22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
19.06.2012
6322 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Teşvik Belgeli Yatırımlarda İndirimli Vergi Oranının İşletmenin Tüm Kazancına Uygulanması)
Sayı : 2012/24
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

 

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa 5838 sayılı Kanunla 32/A maddesi eklenmiş ve yürürlükten kaldırılmış bulunan “yatırım indirimi” yerine “indirimli kurumlar vergisi” uygulaması getirilmiştir.

 

28.02.2009 tarihinden itibaren yürürlüğe giren madde hükmü gereğince; indirimli vergi, teşvik belgeli yatırımlar sonucu elde edilen kazanca uygulanmaktadır.

 

Bir başka deyişle, mevcut düzenlemeler çerçevesinde tevsi yatırımlarda indirimli vergi oranı, işletmenin tüm kazancına uygulanmamaktadır.

 

 

I.    6322 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler

 

I.1. Vergi İndiriminin İşletmenin Tüm Kazancına Uygulanması

6322 sayılı Kanunun 39 uncu maddesi ile işletmenin diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi oranının uygulanmasına imkan tanınmış, bu imkanın kullanımı Bakanlar Kurulu'na bırakılmıştır.

 

I.2. Uygulamanın Dönemi

6322 sayılı Kanunla 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesine ilave edilen (c) bendinde “…. yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmak suretiyle ….” denilmekte olup işletmenin tüm kazançlarına vergi indirimi uygulamasının, yatırım döneminde; yani yatırımın devam ettiği dönemde uygulanacağı anlaşılmaktadır. Böylece yatırımcı, yatırım döneminde ayrıca desteklenmektedir.

 

I.3. Yatırıma Katkı Tutarının Mahsubunda Sınırlar

Vergi indiriminin, yatırıma katkı tutarına mahsuben işletmenin tüm kazançlarına uygulanması imkanı;

·  toplam yatırıma katkı tutarının %50’si ve

·  gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarı

ile sınırlandırılmıştır.

 

Yatırıma katkı sınırının hesaplanmasında,yatırıma başlama tarihinden itibaren yararlanılan yatırıma katkı tutarları da dikkate alınacaktır.

 

Örneğin yatırıma katkı oranı %80 olan bir yatırım teşvik belgesinde yatırım harcaması 10 milyon TL, gerçekleştirilen yatırım harcaması da 7 milyon TL olsun.

 

İşletmenin, indirimli vergi uygulaması ile daha önceki iki yıl içinde 1 milyon TL’yi yatırıma katkı tutarından mahsup ettiğini de varsayalım.

 

Bu işletmenin tüm kazancına indirimli vergi uygulayarak mahsup edebileceği yatırıma katkı tutarı, en fazla (4-1=) 3 milyon TL ile sınırlanacaktır.

 

Yukarıdaki 4 milyon TL, toplam yatırıma katkı tutarının (10 x %80 = 8 milyon TL) yarısı olan tutardır.

 

Bir diğer sınır, toplam yatırım harcaması tutarı olan 7 milyon TL sınırıdır.

 

I.4. Bakanlar Kurulunun Yetkisi

   Bakanlar Kurulu, yukarıda belirtilen şartlar dahilinde işletmenin diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da indirimli kurumlar vergisi oranı uygulatmaya yetkili olduğu gibi %50 sınırını

ü her bir il grubu için

ü %80’e kadar çıkarmaya veya

ü sıfıra kadar indirmeye

yetkili kılınmıştır.

 

 

II.İndirimli Vergi Oranının İşletmenin Tüm Kazancına Uygulanmasının  

 

Başlangıcı

İşletmenin tüm kazancına indirimli vergi oranının uygulanması imkanı, Bakanlar Kurulunun yetkisini kullanması sonucunda, 01.01.2013 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanabilecektir.

 

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 19.06.2012

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft