25 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
11.12.2003
SORU : Firmamız otomobil alım satımı ile iştigal etmektedir. ÖTV Kanunu çerçevesinde çıkartılan 20 yaş ve altı otomobilllerin hurdaya ayrılması neticesinde yararlanılan ÖTV indiriminden Türkiyede faaliyet gösteren dernekler bu indirimden faydalanabilirler mi ?

Ümit Buzul / İmam Kayalıoğulları A.Ş.
CEVAP : 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa 4962 sayılı Kanunla eklenen ve 07.08.2003 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Geçici 3 üncü madde gereğince, hurdaya çıkartılan araçlar için özel tüketim vergisinde indirim uygulanmaktadır.

Aynı maddenin ikinci fıkrasında, "237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına giren kurumlar (belediyeler hariç) bu indirimden yararlanamazlar" denilmektedir.


237 sayılı Taşıt Kanunu Kapsamına Giren (Hurda Araç İndirimi Uygulanmayacak) Kurumlar

Kanunun 1 inci maddesinde, Taşıt Kanunu kapsamına giren kurumlar belirlenmiştir.

a) Genel bütçeye dahil dairelerle katma ve özel bütçeli idareler ve bunlara bağlı sabit ve döner sermayeli müesseseler,

b) İktisadi Devlet Teşekkülleri ve özel kanun ve kararnamelerle kurulan her çeşit banka ve teşekküller,

c) Yukarıdaki (a) ve (b) fıkralarında yazılı daire, idare, banka, teşekkül ve müesseselerin sermayesinin yarısından fazlasına sahip bulundukları teşekkül ve müesseseler,

d) Kamuya yararlı derneklerden Başbakanlıkça lüzumlu görülenler tarafından kullanılacak taşıtlar.

Görüldüğü gibi, motorlu araç ticareti yapan özel tüketim vergisi mükellefleri; hurda araç indirimi uygulamasında, hurda araç teslim eden kurumların niteliklerini incelemek zorundadırlar.


Derneklerde Hurda Araç İndirimi Uygulaması

Yukarıdaki açıklamalardan da görüldüğü gibi, Taşıt Kanunu kapsamında "kamuya yararlı derneklerden Başbakanlıkça lüzumlu görülenler tarafından kullanılacak taşıtlar" yer almaktadır.

Bir derneğin kamuya yararlı dernek statüsünü kazanması ise, Bakanlar Kurulu Kararı ile gerçekleşmektedir.

Dolayısı ile, hurda taşıt indirimi uygulamasında; kendilerine Bakanlar Kurulu Kararı ile kamuya yararlı dernek statüsü verilen derneğin, Başbakanlıkça lüzum görülenler tarafından kullanılacak taşıtın hurdaya ayrılması sırasında hurda araç indirimi uygulanmayacaktır.

Ancak, özel tüketim vergisi indiriminden yararlanamayan kurumlardan alınan araçların hurdaya ayrılması halinde, satın alan kurumun 237 sayılı Taşıt Kanunu kapsamına girmemesi halinde, özel tüketim vergisi indiriminden faydalanabilinecektir.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft