Katma Değer Vergisi Oranı % 8’e İndirilen Mal ve Hizmet Teslimleri
Sayı
:
2007/43
İlgili
:
Yönetim, Muhasebe
Sayın Yetkililer,
30.05.2007 tarihli Resmi Gazetede
yayımlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı mal ve hizmet
teslimlerinde katma değer vergisi oranı % 8’e indirilmiştir.
1-FASON
OLARAK YAPILAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİ
Bakanlar Kurulu Kararının 5 ve 9’uncu maddeleri
gereğince, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde katma değer
vergisi oranı 01.06.2007tarihinden itibaren %8’e indirilmiştir.
Fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde 2/3 oranlı tevkifat uygulaması devam etmektedir.
2-BAKIM VE HUZUREVLERİNDE, DÜŞKÜNLEREVİNDE,
YETİMHANELERDE VERİLEN HİZMETLER
B.K.K.’nın 8 ve 9’uncu maddeleri gereğince, 01.06.2007 tarihinden itibaren yaşlı,
sakat, bakım ve huzurevleri, düşkünlerevi ve yetimhanelerde verilen hizmetlerde
katma değer vergisi oranı %8 olarak uygulanacaktır.
3 3-LOKANTA, PASTANE, BAHÇE GİBİ YERLERDE VERİLEN HİZMETLER
Bakanlar Kurulu Kararının 6’ncı maddesi ile;
-kahvehane, kır kahvesi,
-çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane,
-kafeterya, pastane,
-ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan, diğer şekillerde
yemek sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı
ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde katma değer
vergisi oranı 01.01.2008tarihinden itibaren %8 olarak
uygulanacaktır.
Ancak, yukarıdaki yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet edenkısmında katma değer vergisi oranı
%18’dir.
Diğer taraftan;
-gazino, açıkhava gazinosu,
-bar, dans salonu, diskotek,
-pavyon, taverna, birahane,
-kokteyl salonu
ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde katma değer vergisi %18 oranlı uygulanmaya
devam edecektir.
Bakanlar Kurulu Kararının 7 ve 9’uncu maddeleri gereğince
01.01.2008 tarihinden itibaren otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri
konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde katma değer vergisi oranı
%8’e indirilecektir.
Geceleme Hizmetinden
Yararlanmama Durumu
Konaklama tesislerinde;
-geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm
hizmetler,
-geceleme hizmetiyle beraber verilen, ancak ayrıca
belgelendirilen hizmetler,
-geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan
hizmetler,
indirimli orana tabi olmayıp, %18 oranında vergilendirilecektir.
Geceleme Bedeli
İçindeki Alkollü İçecekler
Geceleme bedeli içinde sunulması mutat olan alkollü içki
teslimlerinde, %8 oranında katma değer vergisi uygulanacak, ancak hizmeti
sunanlar alkollü içki için yüklendikleri
katma değer vergisini indirim konusu yapamayacaklardır.
%8 indirimli oranla teslimler esas itibariyle 01.06.2007 tarihinden itibaren
uygulanacak olup; B.K.K.’nın 9’uncu maddesi gereğince, bazı gıda maddelerinin
tesliminde indirimli oran 01.01.2008
tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
Diğer taraftan, aşağıdaki GTİP’lerde yer alan gıda
maddelerinden %1 katmadeğer vergisine tabi olanlara, yine aynı
oranda katma değer vergisi uygulanacaktır.
İnsanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri,
pelletleri
Balık filetoları ve diğer balık etleri (taze,
soğutulmuş, dondurulmuş)
(Katkı maddeleri kullanılarak imal
edilenler hariç balıklar ve bunların etleri % 8 idi)
Kabuklu hayvanlar (kabuklu veya kabuksuz) (canlı,
taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, buharda
veya suda pişmiş) İnsanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri)
Yumuşakçalar (kabuklu veya kabuksuz) (canlı, taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, buharda veya
suda pişmiş) İnsanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri)
(4. fasıl)
Süt ve kremalar
(Süt ve süt tozu % 8 idi)
Peyniraltı suyu
(Peyniraltı suyu ve tozu % 8 idi)
Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı
yağlar, sürülerek yenilensüt ürünleri
(tereyağlar % 8 idi)
Yayıkaltı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya
asitli artırılmış süt ve krema
(Yoğurt, ayran % 8 idi)
Peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler
(Peynir % 8 idi)
Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları
(Likit ve pastörize olanlar dahil
yumurtalar % 8 idi)
İnsan gıdası olarak yemeğe elverişli kuş ve kümes
hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları
Tabii bal
(Arıbalı % 8 idi)
(5. fasıl) Tam veya parça halinde hayvan
bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze,
soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş)
(Küçük ve büyükbaş hayvanların
bağırsakları toptan satışlarda % 1’dir.) (Perakende satışlarda % 8 idi)
(6. fasıl) Hindiba bitkisi, kökleri
Köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar
(Çelik ve daldırmalar % 8 idi)
Meyveleri veya sert kabuklu meyveleri yenilen ağaçlar,
çalılar
Mantar miselleri, ananas fidanı, sebze ve çilek
fideleri
(Fide ve fidanlar % 8 idi)
(7.
fasıl) Sebzeler (taze, soğutulmuş, buharda
veya suda pişirilmiş, kurutulmuş, geçici olarak konserve edilmiş)
Kuru baklagillerin, kökleri veya yumruların un, ezme
ve tozları
(12. fasıl) Sebze ve meyveler, bunların tohum,
çekirdek ve sporları, nane şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum,
meyvelerin un ve kaba unları
(Taze sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi
amacıyla kullanılan tohum çekirdek, fide, fidan, çelik, daldırma, misal, spor
ve benzerleri % 8 idi.)
(15. fasıl) İnsan gıdası olarak kullanılmaya
elverişli bitkisel ve hayvansal yağlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli
olan ham yağlar
Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya
kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi)
Tapyoka ve nişastadan yapılmış tapyoka benzerleri
Malt hulasası
(20.
fasıl) Sirke veya asetik asitle
hazırlanmış veya konserve edilmiş sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler,
yenilen diğer bitki parçaları
Sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış
konserve edilmiş domatesler, mantarlar, domalanlar, diğer sebzeler
Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyve ve sert kabuklu
meyve püreleri, pastları
(Reçeller % 8 idi)
Meyve suları (üzüm şırası dahil) (meyve şurupları
ilave şeker ve tatlandırıcı katılsın katılmasın)
Fermente edilmemiş ve alkol katılmamış sebze suları
Şekerle konserve edilmiş meyveler, sebzeler, sert
kabuklu meyveler, meyve kabukları, diğer bitki parçaları
Başka türlü hazırlanmış veya konserve edilmiş
meyveler, sert kabuklu meyveler ve yenilen diğer bitki parçaları (şeker veya
tatlandırıcı katılsın katılmasın)
Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.