18 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
23.12.2005
SORU : Bakır ve bakır alaşımlı ürünlerin satın alınmasında ve satılmasında tevkifat uygulaması, kayıtların ne şekilde yapılacağı ve KDV Beyannamelerine ne şekilde yansıtılacağı konularını bildirmenizi rica ederiz.

Abadanlar Demir-İş Tic. A.Ş. / Mehmet Uçar
CEVAP :
Uygulamanın Dayanağı

96 seri nolu KDV Genel Tebliği ile, 01.12.2005 tarihinden itibaren bakır ürünlerinin tesliminde %90 oranında tevkifat uygulamasına geçilmiştir.


Uygulamada İstisna

Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 17/1 inci maddesinde sayılan kurum ve kuruluşların (tarımsal amaçlı kooperatifler hariç), sermayelerinin % 51 veya daha fazlası kamuya ait işletmelerin ve özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar ile bu ürünlerin ilk üretici (cevherden üretim yapanlar) veya ithalatçılarının bu kapsamdaki teslimlerinde tevkifat uygulanmayacaktır.


Vergi Sorumlusu (Alıcı) ve Beyan

Bakır ve alaşımlarının bir başka firmadan satın alınması halinde%90 oranlı kdv tevkifatının faturada gösterilmiş olması ve faturada yer alan katma değer vergisinin %10'luk kısmının satıcıya, geriye kalan %90'lık kısmının ise sorumlu sıfatıyla ödenmek üzere alıcının kayıtlarına (360 nolu hesap) alınması gerekmektedir. Öte yandan alıcı, faturada gösterilen katma değer vergisinin tamamını indirim konusu yapacaktır.

Alıcı, ilgili dönemde tevkifat matrahını ve sorumlu sıfatıyla ödeyeceği katma değer vergisini 2 nolu KDV Beyannamesinin "kısmi tevkifat" bölümüne yazarak, beyan edip-ödeyecektir.


Satıcının Beyanı

Bakır ürünlerini satan firma, kdv tevkifatını gösteren faturayı düzenleyecek, alıcının kendisine ödediği %10'luk kdv tutarını 1 nolu KDV Beyannamesinin Tablo 2 bölümüne aktararak beyan edecektir.

Alıcının sorumlu sıfatıyla ödediği kdv, satıcı tarafından iade olarak talep edilecekse; satıcı 1 nolu KDV Beyannamesinin Tablo 9 bölümünde tevkif edilen kdv'yi göstermelidir.


Belge Düzeni ve Beyan

Katma değer vergisi tevkifatıyla ilgili olarak; belge düzeni, beyan ve iade 91 nolu KDV Tebliğindeki açıklamalar doğrultusunda gerçekleştirilecektir.


Bakır Alaşımları

96 nolu KDV Tebliğinde yer alan "bakır alaşımları"na örnek verilirse, en önemli alaşımlar aşağıdaki gibidir.

Bakır + Kalay = Tunç

Bakır + Çinko = Pirinç

Bakır + Çinko + Nikel = Mayakor

Bakır + Çinko + Kalay = Teknik eserler tuncu

Bakır + Alüminyum = Fen aygıtlarında, deniz valfleri, pervaneler, dümenler.

Bilgilerinize sunulur.




Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft