24 2024
Sitemize Hoþ Geldiniz...
Üye Giriþi
YASAL DAYANAK
426 Seri Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliði

 

1. Giriþ

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn kullanýlma mecburiyeti ve onaylanmasýna dair usul ve esaslar iþbu Tebliðin konusunu teþkil etmektedir.

 

2. Dayanak

4/1/1961 tarihli ve 213 sayýlý Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fýkrasýnýn 1 numaralý bendinde, Maliye Bakanlýðýnýn Mükellef ve meslek gruplarý itibariyle muhasebe usul ve esaslarýný tespit etmeye, bu Kanuna göre tutulmakta olan defter ve belgeler ile bunlara ilaveten tutulmasýný veya düzenlenmesini uygun gördüðü defter ve belgelerin mahiyet, þekil ve ihtiva etmesi zorunlu bilgileri belirlemeye, bunlarda deðiþiklik yapmaya; bedeli karþýlýðýnda basýp daðýtmaya veya üçüncü kiþilere bastýrýp daðýtmaya veya daðýttýrmaya, bunlarýn kayýtlarýný tutturmaya bu defter ve belgelere tasdik, muhafaza ve ibraz zorunluluðu getirmeye veya kaldýrmaya, bu Kanuna göre tutulacak defter ve düzenlenecek belgelerin tutulmasý ve düzenlenmesi zorunluluðunu kaldýrmaya,

3 numaralý bendinde Tutulmasý ve düzenlenmesi zorunlu defter, kayýt ve belgelerin mikro film, mikro fiþ veya elektronik bilgi ve kayýt araçlarýyla yapýlmasý veya bu kayýt ortamlarýnda saklanmasý hususunda izin vermeye veya zorunluluk getirmeye, bu þekilde tutulacak defter ve kayýtlarýn kopyalarýnýn Maliye Bakanlýðýnda veya muhafaza etmekle görevlendireceði kurumlarda saklanmasý zorunluluðu getirmeye, bu konuda uygulama usul ve esaslarýný belirlemeye,

6 numaralý bendinde Vergi güvenliðini saðlamak amacýyla niteliklerini belirleyip onayladýðý elektrikli, elektronik, manyetik ve benzeri cihazlar ve sistemleri kullandýrmaya, bu cihaz ve sistemler vasýtasýyla bandrol, pul, barkod, hologram, kupür, damga, sembol gibi özel etiket ve iþaretlerin kullanýlmasýna iliþkin zorunluluk getirmeye, uygulamaya ait usûl ve esaslarý belirlemeye

yetkili olduðu hüküm altýna alýnmýþtýr.

Mezkûr hükümlerle Bakanlýða (Maliye Bakanlýðý) tanýnan yetkiye istinaden, satýþý yapýlan mallarý aynen veya iþlendikten sonra satýþýný yapanlar dýþýndaki kimselere satan veya ayný kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sýnýf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadýklarý mal satýþlarý veya hizmet ifalarýnýn belgelendirilmesinde (6/12/1984 tarihli ve 3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanuna göre kullanmak zorunda olduklarý ödeme kaydedici cihazlarýn yerine) Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarý” kullanma mecburiyeti getirilmiþtir.

 

3. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, temel olarak Basit/Bilgisayar Baðlantýlý ve EFT-POS özelliði olan cihazlar olmak üzere iki gruba ayrýlmaktadýr. Ayrýca akaryakýt pompalarýna baðlanan, sinema giriþ bileti ve yolcu taþýma bileti düzenleyen ödeme kaydedici cihazlar da bu Teblið kapsamýna girmektedir.

 

4. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanma Mecburiyetinin Baþlama Tarihleri

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn kullanýlmasýna iliþkin kademeli bir geçiþ öngörülmektedir.

Buna göre:

a)  3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanun ve ilgili mevzuatýna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazý kullananlar 1/7/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazlarý kullanmak zorundadýrlar. Kapsama dâhil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandýklarý tüm seyyar EFT-POS cihazlarýnýn yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliði bulunmalýdýr. Mükellefler bu tarihten önce de söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý alarak kullanabilirler.

b) Yol kenarý otopark hizmeti veren mükellefler 1/7/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliði olanlarýný kullanmak zorundadýrlar.

c) Basit/Bilgisayar baðlantýlý yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý kullanmak zorunda olan mükelleflerin bu mecburiyetleri (3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanuna dayanýlarak çýkarýlan ilgili mevzuata göre muaf tutulanlar hariç) 1/1/2016 tarihinde baþlayacaktýr.  Mükellefler, bu tarihten önce de Bakanlýðýmýzca onaylanmýþ yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý alarak kullanabilirler. Ayrýca bu mükellefler, istemeleri hâlinde EFT-POS özelliði olan yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý da kullanabilirler.

Akaryakýt pompalarýna baðlanan ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerin,  bu cihazlarla ilgili Bakanlýkça belirlenmiþ þartlara uygun yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý kullanmalarý zorunludur.

3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanunun ilgili genel tebliðlerine göre ihtiyari olarak sinema giriþ bileti veya yolcu taþýma bileti düzenleyen cihaz kullanan mükellefler, 1/1/2016 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorundadýr. Ancak bu cihazlarýn, onaylanmýþ olmasý þartýyla sinema giriþ bileti veya yolcu taþýma bileti düzenleyebilecek þekilde üretilmesi veya ithal edilmesi mümkündür.

d) Mükellefler, 3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine tâbi mevcut ödeme kaydedici cihazlarýný, 31/12/2015 tarihini geçmemek üzere malî hafýzalarý doluncaya kadar kullanabilirler. 1/1/2014 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, malî hafýzalarý dolan ödeme kaydedici cihazlara, yeni malî hafýza takýlmaz ve cihaz 15/5/2004 tarihli ve 25463 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanunla Ýlgili Genel Tebliðin (Seri No: 60) dördüncü bölümünde yapýlan açýklamalar çerçevesinde hurdaya ayrýlýr. Cihazý hurdaya ayrýlan mükellefler yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarý almak suretiyle yükümlülüklerini yerine getirebilirler.

 

5. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarýn Onayý ve Teknik Özellikleri

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz modellerinin mükelleflerce kullanýlabilmesi için, Bakanlýkça belirlenmiþ olan þartlarý haiz olduðunun onaylanmýþ olmasý mecburidir.

Onay süreci, üretici veya ithalatçý firmalarýn 9/2/1985 tarihli ve 18661 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýndaki Kanunla Ýlgili Genel Teblið’in (Seri No:1) VIII numaralý bölümünde sayýlan bilgi ve belgelerle birlikte Gelir Ýdaresi Baþkanlýðýna yapacaklarý müracaatlar üzerine baþlar.

Onay müracaatýnda bulunan firmalar idari ve teknik incelemeye tâbi tutulur. Firmalarýn idari incelemeleri Bakanlýkça gerçekleþtirilir. 3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanuna göre Bakanlýktan onay almýþ bulunan ödeme kaydedici cihaz firmalarýnýn daha önce yapýlmýþ bulunan idari incelemeleri geçerli sayýlýr. Bakanlýktan onay almýþ firmalar gerek görülmesi hâlinde Bakanlýk tarafýndan tekrar idari incelemeye tâbi tutulabilir.

Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlara iliþkin teknik incelemeler, Bakanlýkça belirlenecek esaslar çerçevesinde Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araþtýrma Kurumu (TÜBÝTAK) tarafýndan yapýlacaktýr. Bakanlýkça yetkili kurum ve kuruluþlarla birlikte hazýrlanan ve Ortak Kriterler Deðerlendirme Garanti Seviyesinin belirtildiði Koruma Profili (Ortak Kriterler Belgesi) aranan cihazlar için bu belge bakýmýndan Türk Standartlarý Enstitüsü’nün (TSE) de onayý gerekir.

Bakanlýk, gerek görmesi hâlinde TÜBÝTAK dýþýnda ilgili kurumlara da ilave inceleme yaptýrabilir.

Bakanlýkça yapýlan idari incelemeleri müspet neticelenmiþ olan firmalara, yetkili kurumlarca yapýlan teknik incelemelerin de müspet neticelenmesi hâlinde, cihazlarýn marka ve modelleri itibariyle onay belgesi verilir.

Bakanlýktan onay alan firmalar ile yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn marka ve modelleri www.gib.gov.tr internet sitesinde ilan edilir. Daha önce Bakanlýkça onaylanarak ilan edilen yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn onaylarý geçerlidir.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn onaylanabilmesi için aþaðýdaki belgelerde belirtilen teknik ve fonksiyonel özelliklerin saðlanmýþ olmasý gerekir.

a. Yeni Nesil ÖKC Teknik Kýlavuzu 1 veya 2.

b. Ortak Kriterler Belgesi (EFT-POS özelliði olanlar için aranmayacaktýr).

c. Bakanlýkça hazýrlanan Gelir Ýdaresi Mesajlaþma Protokolleri 1veya 2.

ç. Gerekmesi hâlinde yetkili kurumlara yaptýrýlacak incelemelere dair raporlar.

d. Konuyla ilgili Bakanlýkça belirlenecek diðer belgeler.

Bakanlýkça yukarýda sayýlan belgelerde gerekli görülen hâllerde yapýlacak deðiþiklikler ilan veya taraflara teblið edilir.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, üretici veya ithalatçý firmalarca Bakanlýða önceden bilgi verilmek þartýyla, fiþlerinin sonuna mükellef, cihaz veya satýþla ilgili bilgileri ihtiva eden Karekod (QR Code) basabilir þekilde düzenlenebilir.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, bu Tebliðde, teknik kýlavuzlarda ve Ortak Kriterler Belgesinde belirtilenlere aykýrý olmamak kaydýyla, tertibatlarý ile teknik ve fonksiyonel özellikleri itibariyle 3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanun ve ilgili mevzuatýnda yer alan þartlarý saðlamak zorundadýr.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarýn onay sürecinde temel olarak yapýlacak testler aþaðýda yer almaktadýr.

a. Donaným güvenliði testleri.

b. ÖKC mali yazýlým fonksiyonel ve güvenlik testleri.

c. Güvenli haberleþme testleri.

ç. Türk Standartlarý Enstitüsünün ödeme kaydedici cihazlarla ilgili olarak belirlemiþ olduðu kalite faktör ve deðerleriyle ilgili testler.

Ayrýca Bakanlýk, donaným, güvenli servis saðlayýcý ve Gelir Ýdaresi Baþkanlýðý bilgi sistemleri arasýndaki uyum ve að testleri, uçtan uca güvenlik testleri ve gerekli görülecek diðer testleri yaptýrmaya yetkilidir.

 

6. Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlarýn Kayýt Süreleri

Bu Teblið kapsamýnda yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetinde olan mükelleflerden, belirli bir tür cihaz kullanma mecburiyeti getirilenler alýþ faturasýnýn düzenlendiði tarihten itibaren 90 gün içerisinde, diðer mükellefler ise alýþ faturasýnýn düzenlendiði tarihten itibaren 30 gün içerisinde baðlý bulunduklarý vergi dairesine bir dilekçeyle (alýþ faturasý örneði, cihaz sicil numarasý, cihazdan alýnan bir fiþ örneði de dâhil olmak üzere gerekli belgeleri eklemek suretiyle) müracaat ederek cihazlarýný kayýt ettirmek zorundadýr.  Ayrýca mükelleflerin kayýt iþlemi ile birlikte, söz konusu süre içerisinde her bir cihaz için ayrý ayrý olmak üzere ödeme kaydedici cihazlara ait levhayý vergi dairelerinden alarak iþyerlerinde muhafaza etmesi gerekir.

Misal olarak, bu Tebliðin 4 üncü bölümünde yer alan EFT-POS özellikli cihaz kullanma mecburiyetine tâbi olanlarýn, cihazýn faturasýnýn düzenlendiði tarihten itibaren 90 gün (1/7/2013 tarihinden itibaren 90 günü geçmemek üzere) içerisinde yukarýda yazýlý iþlemleri tamamlamasý gerekir.

 

7. 3100 Sayýlý Kanun ve Ýlgili Mevzuat

3100 sayýlý Katma Deðer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazlarý Kullanmalarý Mecburiyeti Hakkýnda Kanuna dayanýlarak çýkarýlan tebliðlerin ve diðer ikincil mevzuatýn, bu Tebliðe ve 5 inci bölümde sayýlan dokümanlara aykýrý olmayan hükümleri, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz uygulamalarý bakýmýndan uygulanmaya devam edilir.

 

8. Cezai Müeyyide

Bu Tebliðde belirlenen usul ve esaslara aykýrý hareket eden mükellefler ve yeni nesil ödeme kaydedici cihaz üreticileri veya ithalatçýlarý hakkýnda Vergi Usul Kanununun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hükümler uygulanýr.

 

9. Yürürlükten Kaldýrýlan Hüküm

3/4/1986 tarihli ve 19067 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliði (Sýra No:173)nin C/4-a bölümü yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

Teblið olunur.

 

 


Önceki Sayfa

Mevzuattaki GeliþmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalý LinklerSoru CevapDöviz Kurlarý ArþiviÝdealist
Copyright © 2003 Ýdeal Yeminli Mali Müþavirlik Ltd.Þti. Yasal uyarý için týklayýnýz.
Web Tasarým Ardemsoft