22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
26.06.2012
6322 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Fazla veya Yersiz Olarak Tahsil Edilen Vergilerde ve Vergi İadesinin Gecikmesi Durumlarında Mükellefe Faizli Geri Ödeme Uygulaması)
Sayı : 2012/31
İlgili :

Sayın Yetkililer,

 

Bilindiği gibi Vergi Usul Kanununun 112 nci maddesi gereğince dava konusu yapılan vergilerin ödeme yapılmamış kısmına, verginin vade tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanuna göre tespit edilen gecikme zammı oranında gecikme faizi uygulanmaktadır.

6322 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi ile Vergi Usul Kanununun 112 nci maddesi değiştirilmiş ve 15.06.2012 tarihinden itibaren mükelleflere yapılan red ve iadelerden aşağıda gösterilenlerin faiziyle birlikte ödenmesine hükmedilmiştir.

 

1- İade Edilecek Fazla ve Yersiz Tahsilatın Mükelleften Kaynaklanması Durumu

 

Mükellefe iadesi yapılacak fazla veya yersiz tahsilatın, mükellefin hataen veya farklı sebeplerle fazla ödemesinden kaynaklanması halinde;

 

·     Düzeltmeye dair müracaat tarihinden, düzeltme fişinin tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için,

·     Düzeltme talebini gerektirmeyen durumlarda ise verginin tahsili tarihinden düzeltme fişinin mükellefe tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için,

·     İlgili dönemde 6183 sayılı Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faiz ile birlikte mükellefe red ve iade edilecektir.

Fazla ve Yersiz Tahsilatta Faiz Ödemesinin Başlangıcı

6322 sayılı Kanunun 16 ncı maddesiyle Vergi Usul Kanununa geçici 29 uncu madde eklenmiş ve faiz ödemesi uygulamasının 15.06.2012 tarihinden sonra fazla ve yersiz olarak tahsil edilen vergilerin iadesi ile başlanacağına hükmedilmiştir.

 

2- Vergi İadesi Uygulamalarında İadenin İdarenin Kusuruyla Geç Ödenmesi Durumu

Vergi kanunlarındaki düzenlemeler gereğince mükelleflere yapılacak vergi iadesi uygulamalarında; bilindiği gibi mükelleflerin bazı bilgi ve belgeleri vergi dairelerine ibrazı gerekmektedir.

 

·     Mükellefler tarafından tamamlanması gereken bilgi ve belgelerin tamamlandığı tarihi takip eden üç ay içinde iade işleminin gerçekleşmemesi halinde,

·     Üç aylık sürenin sonundan, düzeltme fişinin mükellefe tebliğ edildiği tarihe kadar geçen süre için

·     İlgili dönemde 6183 sayılı Kanuna göre belirlenen tecil faizi oranında hesaplanan faizle birlikte mükellefe red ve iade edilecektir.

 

Saygılarımızla

 



Gaziantep, 26.06.2012

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft