19 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
01.12.2003
SORU : Üretmiş olduğumuz jantlara yurtdışından temin edeceğimiz lastikleri monte ettikten sonra ihraç etmek ve yapacağımız ithalat sırasında vergilerden muaf olarak işlem yapmak istiyoruz.

Yukarıdaki amacımıza ulaşmak için geçici ithalat, dahilde işleme gibi imkanlardan söz ediliyor. Bu kavramlarla ilgili bilgi verebilir misiniz. Bu imkanlardan hangisini kullanmamız gerekir?

Öztekin Ertan / JMS Makine A.Ş.
CEVAP : Dahilde işleme rejimi ile geçici ithalat rejimi 4458 sayılı Gümrük Kanununun üçüncü ayırımında tarif edilmiştir.

Kanunun 128-134 üncü maddelerinde tarifini bulan geçici ithalat rejiminde, ithalat vergilerinden muaf olarak ithal edilen eşyanın Türkiye içinde kullanılması ve bu kullanım sırasındaki olağan yıpranma dışında herhangi değişikliğe uğramaksızın yeniden ihraç edilmesine olanak sağlayan hükümler uygulanmaktadır.

Kanunun 108-122 nci maddelerinde tarifini bulan dahilde işleme rejiminde ise; serbest dolaşımda olmayan eşya, işlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanılmasından sonra Türkiye Gümrük Bölgesinden yeniden ihraç edilmesi amacıyla gümrük vergileri ve ticaret politikası önlemlerine tabi tutulmaksızın ve vergileri teminata bağlanmak suretiyle, dahilde işleme rejimi kapsamında geçici olarak ithal edilebilmektedir.

Dolayısı ile imal ettiğiniz jantlara yurtdışından temin edeceğiniz lastiklerin vergiden muaf olarak ithal edilip, monte işleminden sonra ihraç edilmesi, dahilde işleme izni rejimi çerçevesinde gerçekleştirilebilir.

Yetkili gümrük idareleri tarafından verilecek dahilde işleme izni hakkında, Dış Ticaret Müsteşarlığının yayınladığı Tebliğler de uygulamaya yön vermektedir.
Önceki Sayfa

Soru girişi üyelere özeldir.
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft