22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
20.09.2012
KISMİ KDV TEVKİFATI UYGULAMASI
(Metal, Plastik, Lastik, Kauçuk, Kağıt, Cam Hurda ve Atıklarının Teslimi)
Sayı : 2012/63
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

 

Metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt, cam hurda ve atıklarının tesliminde kdv tevkifatı konusunda 117 sayılı KDV Genel Tebliğinde yer alan düzenlemelere ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

 

I-   Tevkifat Uygulaması

Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV Kanunu’nun 17/4-g maddesi gereğince KDV’den istisnadır. Ancak KDV Kanunu’nun 18 inci maddesi gereğince mükelleflerin istisna uygulamasından vazgeçmeleri mümkün olup, tevkifat istisnadan vazgeçenler için uygulanacaktır.

Tevkifat, kdv mükellefleri ile belirlenmiş alıcılara yapılan teslimlerde uygulanacaktır.

 

II-    Tevkifat Oranı

Tevkifat 9/10 oranında uygulanacaktır.

 

III-    Tevkifat Kapsamındaki Teslimler

Kdv istisnasından vazgeçen mükelleflerin;

·        metal,

·        plastik, lastik, kauçuk,

·        kağıt,

·        cam

hurda ve atıklarının tesliminde katma değer vergisi tevkifatı uygulanacaktır.

 

III.1- Hurda Tesliminin Tanımı

Yukarıda belirtilen teslimlerin “hurda” kapsamında olup-olmadığına karar vermek, tevkifat uygulamasında çok önemlidir.

Tamir ve bakımdan sonra yukarıda sayılan malzemelerden üretilmiş eşyalar tekrar kullanılabileceği gibi bu eşyalar eritilerek veya başka işlemlerden geçirilerek ekonomiye hammadde olarak kazandırılabilir.

 

Dolayısıyla buradaki teslimin hurda mahiyetinde olup-olmadığı istisnadan vazgeçmiş satıcının satış yaptığı alıcının niteliği ile belirlenmektedir. Tamir ve bakım sonrası aynı amaçla kullanılması mümkün olan kullanılmış metal, plastik, lastik, kauçuk, kağıt ve cam esaslı eşyayı tekrar kullanımını sağlamak amacıyla satın alan bir tamirciye veya işletmeciye olan satışlarda tevkifat uygulanmayacak; ancak aynı eşyayı hurda olarak değerlendirecek hurdacıya olan satışlarda tevkifat uygulanacaktır.

 

III.1.1- Araç, Gereç, İş Makinelerinin Hurda Olma Niteliği

Ekonomik ömrünü doldurmuş araç, gereç ve iş makinelerinin satışının kdv tevkifatı kapsamında değerlendirilebilmesi için, yukarıda da belirtildiği gibi istisnadan vazgeçmiş satıcının bunları hurda olarak değerlendirecek alıcıya satması gerekmektedir.

Yukarıdaki satıcının bunları aynen veya onarım sonrasında üretimde kullanımını amaçlayan alıcıya satması halinde kdv tevkifatı uygulanmayacaktır.

 

III.1.2-Trafikten Çekilen Araçların Teslimi

Hurdaya ayrılmak üzere trafikten çekilen araçlarda araçlarını teslim edenler; öncelikle araçlarını hurda olarak ve kdv’den istisna kapsamında teslim edeceklerdir.

Ancak teslimi yapan mükelleflerin istisna uygulamasından vazgeçmiş mükellef olması halinde, trafikten çekilen araçlarda kdv tevkifat uygulaması yapılacaktır.

 

III.1.3-Hurda Gemi Sökümleri

Hurda gemilerin sökümü sonucunda elde edilen pervane, motor, telsiz, vs gibi metal aksam aynı amaçla kullanılmak üzere satılıyorsa, kdv uygulanarak satış yapılacaktır.

Ancak yukarıdaki aksamın kullanılamaz durumda olması nedeniyle, istisnadan vazgeçmiş satıcılar tarafından hurda olarak teslimlerinde ve sökülen hurda sac teslimlerinde ve bunların sonraki safhalarda yine istisnadan vazgeçmiş satıcılar arasında el değiştirmelerinde tevkifat uygulanacaktır.

 

III.2- Atık Tesliminin Tanımı

İmalathane ya da fabrikalarda ortaya çıkan

·     metal kırpıntı, döküntü ve talaşlar,

·     standart dışı çıkan metal ürünler,

·     izabe tesislerinden çıkan standart dışı metal hammaddeler, yarı mamuller, hadde bozuklukları ve benzerleri

·     her türlü kağıt, karton, mukavva hurda ve atıkları,

·     kauçuk, plastik atıkları ile bunların kırpıntıları,

·     naylon, lastik kırıkları,

·     cam şişe, kavanoz, otomobil ve pencere camları, cam kırıkları

teslimleri tevkifat uygulaması kapsamındadır.

 

IV-Tevkifat Uygulanmayacak Teslim Tutarı

Kısmi tevkifat uygulama kapsamına giren teslim bedelinin kdv dahil 1.000 TL’yi aşmaması halinde, kdv tevkifatı uygulanmayacak; ancak, kdv tevkifatı zorunluluğundan kaçınmak üzere, birden fazla fatura düzenlenerek, bedel parçalara bölünmeyecektir.

 

V-Katma Değer Vergisi İade Uygulaması

2.000 TL’yi aşan mahsuben veya nakden iade talepleri teminat, vergi inceleme raporu veya YMM raporu ile yerine getirilecek, 2.000 TL’yi aşmayan iade taleplerinde yukarıdaki raporlar veya teminat aranmayacaktır.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 20.09.2012

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft