23 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
05.04.2004
SORU : 19.02.2004 tarihinde yayınlanan 9 seri nolu kdv sirkülerinde "Deniz ve Hava Taşıma Araçları için Liman ve Hava Meydanlarında Verilen Hizmetler" de konşimento bedellerinin istisna kapsamına girip girmediği hakkında kesin bir bilgi verilmemiştir. Konşimento bedellerine kdv uygulanıp uygulanmayacağı hakkında bilgi vermenizi rica ederiz. Mogul Tekstil
CEVAP : 5035 sayılı Kanunla 3065 sayılı KDV Kanununun 17 inci maddesinin 4 üncü fıkrasının (ı) bendi yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenleme ile serbest bölgelerde verilen hizmetler, deniz ve hava taşıma araçları için liman ve hava meydanlarında yapılan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Katma değer vergisinden istisna edilen işlemlerle, vergiye tabi olacak işlemlerin ayrıntıları ise, 2004/9 sayılı KDV Sirkülerinde ayrıntlı olarak sayılmıştır. Sirkülerde, vergiye tabi ve tabi olmayan işlemlerin her biri yapılan hizmetlerin teknik terimlerini ihtiva olmak üzere ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Sorunuzda yer alan "konşimento" terimi; "taşıyan tarafından yükletenin talebi üzerine tek taraflı olarak düzenlenen bir belge olup, bu belge ile taşıyan bir yandan sevk için gönderenden eşyayı teslim aldığını beyan ve diğer yandan da seferin sonunda yükün kanunen yetkili hamiline teslimini taahhüt eder." şeklinde tarif edilmiştir.

Müşavirliğimiz, Şirketinize düzenlenen faturaları incelediğinde bazı taşımacıların konşimento hizmetinde kdv uygularken, bazılarının uygulamadığını tespit etmiştir.

9 sayılı Sirkülerde konşimento terimi bulunmamakta olup, Müşavirliğimiz Şirketinize düzenlenen faturaların, 9 sayılı Sirkülerde yer alan terimleri karşılayacak şekilde düzenlettirilmesini; burada yer almayan farklı bir hizmet söz konusu ise (konşimento da böyle olabilir), yapılan hizmetin kdv'ye tabi olduğuna dair Maliye Bakanlığının görüşünün alındıktan sonra faturada kdv'ye tabi tutulması konusunda taşıyıcı firmalarla mutabakata varılmasını tavsiye etmektedir.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft