18 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
18.03.2004
SORU : 5024 sayılı Kanun kapsamında enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gereken parasal olmayan kıymetlerden bir tanesi de duran varlıklar grubunda bulunan binalar hesabıdır. Binaların yapımı bazen birkaç yıl sürmekte olup bina için yapılan harcamalar " Yapılmakta Olan Yatırımlar" hesabında takip edilmekte, bina bitip kullanılmaya başlandığında aktifleştirilmekte ve " Binalar" hesabına alınmaktadır. Örneğin binanın yapılmaya başlandığı tarihi şubat 1998, bitim ve aktifleştirildiği tarihi de Nisan 2000 olarak kabul ederse, bu binayı enflasyon düzeltmesine tabi tutarken düzeltme katsayısının tespitinde hangi tarih dikkate alınmalıdır. MOGUL TEKSTİL - İhsan TEKTUNA
CEVAP : V.U.K.'nun geçici 25inci maddesine göre yapılan enflasyon düzeltmesinde, 31.12.2003 tarihli bilanço kalemleri düzeltilmektedir.

Bu bilançoda, binalar hesabında yer alan bir kıymetin daha önce bir başka hesapta yer almış olması, Müşavirliğimize göre düzeltme işlemlerinde dikkate alınmayacaktır.

Şayet, 31.12.2003 tarihinde halen devam eden bir inşaat çalışması var ise, bu inşaat "yapılmakta olan yatırımlar" hesabı olarak düzeltmeye tabi tutulmalıdır.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft