dalak, dil, uykuluk vb.)
taze soğutulmuş ve dondurulmuşlarının toptan tesliminde %1, perakende tesliminde
%8,
-kümes hayvanlarının et, yağ ve yenilen sakatatının (karaciğer, yürek, taşlık
vb.) taze, soğutulmuş ve dondurulmuşlarının toptan ve perakende teslimlerinde
%8,
oran uygulamasına devam edilecek, bunların daha önce genel vergi oranına tabi
olan tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş olanları ile un ve
ezmelerinin toptan ve perakende tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8
oranı uygulanacaktır.
Öte yandan; küçük ve büyükbaş hayvanlar ile kümes hayvanları dışındaki
hayvanların daha önce genel vergi oranına tabi olan; et, yağ ve yenilen sakatatı
ve bunların taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş,
kurutulmuş, tütsülenmiş olanları ile un ve ezmelerinin toptan ve perakende
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 oranı uygulanacaktır.
c) TGTC'nin 3 no.lu fasılı "Balıklar ve Kabuklu
Hayvanlar, Yumuşakçalar ve Suda Yaşayan Diğer Omurgasız Hayvanlar"
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılın 03.01 (03.01.10 süs balıkları hariç), 03.02, 03.03, 03.04
pozisyonlarında yer alan balıklar ve bunların taze, soğutulmuş ve dondurulmuş et
ve parçaları (baş, kuyruk vb.), kılçıkları ve sakatatının (hâlâ yumurtalık
membranı içinde bulunan balık yumurtaları dahil) tesliminde önceden olduğu gibi
%8 KDV oranı uygulanacaktır.
Yapılan düzenleme sonucu;
-03.05 pozisyonunda yer alan kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş ve
tütsülenmiş balıklar, insanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri,
pelletleri;
-03.06 pozisyonunda sayılan kabuklu hayvanlar (ıstakoz, karides, yengeç,
kerevit vb.) ile bunların taze soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış
veya salamura edilmiş, pişirilmiş olanları ile insanların yemesine elverişli
unları, ezmeleri, pelletleri;
03.07 pozisyonunda sayılan yumuşakçalar ve suda yaşayan diğer omurgasız
hayvanlar (istiridye, tarak, midye, mürekkep balığı, kalamar, ahtapot, salyangoz
vb.) ile bunların kabukları ile birlikte olanları da dahil olmak üzere taze
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış veya salamura edilmiş olanları
ile insanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
d) TGTC'nin 4 no.lu fasılı "Süt Ürünleri, Kuş ve
Kümes Hayvanlarının Yumurtaları, Tabii Bal, Tarifenin Başka Yerinde
Belirtilmeyen veya Yer Almayan Yenilebilir Hayvansal Menşeli Ürünleri"
başlığını taşımaktadır.
Bu fasıldaki süt, süt tozu, yoğurt, ayran, peynir, peynir altı suyu ve tozu
ile bunların ilave şeker ve diğer tatlandırıcı madde ve kakao içerenleri ve
aromalıları, likit ve pastörize olanları da dahil olmak üzere yumurta, daha önce
indirimli oran kapsamında yer alıyordu. Düzenleme sonucu;
- krema, kaymak, süt yağı, butter fat, butter oil,
- üzeri hamur ve benzeri ürünlerle kaplanmış veya pişirilmiş peynirler,
- kuş ve kümes hayvanlarından sülün, keklik, devekuşu yumurtası, kaplumbağa
yumurtası, pişirilmiş kabuklu yumurtalar, işlenmiş yumurta sarıları,
- arı sütü,
teslimleri 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranına tabi
tutulacaktır.
Ancak, bu faslın 0408.11.20.00.00, 0408.19.20.00.00, 0408.91.20.00.00,
0408.99.20.00.00 GTİP numaralarında sayılan ve insan gıdası olarak kullanılmaya
elverişli olmayan işlenmiş yumurtalar %18 KDV oranına tabi olacaktır.
e) TGTC'nin 5 no.lu fasılı "Tarifenin Başka Yerinde
Belirtilmeyen veya Yer Almayan Hayvansal Menşeli Ürünler" başlığını
taşımaktadır.
Bu fasılın 0504.00 pozisyonunda yer alan:
- Küçük ve büyükbaş hayvanların bağırsakları ile taze, soğutulmuş ve
dondurulmuş işkembe, şirden, börkenek-petek, mesane vb. sakatatın toptan
tesliminde %1, perakende tesliminde %8 KDV oran uygulamasına devam
edilecektir.
-Küçük ve büyükbaş hayvanların tuzlanmış, kurutulmuş, salamura edilmiş,
tütsülenmiş işkembe, şirden, börkenek-petek, mesane, vb. sakatatının toptan ve
perakende tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
- Diğer hayvanların bağırsakları ile her türlü işkembe, şirden,
börkenek-petek, mesane vb. sakatatının toptan ve perakende tesliminde 01/06/2007
tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
f) TGTC'nin 6 no.lu fasılı "Canlı Ağaçlar ve Diğer
Bitkiler, Yumrular, Kökler ve Benzerleri, Kesme Çiçekler ve Süs
Yaprakları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve bir kısmı daha önce de indirimli oran kapsamına giren
mallar aşağıdadır.
0601.20.10.00.11 hindiba bitkisi,
0601.20.10.00.12 hindiba kökleri,
0602.10 köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar,
0602.20 meyveleri veya sert kabuklu meyveleri yenilen ağaçlar çalılar (aşılı,
aşısız),
0602.90.10.00.00 mantar miselleri,
0602.90.20.00.00 ananas fidanı,
0602.90.30.00.00 sebze ve çilek fideleri.
g) TGTC'nin 7 no.lu fasılı "Yenilen Sebzeler ve Bazı
Kök ve Yumrular" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan bir kısım üründe indirimli oran uygulamasının devamı
sağlanırken, yüksek oranda nişasta veya inülin içeren kök ve yumrular ile
bunların ve taze sebzelerin dondurulmuşları, pişirilmişleri ve pelletleri ile
poşet çaylarına uygulanan oran 01/06/2007 tarihinden itibaren uygulanmak üzere
%8 olarak belirlenmiştir.
h) TGTC'nin 8 no.lu fasılı "Yenilen Meyveler ve
Yenilen Sert Kabuklu Meyveler, Turunçgillerin ve Kavunların ve Karpuzların
Kabukları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasının devamı sağlanmıştır. Ayrıca,
- tatlı badem,
- brezilya, kaju, makadamya, arek, kola, pekan cevizi,
- meyveler ve sert çekirdekli meyvelerin pişirilmiş, dondurulmuş, ilave katkı
maddesi ihtiva edenleri,
- tek meyve ihtiva eden poşet çayların,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV uygulanacaktır.
ı) TGTC'nin 9 no.lu fasılı "Kahve, Çay, Paraguay
Çayı ve Baharat" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasının devamı sağlanmıştır. Yapılan düzenlemeye göre;
- kahve ve kahve yerine kullanılan ürünler,
- karabiber, kırmızı biber, yenibahar, vanilya, tarçın, karanfil, küçük
hindistan cevizi, kakule, zencefil, safran, zerdeçal, çemen (boy otu tohumları),
köri, biberiye, çörekotu ve diğer baharatların
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
Bu fasılda yer alan paketlenmiş kuru siyah ve yeşil çay daha önce indirimli
oran kapsamında yer alıyordu. Yapılan düzenleme ile kuru siyah ve yeşil çayın
dökmeleri de dahil olmak üzere kuru ve yaş, dökme ve ambalajlı her nevi çay da
(paraguay çayı dahil) 01/06/2007 tarihinden itibaren % 8 KDV oranı kapsamına
alınmıştır.
j) TGTC'nin 10 no.lu fasılı "Hububat"
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir.
Yapılan düzenleme ile kuş yemi, buğday ve çavdar melezi gibi diğer hububat
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranı uygulanacaktır.
k) TGTC'nin 11 no.lu fasılı "Değirmencilik Ürünleri,
Malt, Nişasta, İnülin, Buğday Glüteni" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlerde
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Yapılan düzenleme sonucu,
- hububatın pelletleri, flokanları, işlenmişleri,
- patatesin unu, ezmesi, tozu, flokanları, granülleri ve pelletleri,
- kuru baklagillerin ezmeleri,
- meyve ve sert kabuklu meyvelerin un ve ezmesi, (muz, incir, fındık vb.)
- kök ve yumruların unu, tozu, ezmesi,
- malt (kavrulmuşları dahil),
- hububatın kavrulmuşları,
- inülin,
- buğday gluteni
teslimlerinde uygulanacak KDV oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren geçerli
olmak üzere %8 olarak belirlenmiştir.
l) TGTC'nin 12 no.lu fasılı "Yağlı Tohum ve
Meyveler, Muhtelif Tane Tohum ve Meyveler, Sanayide ve Tıpta Kullanılan
Bitkiler, Saman ve Kaba Yem" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Yapılan düzenleme ile,
- yağlı tohum ve meyvelerin un ve kaba unları,
- şeker kamışı,
- insanların yemesine elverişli cinsten meyve çekirdekleri ve çekirdek
içleri,
- çay yapımında kullanılan bitkilerin,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV uygulanacaktır.
m) TGTC'nin 15 no.lu fasılı "Hayvansal ve Bitkisel
Katı ve Sıvı Yağlar ve Bunların Parçalanma Ürünleri, Hazır Yemeklik Katı Yağlar,
Hayvansal ve Bitkisel Mumlar" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan yağlardan daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ve
insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde
kullanılmaya elverişli olan ham yağlardaki indirimli oran uygulamasına devam
edilecektir.
n) TGTC'nin 16 no.lu fasılı "Et, Balık, Kabuklu
Hayvanlar, Yumuşakçalar veya Diğer Su Omurgasızlarının Müstahzarları"
başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listelerde bulunan ürünlere %8 KDV
oranı uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca,
- sucuk, sosis, salam, pastırma, jambon, kavurma, jöle et ve işkembe ile
etten, sakatattan kandan benzeri ürünler, çiğ köfte,
- pişirilerek hazırlanmış olanlar da dahil olmak üzere et, sakatat ve kandan
konserveler, pişmiş döner, köfte, hamburger vb. ürünler,
- et, balık, kabuklu hayvan, yumuşakçalar ve su omurgasızlarının hülasa ve
suları, çorbaları,
- hazırlanmış ve konserve edilmiş balıklar, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar
ve su omurgasızları ile havyar ve benzerlerinin
teslimleri 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranına tabi olacaktır.
o) TGTC'nin 17 no.lu fasılı "Şeker ve Şeker
Mamulleri" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan şeker pancarının
işlenmesi ile elde edilen kristal ve kesme şeker, diyet mamaları ile helva
teslimlerine %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Yeni düzenlemeye
göre;
- ham kamış ve pancar şekeri, akçaağaç şekeri, ilave aroma ve renk verici
madde içeren şekerler,
- saf katı sakaroz, laktoz, glikoz, früktoz, izoglikoz ve bunlar ile inülin
şurupları,
- suni bal, pudra şekeri, karamel, ciklet,
- pancar ve kamış melasları,
-kakao içermeyen şekerlemeler (beyaz çikolata, akide şekeri, kestane şekeri,
mevlüt şekeri, nuga, fondon, pastil şekerler, drajeler, sakızlı ve jöleli
şekerler, badem şekeri, badem ve fıstık ezmesi, şekerli meyve ezmeleri, cezerye,
pişmaniye, saray helvası, lokum vb.)
teslimlerinde 01/06/2007 tarihinden itibaren (beyaz çikolata hariç) %8 KDV
oranı uygulanacaktır. 1704.90.30.00.00 GTİP numarasında yer alan beyaz çikolata
teslimlerinde %8 KDV oranı ise 01/01/2008 tarihinden itibaren
geçerli olacaktır.
p) TGTC'nin 18 no.lu fasılı "Kakao ve Kakao
Müstahzarları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasıl kapsamına giren; kakao dane, kırık, kabuk, zar ve döküntüleri, kakao
yağı, tozu, hamuru, çikolata, sıcak çikolata, kakaolu içecekler ve benzerleri
01/01/2008 tarihinden itibaren %8 KDV oranına tabi
tutulacaktır.
r) TGTC'nin 19 no.lu fasılı "Hububat, Un, Nişasta
veya Süt Müstahzarları, Pastacılık Ürünleri" başlığını
taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Ayrıca,
- sade, tatlı, baharatlı ve tuzlu bisküviler, gofret, waffle, wafer,
- ilave tatlandırıcı madde içeren ve içermeyen baklava, şöbiyet, tulumba,
halka tatlısı, şekerpare, kadayıf, güllaç, şambaba, kemalpaşa-peynir tatlısı
vb.,
- malt hülasası, tapyoka benzerleri, boza
- pastacılık ürünleri için hazırlanmış karışımlar ve hamurlar, pişirilmiş
makarna,
- hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle
elde edilen gıda mamulleri ve bunlardan hazırlanmış ürünler, (mısır
flokanları-corn flakes vb.)
- gevrekler, müsli, hosti, ilaç kapsülleri, mühür güllacı, pirinç kağıdı
- pasta, kek, pankek, kurabiye, beze, krep, pizza, hazır sandviç,
- baharatlı gıda maddelerinin,
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
s) TGTC'nin 20 no.lu fasılı "Sebzeler, Meyveler,
Sert Kabuklu Meyveler ve Bitkilerin Diğer Kısımlarından Elde Edilen
Müstahzarlar" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce I ve II sayılı listelerde bulunan ürünlere
indirimli oran uygulamasına devam edilecektir. Düzenleme sonucu,
- meyve ve sebze suları ile bunların konsantre ve nektarları,
- sebze ve meyvelerin konservelerinin dondurulmuşları,
- bakliyat konserveleri,
- patatesten mamul hazır ürünler (cips, kızartma vb.),
- esası hububat ve bakliyat olan ürünler,
-sebze, meyve, sert kabuklu meyvelerin ve meyve kabuklarının şekerle konserve
edilmiş, şekerle kaplanmış kristalleştirilmiş olanları (elma şekeri vb.),
- meyve püresi, pulpları ve pastları
teslimleri 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranına tabi olacaktır.
t) TGTC'nin 21 no.lu fasılı "Yenilen
Çeşitli Gıda Müstahzarları" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan ürünlerin
tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Aynı fasıl
kapsamındaki;
- karışık bitki çayları,
- toz veya sıvı halde hazır çorbalar (tarhana, mantar, domates vb.), et
suları (likit ve katı halde), bunların ürünleri ve homojenize gıda ürünleri,
- bitkisel protein ürünleri, kabartma tozları,
- kahve, çay hülasası, esans ve konsantreleri, çözünebilir kahve,
- mayalar (canlı ve cansız), maya hülasaları,
- soslar ve ürünleri, çeşni ve lezzet verici karışımlar (soya sosu, ketçap,
mayonez, diğer soslar, hardal, mango çetnisi, acı biber sosu, çemen vb.),
- sütlü tatlılar (puding, kazandibi, muhallebi, keşkül, sup vb.), dondurma ve
yenilen diğer buzlar,
- su ile hazırlanan toz içecekler,
- koku komprimeleri,
- arı sütü ile zenginleştirilmiş tabii bal,
- şeker yerine suni tatlandırıcıları içeren tatlılar, sakızlar vb. (şeker
hastaları için olanlar dahil)
teslimlerine 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV
uygulanacaktır.
u) TGTC'nin 22 no.lu fasılı "Meşrubat,
Alkollü İçkiler ve Sirke" başlığını taşımaktadır.
Bu fasılda yer alan ve daha önce II sayılı listede bulunan su ve
maden suyunun tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir. Aynı fasıl
kapsamındaki;
- esası süt olan sütlü içecekler (devam sütleri vb.),
- alkolsüz bira,
- üzüm şıraları,
- sirke (şarap sirkeleri hariç)
teslimlerinde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 oranında KDV
uygulanacaktır.
Aynı fasılda yer alan sade, kolalı ve meyveli gazozların
tesliminde ise % 8 oranı 01/01/2008 tarihinden itibaren geçerli
olacaktır.
Alkollü içeceklerde genel vergi oranı uygulamasına devam
edilecektir.
v) TGTC'nin 23 no.lu fasılının 2306.90.11.00.11,
2306.90.19.00.11, GTİP numarasında yer alan ve daha önce II sayılı listede
bulunan zeytin küspesi (pirina) ile 2306.90.11.00.19, 2306.90.19.00.19 GTİP
numarasında yer alan ve zeytinyağı üretiminden arta kalan diğer artık ve katı
artıkların tesliminde %8 KDV oranı uygulamasına devam edilecektir.
y) TGTC'nin 25 no.lu fasılının 2501.00.91.00.11,
2501.00.91.00.12, 2501.00.91.00.19 GTİP numaralarında yer alan sofra tuzu
tesliminde 01/06/2007 tarihinden itibaren %8 KDV oranı uygulanacaktır.
B- DİĞER DÜZENLEMELER
1- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 5 inci maddesi ile II
sayılı listenin B bölümüne 22 nci sıra olarak "Fason olarak yapılan tekstil ve
konfeksiyon işleri" eklenmiş ve bu işlere uygulanan KDV oranı 01/06/2007
tarihinden geçerli olmak üzere % 8 olarak belirlenmiştir.
Fason işin şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere
hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir.
2- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 6 ncı maddesiyle II sayılı
listenin B bölümüne eklenen 23 üncü sıra ile kahvehane, kır kahvesi, çay
bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler,
yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır
yemek şirketleri dahil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde
verilen hizmetlerde uygulanan KDV oranı %18'den %8'e indirilmiştir. Bu düzenleme
01/01/2008 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Ancak bu yerlerde verilen hizmetler içinde alkollü içecek servisinin de
bulunması halinde, hizmetin bu içeceklere ilişkin kısmında %18 KDV oranı
uygulanacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ek (III) sayılı
listenin kolalı gazozlar hariç olmak üzere (A) cetvelinde yer alan içecekleri
ifade etmektedir.
Öte yandan gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon,
taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde
herhangi bir oran indirimi yapılmadığından buralarda verilen hizmetlere
uygulanan KDV oranı % 18 olarak devam edecektir.
Yukarıda belirtilen hizmet sunulan yerlerin tanımı ve tasnifinde, 24/4/1930
tarihli ve 1593 sayılı, 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı, 14/6/1989 tarihli ve
3572 sayılı, 12/4/2000 tarihli ve 4562 sayılı, 10/7/2004 tarihli ve 5216 sayılı,
22/2/2005 tarihli ve 5302 sayılı ve 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı kanunlara
göre yürürlüğe konulan "İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik"
ve ilgili diğer mevzuat esas alınacaktır.
3- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 7 nci maddesiyle II sayılı
listenin B bölümüne eklenen 24 üncü sıra ile, otel, motel, pansiyon, tatil köyü
ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde uygulanan KDV
oranı %8 olarak belirlenmiştir. Bu düzenleme 01/01/2008 tarihinde yürürlüğe
girecektir.
Geceleme hizmeti bu işletmelerde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen,
tesiste günlük yatma-barınma-kalma hizmetidir. Konaklama tesislerinde geceleme
hizmetinin dışında ayrıca yemek, eğlence, spor, ütü, kuru temizleme gibi
hizmetler de verilebilmektedir. Kararnamede yapılan düzenleme ile bu tür
hizmetler Kararnamenin 7 nci maddesiyle eklenen 24 üncü sırası kapsamı dışında
tutulmuştur. Konaklama tesisinde verilen bu hizmetlerden geceleme hizmeti satın
almaksızın yararlanılması halinde bu hizmetler ayrıca tabi oldukları oranda
vergilendirilecektir. Bunun yanı sıra geceleme hizmeti satın alanlara verilen bu
hizmetlerin, konaklama tesisleri tarafından ayrıca faturalandırılması ya da
geceleme hizmetine ilişkin faturada geceleme bedelinin dışında ayrıca
gösterilmesi halinde de indirimli KDV oranı uygulanmayacaktır.
Ancak geceleme hizmeti dışında olup mutat olarak geceleme hizmeti kapsamında
sunulan hizmetlerin, geceleme bedeli içinde belirlenmesi ve bu şekilde
geceleme-konaklama bedeli olarak tek bir bedel alınarak sunulması ve fatura
edilmesi halinde geceleme hizmeti ile birlikte bu hizmetler de geceleme bedeli
kapsamında % 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Bu şekilde sunulan hizmet kapsamında yer alan alkollü içeceklere ait
yüklenilen KDV tutarları, konaklama tesisleri tarafından hesaplanan KDV
tutarlarından indirilemeyecektir. Örneğin konaklama tesisleri tarafından verilen
ve her şey dahil sistem olarak bilinen konaklama hizmet türünde, tek bir fatura
düzenlenmekte ve bu bedel içerisinde müşteri konaklama tesisinde verilen
hizmetlerin tamamından ya da pek çoğundan oda fiyatı kapsamında mutat olarak
yararlanabilmektedir. Böyle bir durumda, müşteriye verilen hizmete uygulanan KDV
oranı % 8 olacak, ancak bu hizmetlere isabet eden alkollü içeceklere ilişkin
yüklenilen KDV tutarları konaklama tesisleri tarafından indirim konusu
yapılamayacaktır. Alkollü içecekler, Özel Tüketim Vergisi Kanununa ek (III)
sayılı listenin kolalı gazozlar hariç olmak üzere (A) cetvelinde yer alan
içecekleri ifade etmektedir.
4- 2007/12143 sayılı Kararnamenin 8 inci maddesiyle II
sayılı listenin B bölümüne 25 üncü sıra eklenerek yaşlı, sakat, bakım ve
huzurevleri, düşkünevleri ve yetimhanelerde verilen hizmetlerde uygulanan katma
değer vergisi oranı 01/06/2007 tarihinden itibaren %8'e indirilmiştir.
Duyurulur.