25 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
15.05.2013
Sahte Belge Düzenlemeye İştirak Eden Meslek Mensupları
Sayı : 2013/23
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer

 

28.03.2013 tarih ve 6455 sayılı Kanunun 1 inci maddesi ile, Vergi Usul Kanununun 153 üncü maddesinden sonra gelmek üzere 153/A maddesi eklenmiştir.

“Teminat uygulaması” başlığını taşıyan madde metninde, sahte belge düzenlenmesinin tespiti durumunda uygulanacak işlemlere yer verilmiş olup, aşağıda sahte belge düzenlenmesine iştirak eden meslek mensupları için belirlenen yaptırımlar yer almaktadır.

 

I-        Sahte Belge Düzenleme Fiillerine İştirak Eden Meslek Mensupları

 

I.1-Münhasıran Sahte Belge Düzenlemek Amacıyla Mükellefiyet Tesis Ettirenlerin Fiillerine İştirakte Uygulanacak İşlemler

Vergi incelemesine yetkili olanlarca düzenlenen rapor ile münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettikleri tespit edilen ve bu nedenle mükellefiyetleri terkin edilenlerin,

·     bu fiillerine iştirak ettikleri inceleme raporuyla tespit edilen

·     ve bu durumları kesinleşen 3568 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan meslek mensupları hakkında;

üç yıl süreyle geçici olarak mesleki faaliyetten alıkoyma cezası uygulanır.

Üç yıllık sürenin sonunda, meslek mensubunun tekrar faaliyete başlamak istemesi halinde; kendisinden yazılı olarak bir ay içinde 75.000 TL’den ve düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan toplam tutarın % 10’undan az olmamak üzere teminat istenir.

Verilen sürede teminatın gösterilmemesi halinde, istenilen teminat tutarı verilen sürenin son günü vade tarihi olarak kabul edilmek suretiyle meslek mensubu adına teminat alacağı tahakkuk ettirilir. Tahakkuk ettirilen teminat alacağı, gecikme zammı tatbik edilerek takip ve tahsil edilir.

 

I.2- Sahte Belge Düzenleyenlerin Fiillerine İştirak

Münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettiren ve bu nedenle mükellefiyetleri terkin edilen mükellefler dışındaki mükelleflerin,

·     sahte belge düzenleme fiillerine iştirak ettikleri inceleme raporuyla tespit edilen

·     ve bu durumları kesinleşen 3568 sayı Kanun kapsamında faaliyette bulunan meslek mensuplarından;

    -         75.000 TL’den ve düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan toplam tutarın % 10’undan az olmamak üzere teminat istenir.

Verilen sürede teminatın gösterilmemesi halinde, istenilen teminat tutarı verilen sürenin son günü vade tarihi olarak kabul edilmek suretiyle meslek mensubu adına teminat alacağı tahakkuk ettirilir. Tahakkuk ettirilen teminat alacağı, gecikme zammı tatbik edilerek takip ve tahsil edilir.

 

II-    Teminat Tutarının Belirlenmesi

İstenecek teminat tutarı;

-       düzenlenmiş olan sahte belgelerde yer alan tutarların toplamı,

-       faaliyet alanı,

-       mükellefin hukuki statüsü,

-       faaliyette bulunulan il veya bölge,

-       vergi borcu toplamı,

-       fiilin tekrar edip etmediği

gibi kıstaslar esas alınarak Maliye Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara göre, vergi dairesi müdürünün yazılı talebine istinaden defterdar/vergi dairesi başkanı tarafından tayin edilecektir.

 

III- Alınan Teminatların İadesi

Teminatların alınmasını takip eden takvim yılının başından itibaren beş yıl içinde, teminat alınmasını gerektiren fiillerin işlendiğinin veya bu fiillere iştirak edildiğinin tespit edilememesi halinde, alınmış olan teminat başkaca vergi borcu bulunmaması durumunda meslek mensubuna iade edilir.

Söz konusu fiillerin işlendiğinin veya bunlara iştirak edildiğinin tespit edilmesi halinde;

·     fiil münhasıran sahte belge düzenlemek amacıyla mükellefiyet tesis ettirenlerin fiillerine iştirak kapsamında ise meslekten çıkarma cezası uygulanır,

·     fiil sahte belge düzenleme veya düzenleyenlerin fiillerine iştirak kapsamında ise, bu fiillere ilişkin vergi borçları teminattan mahsup edilerek, meslek mensubundan ayrıca teminat istenir. Verilen sürede teminatın gösterilmemesi halinde, istenilen teminat tutarı verilen sürenin son günü vade tarihi olarak kabul edilmek suretiyle meslek mensubu adına teminat alacağı tahakkuk ettirilir. Tahakkuk ettirilen teminat alacağı, gecikme zammı tatbik edilerek takip ve tahsil edilir.

 

IV- Teminatların Paraya Çevrilmesi

Teminat alınan meslek mensuplarının teminatın alındığı tarihten sonra tahakkuk eden ve süresinde ödenmeyen vergi borçlarının tutarı, alınan teminat tutarının % 10’unu aşması halinde;

v  teminat paraya çevrilerek meslek mensubunun borçlarına mahsup edilir

v  meslek mensubundan teminat tutarının tamamlanması istenir.

         -       Teminatın tamamlanmaması halinde, tahakkuk ettirilen teminat alacağı, meslek mensubundan gecikme zammı tatbik edilerek takip ve tahsil edilir.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 15.05.2013

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft