19 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
24.05.2007
SORU : Gerek kendi çalıştığımız idari binada gerekse çevre illerde bulunan depolarımızda kendi ürettiğimiz mamüllerimizi veya satmak amaçlı aldığımız ticari mallarımızı ihtiyaç dahilinde kullanıyoruz. Bu kullandığımız ihtiyaç malzemeleri için kendi kendimize fatura düzenlememiz gerekli midir?

Bekir Esen / Tecnoplas A.Ş.
CEVAP : Şirketler zaman zaman mamul ve ticari mal stoklarını kendi ihtiyaçları için kullanabilmektedirler. Bu kullanımlar
- bir başka mamulün üretimi için sarf,
- amortismana tabi iktisadi kıymet üretimi için sarf
- işletme bünyesinde tüketilen/kullanılan sarflar
şeklinde olabilmektedir.

KDV Kanunu’nda kdv’nin konusu; ticari, sınai, zirai ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmet olarak tanımlanmıştır.

KDV Kanunu’nun 3/a maddesinde ise “vergiye tabi malların her ne surette olursa olsun, vergiye tabi işlemler dışındaki amaçlarla işletmeden çekilmesi, vergiye tabi malların işletme personeline ücret, prim, ikramiye, hediye, teberru gibi namlarla verilmesi” teslim sayılmıştır.

Müşavirliğimiz, Şirket bünyesinde tamir-bakım nedeniyle kullandığınız mamul ve ticari malların Şirket faaliyeti ile ilgili (işle ilgili sarf) olması nedeniyle kdv’ye tabi olmadığı düşüncesindedir. Bu malların kullanım yerlerine göre gider kayıtlarına alınarak, stok kayıtlarından çıkarılması mümkündür. Şirketin kendi adına fatura düzenlemesi de aynı sonucu doğuracağından, fatura düzenlenmesine gerek bulunmamaktadır.

Yüksek miktarlı sarflarda yönetim kurulu kararı alınması tavsiye edilmektedir.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft