19 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
26.02.2011
BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASINA DAİR 6111 SAYILI KANUN(Kayıtlarda Yer Aldığı Halde İşletmede Bulunmayan Emtia)
Sayı : 2011/28
İlgili : Yönetim, Muhasebe

Sayın Yetkililer,

İşletmelerde fiili durumla kaydi durum arasında tutarsızlıkların bir başka şekli, işletmede bulunmayan emtianın kayıtlarda yer almasıdır.

Kanunun 11 inci maddesi, değişik sebeplerle fiilen işletme bünyesinde bulunmayan, ancak işletme kayıtlarında (aktifinde) yer alan emtianın kayıtlardan da çıkarılmasına ve fiili durumla eşitlenmesine imkan tanımaktadır.

İşletmede bulunmayan makine-teçhizat ve demirbaşlar Kanun kapsamına alınmamıştır.

 

1- Uygulamanın Şekli

Kayıtlarında yer alan malların işletmelerinde fiilen bulunmadığı durumlarda mükellefler, işletmelerinde mevcut olmayan emtia için fatura düzenleyerek, kayıtlarından çıkmasını sağlayabileceklerdir. (md: 11/1-a)

 

2- Uygulama Süresi

İşletmeler faturaları 2011 Mayıs ayının sonuna kadar düzenlemek durumundadırlar. (md: 11/1-a)

 

3- Faturalama Tutarları

Düzenlenecek faturalar, aynı nev’iden emtiaya ilişkin gayrisafi kar oranıyla faturalanmak zorundadır.

Gayrisafi kar oranının tespit edilemediği durumlarda, mükellefin bağlı olduğu meslek odalarının belirleyeceği oranlar esas alınacaktır. (md: 11/1-a)

 

4- Faturalamalar Sonucu Oluşan Vergisel Yükümlülükler

Yapılacak faturalamalar sonucu oluşan vergisel yükümlülükler, mükelleflerce yerine getirilecek (doğacak katma değer vergileri ödeme zamanında ödenecek, satış tutarları matraha ilave edilecek), faturalamalar işletmenin kayıt ve beyanlarına intikal ettirilecektir. (md: 11/1-a)

 

5- Yapılacak Vergi İncelemeleri

Matrah artırımında bulunulmamış ancak kayıtlarında yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtialarını Kanunda belirtilen usul ve şartlarda faturalamış olan mükelleflerin daha sonra tabi oldukları vergi incelemelerinde, bu madde gereğince yapılan faturalanmış iktisadi kıymetlerle ilgili olarak geriye yönelik vergi cezası ve gecikme faizi uygulanmayacaktır. (md: 11/1-b)

 

6- Mahsuben Ödeme

Maliye Bakanlığından mükelleflerce alınacak vergi iadelerinin, bu Kanun gereğince Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine ödenmesi gereken amme alacaklarının taksit ödemelerine mahsubu mümkündür. (md: 18/5)

Borç tutarından daha eksik mahsup yapılması halinde, eksik tutarın 1 ay içinde ödenmesi istenecek, eksik ödenen tutar için 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesindeki gecikme zammı hesaplanacaktır. Bu durumda Kanun ihlal edilmiş sayılmayacaktır. (md: 18/5)

 

7- Bakanlar Kurulu ve Maliye Bakanlığının Yetkisi

Kanun, vergilerin ödeme süreleri üzerinde değişiklik yapılması konusunda Maliye Bakanlığını yetkilendirmiştir. (md: 11/3)

Başvuru ve ilk taksit ödeme sürelerini bir aya kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu, uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkili kılınmıştır. (md: 168)

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının kayıtlardan çıkarılan emtiaya ilişkin olarak, aşağıdaki muhasebe kaydını önereceği düşünülmektedir.

------------------------/----------------------------

Diğer Olağanüstü Gider ve Zararlar

(KKEG)

                                        Yurtiçi Satışlar

                                         Hesaplanan KDV

----------------------/------------------------------

Satılan Malın Maliyeti

                          Ticari Mallar/Hammaddeler

--------------------/----------------------------------

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 26.02.2011

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft