22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
23.06.2015
Elektronik Fatura Defter Uygulaması
Sayı : 2015/22
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

 

İlk kez 5 Mart 2010 tarihinde 397 sayılı VUK Tebliği ile isteyen mükelleflerin e-fatura ve e-defter uygulamasına geçişlerine izin verilmesinden sonra, bazı mükelleflerin bunları kullanma zorunluluğu 14 Aralık 2012 tarihli ve 421 sayılı VUK Tebliği ile getirilmiştir.

Bu kez 20 Haziran 2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 454 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ticari ve sınai işletmelerin önemli bir kısmının elektronik fatura ve elektronik defter uygulamasına geçirilmesi sağlanmıştır.

454 sayılı Tebliğde ihracat işlemleri de e-fatura kapsamına alınmış olup, elektronik fatura uygulaması 454 sayılı Tebliğle ilk defa farklı bir alana taşınmıştır.

 

 

I.    E-FATURA/DEFTER UYGULAMASINA ALINAN MÜKELLEFLER

454 sayılı Tebliğ ile e-fatura ve e-defter uygulamasına geçecek işletmeler aşağıda gösterilmiştir.

 

1-    Brüt Satış Tutarı 10 Milyon TL ve Üzerindeki İşletmeler

2014 veya sonraki hesap dönemleri brüt satış hasılatları 10 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin tamamı 2015 yılı sonuna kadar gerekli başvuruları yapıp, 01.01.2016 tarihinden itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçeceklerdir.

10 milyon liralık brüt satış hasılatına sonraki yıllarda ulaşan mükellefler, bu hasılata ulaştıkları yılı takip eden yıl içinde gerekli hazırlıklarını yapıp başvurularını tamamladıktan sonra, bir sonraki hesap döneminin başından itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmek durumundadırlar.

 

2-    ÖTV Kanununa Ekli III Sayılı Listedeki Malları İmal, İnşa ve İthal Eden Mükellefler

Alkollü içecekleri, kolalı gazozları, tütün ve tütün içeren içecekleri imal, inşa ve ithal eden mükellefler 421 sayılı VUK Genel Tebliği ile 2014 yılında e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmişlerdir.

 

3-    ÖTV Kanununa Ekli I Sayılı Listedeki Malların İmali, İthali, Teslimi Nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan Lisans Alan Mükellefler

Kara, hava ve deniz taşıtlarının her türlü yakıtlarını, her türlü yağlama müstehzarlarını, petrol türevlerini; imal, ithal ve teslim etmek için EPDK’dan lisans alan işletmeler 2015 yılı içinde gerekli hazırlıklarını ve başvurularını yapıp 01.01.2016 tarihinden itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçeceklerdir.

Yukarıdaki III sayılı listede yer alan mükelleflerden, madeni yağ lisansına sahip olanlar 421 sayılı VUK Tebliği ile 2014 yılından itibaren e-fatura ve e-defter uygulamasına geçmiştir.

454 sayılı Tebliğle, listede yer alan herhangi bir ürün için lisans almış tüm işletmeler elektronik fatura ve defter kapsamına alınmışlardır.

III sayılı listedeki ürünler için sadece bayilik lisansı bulunan işletmeler, bayilik lisansları nedeniyle Tebliğ kapsamında değillerdir. Ancak bu işletmelerin yıllık brüt cirolarının 10 milyon TL’yi geçmesi durumunda, bu işletmeler de Tebliğ kapsamına gireceklerdir.

 

 

II.           İHRACAT İŞLEMLERİNDE E-FATURA UYGULAMASI

Elektronik fatura uygulamasına kayıtlı olan mükellefler, yolcu beraberi eşya ihracı  dahil  her  türlü  ihracat  faturalarını,  01.01.2016  tarihinden  itibaren e-fatura olarak düzenleyeceklerdir.

 

 

III.  YURTİÇİ SATIŞ İŞLEMLERİNDE E-FATURA UYGULAMASI

421 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklandığı gibi, elektronik ortamda düzenlenecek faturalar; e-fatura kapsamına giren mükelleflerin birbirlerine sattıkları mallar ve ifa ettikleri hizmetler için düzenlenecek faturalar için geçerlidir. Uygulama kapsamına girmeyen işletmelere yine kağıt ortamında fatura düzenlenmesine devam edilecektir.

 

Saygılarımızla

 



Gaziantep, 23.06.2015

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft