Konusu :Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere yapılan makine-teçhizat teslimleri hakkında
Tarihi : 26.09.2003
Sayısı : KDVK - 2 / 2003 - 2 / Yatırım Teşvik Belgesi
İlgili olduğu maddeler : Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 13/d
1.Giriş :
Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, 18.06.2003 tarih ve 25142 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 87 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği’nin “A. TEŞVİK BELGESİ SAHİBİ MÜKELLEFLERE YAPILAN MAKİNE-TEÇHİZAT TESLİMLERİNE İLİŞKİN İSTİSNA” bölümünün son paragrafında belirtilen hususlara ilişkin olarak uygulamada farklılıklar olduğu anlaşılmaktadır.
B-24.04.2003 tarihinden sonra, KDV Kanunu’nun 13/d maddesinde düzenlenen istisnadan faydalanmak üzere vergi dairelerine dilekçe ile başvuran yatırımcılara Tebliğde belirtilen yazı verilirken aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir.
1. Yatırımcının vergi dairesinde katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunup bulunmadığı tespit edilecektir.
2. Yatırımcının iştigal konusu ve yatırım sonunda üretilecek mal ya da hizmetin mahiyeti göz önünde tutularak, yatırım teşvik belgesi eki listelerde belirtilen makine-teçhizatın indirim hakkı tanınan işlemlerle ilgili olup olmadığı tespit edilecektir.
3. Yatırımcının durumunun Tebliğde belirtilen şartlara uygun olmasının anlaşılması halinde kendisine aşağıdaki yazı verilecektir.
“......................................
......................................
İLGİ : ............tarihli dilekçeniz.
Dairemizde .......................... hesap numarası ile katma değer vergisi mükellefiyetiniz bulunmaktadır.
............tarih ve ................sayılı Yatırım Teşvik Belgesi eki listede KDV istisnasından faydalanılabileceği belirtilmiş bulunan makine-teçhizatın KDV mevzuatına göre indirim hakkı tanınan işlemlerle ilgili olduğu tespit edilmiştir.
Bu makine ve teçhizatın ithalinde ve tarafınıza tesliminde KDV Kanunu’nun 13/d maddesi kapsamında istisna uygulanabilecektir.
İstisnanın uygulanmasında, ilgili Genel Tebliğlerdeki usul ve esaslara uyulmaması halinde gerekli müeyyidelerin uygulanacağı tabiidir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.”
4. Daha sonra ihtilaflara neden olmaması için, indirim hakkı tanınan ve tanınmayan işlemleri birlikte yapan mükelleflerin (Devlet üniversite ve hastaneleri, Belediyeler vb.) durumu değerlendirilirken teşvik belgelerinde yer alan makine-teçhizatın hangi amaçla kullanılacağı mutlaka araştırılacaktır. Mesela, bir Devlet üniversitesinin öğrencilerin eğitiminde kullanacağı makine ve teçhizat, yatırım teşvik belgesinde yer alsa bile, üniversiteye yukarıda belirtildiği şekilde yazı verilmeyecektir. Bunun gibi, Belediyelerin asfalt dökümü, kanalizasyon inşası gibi verginin konusuna girmeyen beledî faaliyetlerde kullanacakları makine-teçhizat için, yatırım teşvik belgesinde yer alsa bile, istisnadan yararlanmasına imkan tanıyan yazı verilmeyecektir.
|