20 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
06.08.2010
6009 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
(Mükelleflerin İzahat Talepleri ve Hatalı Görüş Yazılarının Sonuçları)
Sayı : 2010/29
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

 

Vergi Usul Kanunu’nun 413 üncü maddesinde mükelleflerin vergi uygulamaları bakımından tereddüt gördükleri konularda yazılı görüş isteyebilecekleri; 369 uncu maddesinde ise hatalı görüş yazıları nedeniyle oluşan vergi cezalarının uygulanmayacağına hükmedilmiştir.

 

 

6009 Sayılı Kanunla Yapılan Değişiklikler

6009 sayılı Kanun’un 14 üncü maddesiyle V.U.K.’nun 369 uncu, 15 inci maddesiyle 413 üncü maddesi değiştirilmiştir.

 

 

1-Görüş Verme Yetkisi Taşra Teşkilatından Alınmıştır

Vergi Usul Kanunu’nun 413 üncü maddesinde yapılan değişiklikle mükelleflerin vergi uygulamaları yönünden tereddüt ettikleri konular, 01.08.2010 tarihinden itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan özel bir komisyon marifetiyle cevaplandırılacaktır.

Gelir İdaresi taşra teşkilatı, ancak söz konusu komisyonda oluşturulmuş sirküler veya özelgeler ile konu, kapsam ve ilgili olduğu mevzuat bakımından tamamen aynı mahiyeti taşıyan bir hususta izahat talebinde bulunulması halinde, komisyon tarafından oluşturulan sirküler veya özelgelere uygun olmak şartıyla özelgeler verilebileceklerdir.

 

 

2-Hatalı Görüşlerde Gecikme Faizi Hesaplanmayacaktır

Vergi Usul Kanunu’nun 369 uncu maddesinde yapılan değişiklikle yetkili makamların mükellefin kendisine yazı ile yanlış izahat vermiş olmaları halinde, 01.08.2010 tarihinden itibaren gecikme faizi de uygulanmayacaktır.

 

 

3-Genel Tebliğ ve Sirkülerde Görüş Değişiklikleri

Bir konu hakkındaki genel tebliğ ve sirkülerdeki düzenlemeler yayımı tarihinden itibaren hüküm ifade ederler.

Daha sonra aynı konuyla ilgili olarak yetkili makamların görüş ve kanaat değiştirmesi halinde, oluşan yeni görüşün geçerliliği yeni genel tebliğ veya sirkülerin yayımı tarihidir.

Dolayısı ile eski genel tebliğ veya sirkülere dayanılarak yapılan bir işlem, yeni görüşe göre matrah farkına yol açıyorsa; yeni görüş sonrasında yapılan bir incelemede önceki genel tebliğ veya sirküler hükümleri geçerli olacaktır.

Vergi Usul Kanunu’nun 369 uncu maddesinde yapılan değişiklikte, bu uygulamanın istisnası yargı mercileri tarafından iptal edilen genel tebliğ ve sirküler hükümleri olarak belirlenmiştir.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 06.08.2010

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft