24 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
15.10.2007
SORU : Sn. Şükrü Kızılot'un 10 Ekim 2007 tarihli Hürriyet Gazetesindeki köşe yazısında belirttiği, otomotiv sektöründeki firmaların oto kiralama firmaları aracılığıyla satış yapmaları suretiyle % 17 oranında katma değer vergisi avantajı sağlamaları konusundaki önerisini değerlendirir misiniz?

İhsan Tektuna
CEVAP :
Otomotiv sektöründe satışların bir oto kiralama şirketi aracılığı ile satılması veya satıştan önce birkaç aylık süreyle kiraya verilmesi düşüncesi, tüketiciye % 17 gibi fiyat avantajı sağlaması nedeniyle satışları artırabilir; firmanın daha az katma değer vergisi ödemesine, hatta hiç katma değer vergisi ödememesine neden olabilir.

Ancak gerçeği yansıtmayan bu tür uygulamalar; gerek muvazzaya dayalı olması, gerekse % 17'lik katma değer vergisinin Şirket üzerinde kalması nedeniyle Müşavirliğimizce tavsiye edilmemektedir.

Vergi Usul Kanunu'nun 3'üncü maddesinde, vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin her türlü delille ispatlanabileceğinden bahsedilmektedir. Dolayısı ile yapılan bu uygulamaların gerçek mahiyetinin ispatı Maliye İdaresi için çok zor olmayacaktır.

Diğer taraftan, % 18 oranlı kdv ödeyerek % 1 oranlı kdv tahsil eden bir oto kiralama şirketi, sürekli % 17 oranlı kdv yükü altında kalacak; devir katma değer vergileri her geçen gün büyüyecektir.

% 17 oranlı bu kdv maliyeti, ancak oto kiralama şirketinin indirimli oran nedeniyle katma değer vergisini devletten iade alması ile karşılanabilecektir. Birkaç aylığına kiraya verme uygulaması, devreden katma değer vergisinin iade alınmasını da önlemektedir. Çünkü, binek otoların indirimli oran kdv iadesinde taslak halindeki bir KDV Tebliği gereğince kiralamanın en az iki tam yıl süreyle gerçekleşmesi gerekmektedir.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft