19 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
19.06.2012
6322 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Geleneksel El Sanatkarlarına Vergi Muafiyeti)
Sayı : 2012/26
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

6322 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesi değiştirilmiş ve geleneksel el sanatlarında vergi muafiyeti getirilmiştir.

 

1.     Vergi Muafiyetinin Şartları

Geleneksel el sanatıyla uğraşan bir sanatkarın vergiden muaf olabilmesi için;

        -   sadece kendi ürettiği ürünleri satması

        -    kendi işinde bilfiil çalışması veya bulunması

(işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak bu şartı bozmaz)

(seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk gibi zaruri sebeplerle zorunlu ayrılmalar nedeniyle geçici olarak işin başında bulunmamak bu şartı bozmaz)

(ölüm halinde, iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu taktirde, bunların işin başında bilfiil bulunup bulunmadığına bakılmaz)

         -     İşyerinin kiralanmış olması halinde veya işyerinin iş sahibine ait olması halinde yıllık kira bedeli veya emsal yıllık kira bedelinin, büyükşehir belediye sınırları içinde (2012 yılı için) 5.000 TL’ yi, diğer yerlerde 3.500 TL’yi aşmaması

         -     Diğer kazançları (ticari, zirai, mesleki) nedeniyle gerçek usulde gelir vergisi mükellefi olmaması

gerekmektedir.

 

2.     Vergi Muafiyeti Tanınan El Sanatları

6322 sayılı Kanunla, özellikle kaybolmaya yüz tutmuş, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri olan aşağıdaki el sanatlarında faaliyette bulunanlara vergi muafiyeti tanınmaktadır.

El dokuması, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık ve bunlar gibi el sanatları.

Kanunda, yukarıda sözü edilen işlere benzerlik gösterdikleri Maliye Bakanlığınca kabul edilen sanat işleri ile iştigal edenlerin de esnaf muaflığı kapsamında olduğu belirtilmiştir.

 

3.     Muafiyetin Başlangıcı

6322 sayılı Kanun’un 43/e maddesi ile el sanatlarında muafiyet uygulamasının başlangıcı 15 Haziran 2012 tarihi olarak belirlenmiştir.

Dolayısı ile yukarıdaki şartları taşıyan geleneksel sanatkarlarımız, bağlı oldukları vergi dairelerine müracaat ederek, mevcut vergi mükellefiyetlerini sona erdirerek, muafiyet imkanlarından faydalanabileceklerdir.

 

4.     Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi

Esnaf muaflığına ilişkin şartları taşıyanlara, talepleri halinde vergi dairesince “Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi” verilecektir.

Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesini alan vergiden muaf esnafın, bu belgeyi SGK’ya ibrazı halinde, SGK primleri konusunda kendisine tanınan haklardan da yararlanması mümkün olacaktır.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 19.06.2012

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft