24 2024
Sitemize Hoþ Geldiniz...
Üye Giriþi
YASAL DAYANAK
Yeminli Mali Müþavirler Odalarý Yönetmeliðinde Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Yönetmelik

 

 

MADDE 1 21/2/1990 tarihli ve 20440 sayýlý Resmî Gazetede yayýmlanan Yeminli Mali Müþavirler Odalarý Yönetmeliðinin 3 üncü maddesinde yer alan Kanun tanýmý içerisindeki Serbest Muhasebecilik, ibaresi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

 

MADDE 2 Ayný Yönetmeliðin 5 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Bölgesi içinde kendi mesleði konusunda en az 250 meslek mensubu bulunan il merkezlerinde ve bölgesi içinde 250 meslek mensubu bulunan ilçelerde (Büyükþehir belediyesi sýnýrlarý içindeki ilçeler hariç) bir oda kurulur. Yeminli mali müþavirler odalarý, bulunduklarý ilin veya ilçenin adýyla anýlýr. Ancak, ilçelerde oda kurulabilmesi için o ilçedeki en az 100 meslek mensubunun yazýlý baþvurusu aranýr.

 

MADDE 3 Ayný Yönetmeliðin 9 uncu maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Genel Kurul üç yýlda bir Mayýs ayýnýn içinde baþkanýn daveti üzerine bütçeyi ve gündemdeki diðer maddeleri görüþmek ve gereken seçimleri yapmak üzere toplanýr.

 

MADDE 4 Ayný Yönetmeliðin 10 uncu maddesinin birinci ve dördüncü fýkralarý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Yönetim Kurulu, Genel Kurulca kendi üyeleri arasýndan üç yýl için seçilen, üye sayýsý binin altýnda olan odalarda beþ asýl ve beþ yedek, üye sayýsý bin ilâ beþbin arasýnda olan odalarda yedi asýl ve yedi yedek, üye sayýsý beþbini aþan odalarda ise dokuz asýl ve dokuz yedek üyeden oluþur.

Yönetim Kurulu asýl üyeleri arasýnda boþalma olursa ilgili seçim kurulu tarafýndan verilen mazbatada yer alan yedeklerden sýrasýyla en fazla oy alanlar getirilirler. Yeni üye ilk toplantýya çaðrýlýr.

 

MADDE 5 Ayný Yönetmeliðin 11 inci maddesi baþlýðýyla birlikte aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Seçilme Yeterliði

Madde 11 Yönetim Kurulu üyeleri, kayýtlý olduðu meslek odasýnda en az üç yýl kýdemli olup, serbest veya bir iþyerine baðlý olarak Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasýndan seçilir. Üye sayýsý yüzden az olan odalarda üç yýllýk süre þartý aranmaz. Odalarda üst üste iki seçim döneminde iki defa Yönetim Kurulu baþkanlýðýna seçilmiþ olanlar, aradan iki seçim dönemi geçmedikçe Yönetim Kurulu üyeliðine seçilemezler.

Seçilme yeterliðini kaybeden Yönetim Kurulu üyelerinin görevi kendiliðinden sona erer.

 

MADDE 6 Ayný Yönetmeliðin 15 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ, ikinci fýkrasýnda yer alan Haziran ibaresi izleyen yýlýn Ocak þeklinde, üçüncü fýkrasýnda yer alan Haziran ibaresi Ocak þeklinde deðiþtirilmiþtir.

Odanýn bir yýllýk tahmini gelir ve gider bütçesi; Yönetim Kurulunca mevzuata uygun olarak Nisan ayý içinde hazýrlanýr ve gerekçesiyle birlikte Genel Kurula sunulur. Bir yýl için hazýrlanan bütçenin dipnotuna, üç yýlý kapsamak üzere izleyen yýl bütçesinin yüzde ondan aþaðý olmamak üzere enflasyon oraný kadar artýrýlacaðý yazýlýr. Bütçede, bütçelerin yüzde onu tutarýnda yedek ödenek ayrýlýr. Ýlk yýlýn bütçesinde kullanýlmayan ödenekler izleyen ikinci yýlýn bütçesine, ikinci yýl bütçesinde kullanýlmayan ödenekler izleyen üçüncü yýl bütçesine baþlangýç ödeneði olarak aktarýlýr. Ýkinci ve üçüncü yýl bütçelerinde yeni bir fasýl açýlma ihtiyacý doðduðunda, TÜRMOB Baþkanlýðýna bilgi verilerek Oda Yönetim Kurulu tarafýndan yeni fasýl açýlýr ve gerekli aktarmalar o yýla ait yedek ödenekten yapýlýr. Açýlan fasýllar bütçenin diðer hükümlerine tabidir.

 

MADDE 7 Ayný Yönetmeliðin 16 ncý maddesinin birinci fýkrasýnýn (b) bendinin (1) numaralý alt bendi ile (d) bendi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

1) Maktu yýllýk aidat: Memur maaþý taban aylýðý katsayýsýnýn en az 200, en fazla 400 rakamý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar, odaya kayýtlý bütün üyeler tarafýndan ödenir.

d) Mesleki eðitime yönelik kurs ve staj ücretleri ile diðer çeþitli gelirler;

1) Oda gayrý menkullerinin kira gelirleri, her türlü faiz ve menkul kýymet gelirleri, Oda aracýlýðýyla üyelere saðlanan tahkim, bilirkiþilik ve benzeri iþlerden elde edilen ücretlerin % 4’ü ve çeþitli gelirlerdir. Mesleki kimlik belgesi bedeli olarak memur maaþý taban aylýðý katsayýsýnýn 200 rakamý ile çarpýmý sonucu bulunacak tutar alýnýr.

2) Oda için gerekli taþýnmaz mal edinimi için oda genel kurulu tarafýndan belirlenecek katký paylarý ile çalýþanlar listesinin þirketler bölümüne kayýtlý þirketlerden alýnacak yýllýk ödentiler.

3) Genel Kurulca belirlenecek diðer gelirler.

4) Mesleki eðitime yönelik kurs ve staj ücretleri.

Meslek mensuplarýndan kamu kurum ve kuruluþlarýnda çalýþanlar ile mesleði fiilen icra etmeyenler, odaya giriþ ücreti ve yýllýk üye aidatlarýný yüzde elli indirimli olarak öderler.

 

MADDE 8 Ayný Yönetmeliðin 18 inci maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan her yýl ibaresi hazýrlanan bütçelerde þeklinde deðiþtirilmiþtir.

 

MADDE 9 Ayný Yönetmeliðin 19 uncu maddesi aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþtir.

Madde 19 Oda Disiplin Kurulu, üye sayýsý 50ye kadar olan odalarda üç, üye sayýsý 50den fazla olan odalarda beþ üyeden oluþur. Ayrýca, Disiplin Kurulu üyesi 3 olan Odalarda bir, 5 olan Odalarda 3 yedek üye seçilir. Disiplin Kurulu üyeleri arasýnda boþalma olursa, yerlerine ilgili seçim kurulu tarafýndan verilen mazbatada yer alan en çok oy alan yedek üyeler getirilir.

Disiplin Kurulu üyeleri, kayýtlý olduðu meslek odasýnda en az üç yýl kýdemli olup serbest veya bir iþyerine baðlý olarak Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasýndan üç yýl için seçilir. Üye sayýsý yüzden az olan odalarda üç yýllýk süre þartý aranmaz. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir. Üyeler kendi aralarýnda bir baþkan seçerler. Disiplin Kurulu en az üç kiþinin hazýr bulunmasýyla toplanýr. Kararlar üye tam sayýsýnýn salt çoðunluðu ile verilir. Oylarda eþitlik halinde Baþkanýn bulunduðu taraf üstün tutulur, Oda Disiplin Kurulunun kararlarýna karþý teblið tarihinden itibaren otuz gün içinde Birlik Disiplin Kuruluna itiraz edilebilir.

Baþkanýn bulunmadýðý zamanlarda meslekte en kýdemli üye Kurula baþkanlýk eder.

 

MADDE 10 Ayný Yönetmeliðin 21 inci maddesinin birinci fýkrasý aþaðýdaki þekilde deðiþtirilmiþ ve ayný maddenin sonuna aþaðýdaki fýkra eklenmiþtir.

Denetleme Kurulu üyeleri, kayýtlý olduðu meslek odasýnda en az üç yýl kýdemli olup, serbest veya bir iþyerine baðlý olarak Kanun hükümlerine göre fiilen mesleki faaliyette bulunanlar arasýndan üç yýl için seçilen üç üyeden oluþur. Ayrýca bir yedek üye seçilir. Üye sayýsý yüzden az olan odalarda üç yýllýk süre þartý aranmaz.

Denetleme Kurulu üyeleri arasýnda boþalma olursa yerlerine ilgili seçim kurulu tarafýndan verilen mazbatada yer alan en çok oy alan yedek üyeler getirilir.

 

MADDE 11 Ayný Yönetmeliðin 22 nci maddesinin sekizinci fýkrasýndan sonra gelmek üzere aþaðýdaki fýkralar eklenmiþ, onbirinci fýkrasý yürürlükten kaldýrýlmýþ ve ondördüncü fýkrasýnda yer alan devlet memurlarýna ibaresi kamu görevlilerine þeklinde deðiþtirilmiþtir.

Seçimlerde, üyeler baðýmsýz aday olabilecekleri gibi, aralarýnda oluþturacaklarý gruplarýn listelerinden de aday olabilirler. Grup olarak seçime girenlerin Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurullarý üyelikleri ile Birlik Genel Kurul temsilcilikleri için asil ve yedek üye sayýsý kadar aday göstermeleri gereklidir. Gruplardan aday olacak kiþilerin adaylýða iliþkin dilekçeleri grup listesine eklenerek divana verilir. Yönetim, Denetim ve Disiplin Kurulu üyeleri için tek bir birleþik oy pusulasý, üst birlik delegeleri için ayrý bir oy pusulasý oluþturulur.

Oy pusulalarýnda, grup listelerinden aday olanlar ilgili grup ismi altýnda, baðýmsýz adaylar ise ayrýca listelenir. Oy pusulalarý, hangi kurul üyeliði için hangi grup ya da baðýmsýz adaya oy verileceðini gösterecek birleþik oy pusulasý þeklinde hazýrlanýr ve pusulanýn ilgili sütununda gruplarýn veya baðýmsýz adaylarýn kurullara iliþkin asil ve yedek üyeliklerine aday olanlara alt alta sýralanmak suretiyle yer verilir. Grup isimlerinin ve baðýmsýz adaylarýn adlarý yanýna iþaret konacak kare þeklinde kutulara yer verilmek suretiyle birleþik oy pusulalarý çoðaltýlýr, ilçe seçim kurulu mührü ile mühürlendikten sonra kullanýlýr. Oylar, pusulada yer alan grup ya da baðýmsýz adaylarýn ismi yanýndaki kutu herhangi bir þekilde iþaretlenmek suretiyle kullanýlýr. Oy verme iþlemi, gizli oy açýk tasnif esaslarýna göre yapýlýr. Üye listesinde adý yazýlý bulunmayan meslek mensubu oy kullanamaz. Oylar, oy verenin kimliðini resmi kuruluþlarca verilen belgeyle veya TÜRMOBun verdiði kimlikle ispat etmesinden ve listedeki isminin karþýsýndaki yeri imzalamasýndan sonra kullanýlýr. Oylar, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sýrasýnda sandýk kurulu baþkaný tarafýndan verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanýlýr. Mühürsüz oy pusulasý ve mühürsüz zarfla kullanýlan oylar geçersiz sayýlýr.

Birleþik oy pusulasýnda gruplar çekilecek kura sýrasýna göre, grup isimlerinin altýnda yönetim, denetim ve disiplin kurullarý asil ve yedek üyelerinin isimleri belirtilecek þekilde yan yana sýralanýr. Var ise baðýmsýz adaylar, pusulanýn en son bölümüne yerleþtirilir. Baðýmsýzlarýn sýralamasý çekilecek kuraya göre belirlenir.

Seçime katýlan gruplarýn ve baðýmsýz adaylarýn adlarý alt alta ve aldýklarý geçerli oy hizalarýna yazýlýr. Gruplarýn oy sayýlarý, önce bire, sonra ikiye, sonra üçe... þeklinde devam edilmek suretiyle, yedekler dahil o kurulun çýkaracaðý üye ve Birlik Genel Kurul temsilcisi sayýsýna ulaþýncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar ile baðýmsýz adaylarýn aldýklarý oylar ayrým yapýlmaksýzýn en büyükten en küçüðe doðru sýralanýr. Kurul asil ve yedek üyelikleri ile Birlik Genel Kurul asil ve yedek temsilcilikleri, gruplara ve baðýmsýz adaylara rakamlarýn büyüklük sýrasýna göre tahsis olunur. Son kalan üye veya temsilcilik için oylarýn eþit olmasý halinde, bunlar arasýnda ad çekilmek suretiyle tahsis yapýlýr. Kurul üyeliði ve Birlik Genel Kurulu temsilciliklerinin gruplara tahsisi oy pusulasýnda yer verilen sýralamaya göre yapýlýr.

Yönetim, disiplin ve denetleme kurullarýnda asli üyeliklerden herhangi bir nedenle ayrýlma olmasý durumunda, ilgili seçim kurulu tarafýndan verilen mazbatada yer alan yedek üyelerden en çok oy alanlar getirilir.

Üyeler, oda veya Birlik yönetim, denetleme ve disiplin kurullarýndan sadece birinde görev alabilirler.

 

MADDE 12 Ayný Yönetmeliðe aþaðýdaki ek 2 nci madde eklenmiþtir.

Oda kurulmasýnda yönetim kuruluna seçilecek üyeler

Ek Madde 2 Oda yönetim kuruluna seçilecek üyelerde odalarýn kurulmasýndan itibaren 6 yýl için 3 yýllýk kýdem þartý aranmaz.

MADDE 13 Ayný Yönetmeliðin geçici 2 nci maddesi yürürlükten kaldýrýlmýþtýr.

 

MADDE 14 Bu Yönetmelik yayýmý tarihinde yürürlüðe girer.

 

MADDE 15 Bu Yönetmelik hükümlerini Yeminli Mali Müþavirler Odalarý Yönetim Kurullarý yürütür.

 


Önceki Sayfa

Mevzuattaki GeliþmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalý LinklerSoru CevapDöviz Kurlarý ArþiviÝdealist
Copyright © 2003 Ýdeal Yeminli Mali Müþavirlik Ltd.Þti. Yasal uyarý için týklayýnýz.
Web Tasarým Ardemsoft