22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
16.07.2012
2012/3305 SAYILI YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI KARARI
(Teşvik Kapsamına Alınmayan İşletmeler ve Yatırım Harcamaları)
Sayı : 2012/40
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

 

I-   Vergi İndirimi Desteğinden Yararlandırılmayan İşletmeler

Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinde ve Bakanlar Kurulu Kararının 15 inci maddesinin 6 ncı fıkrasında, aşağıdaki işletmelerin vergi indirimi desteğinden faydalandırılmayacağına hükmedilmiştir.

1-    Finans ve sigortacılık konularında faaliyet gösteren kurumlar

2-    İş ortaklıkları

3-    Yap-İşlet Modeli ile Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi Kurulması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar

4-    Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştirilen yatırımlar

5-    Rödovans sözleşmesine (maden ruhsat sahibinin, maden işletme iznini devretmesine ilişkin sözleşme) bağlı olarak yapılan yatırımlar

 

II-    Vergi İndirimi Desteğinden Yararlandırılmayan Harcamalar

Kurumlar Vergisi Kanunu ve BKK’nın yukarıdaki düzenlemelerinde vergi indirimi desteğinden yararlandırılmayacak yatırım harcamaları ise aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1-    Arazi harcamaları

2-    Arsa harcamaları

3-    Royalti (lisans, marka devri karşılığı bedel) harcamaları

4-    Yedek parça harcamaları

5-    Amortismana tabi olmayan diğer harcamalar

 

III- Maddi Olmayan Duran Varlıkların Yatırım Harcamasındaki Payı

Marka, lisans, know-how vb. maddi olmayan duran varlıklar, teşvik belgesi kapsamında yatırım harcaması olarak kabul edilmektedir. Ancak bu harcamaların toplam sabit yatırım harcamasının yüzde ellisinden fazla olamayacağı, BKK’nın 5 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında belirlenmiştir.

 

IV- Müracaat Tarihinden Önceki Yatırım Harcamaları

Teşvik belgesi düzenlenmesine ilişkin müracaat tarihinden önce gerçekleştirilmiş bulunan yatırım harcamaları, teşvik belgesi kapsamına alınmaz. (BKK md 7/2)

 

V-    Kullanılmış Makine ve Techizatların İthali

Tekstil, hazır giyim, konfeksiyon, baskı, basım, matbaa yatırımlarına yönelik teşvik belgesi kapsamında kullanılmış veya yenileştirilmiş makine tezhizatın ithaline izin verilmemektedir. (BKK md 9/4)

Ekonomi Bakanlığı, karayolu nakil vasıtaları hariç, kullanılmış veya yenileştirilmiş diğer makine ve techizatın teşvik belgesi kapsamına alınmasını ve kullanılmış komple tesisin ithalini uygun görebilir. (BKK 9/3)

 

VI- Müracaat Tarihinden Sonraki Makinelerin İthali

Teşvik belgesi almak üzere müracaat edilmiş, ancak teşvik belgesine bağlanmamış yatırımlara ilişkin makine ve techizatın ithaline, Ekonomi Bakanlığının görüşüne istinaden Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca, muaf ve istisna edilen vergi karşılığı teminat alınmak suretiyle müsaade edilebilir. (BKK md 9/6)

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 16.07.2012

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft