22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
02.06.2007
Katma Değer Vergisi Oranı % 8’e İndirilen Mal ve Hizmet Teslimleri
Sayı : 2007/43
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer,

30.05.2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 2007/12143 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile bazı mal ve hizmet teslimlerinde katma değer vergisi oranı % 8’e indirilmiştir.

 

    1-FASON OLARAK YAPILAN TEKSTİL VE KONFEKSİYON İŞLERİ

Bakanlar Kurulu Kararının 5 ve 9’uncu maddeleri gereğince, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde katma değer vergisi oranı 01.06.2007 tarihinden itibaren %8’e indirilmiştir.

Fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde 2/3 oranlı tevkifat uygulaması devam etmektedir.

 

    2-BAKIM VE HUZUREVLERİNDE, DÜŞKÜNLEREVİNDE, YETİMHANELERDE VERİLEN HİZMETLER

B.K.K.’nın 8 ve 9’uncu maddeleri gereğince, 01.06.2007 tarihinden itibaren yaşlı, sakat, bakım ve huzurevleri, düşkünlerevi ve yetimhanelerde verilen hizmetlerde katma değer vergisi oranı %8 olarak uygulanacaktır.

 

3  3-LOKANTA, PASTANE, BAHÇE GİBİ YERLERDE VERİLEN HİZMETLER

Bakanlar Kurulu Kararının 6’ncı maddesi ile;

-         kahvehane, kır kahvesi,

-         çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane,

-         kafeterya, pastane,

-         ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan, diğer şekillerde yemek sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı

ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde katma değer vergisi oranı 01.01.2008 tarihinden itibaren %8 olarak uygulanacaktır.

Ancak, yukarıdaki yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmında katma değer vergisi oranı %18’dir.

Diğer taraftan;

-         gazino, açıkhava gazinosu,

-         bar, dans salonu, diskotek,

-         pavyon, taverna, birahane,

-         kokteyl salonu

ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde katma değer vergisi %18 oranlı uygulanmaya devam edecektir.

 

4  4-KONAKLAMA TESİSLERİNDE SUNULAN GECELEME HİZMETLERİ

Bakanlar Kurulu Kararının 7 ve 9’uncu maddeleri gereğince 01.01.2008 tarihinden itibaren otel, motel, pansiyon, tatil köyü ve benzeri konaklama tesislerinde sunulan geceleme hizmetlerinde katma değer vergisi oranı %8’e indirilecektir.

 

Geceleme Hizmetinden Yararlanmama Durumu

Konaklama tesislerinde;

-         geceleme hizmetinden yararlanmayanlara verilen tüm hizmetler,

-         geceleme hizmetiyle beraber verilen, ancak ayrıca belgelendirilen hizmetler,

-         geceleme hizmetine ait belgede ayrıca fiyatlandırılan hizmetler,

indirimli orana tabi olmayıp, %18 oranında vergilendirilecektir.

 

Geceleme Bedeli İçindeki Alkollü İçecekler

Geceleme bedeli içinde sunulması mutat olan alkollü içki teslimlerinde, %8 oranında katma değer vergisi uygulanacak, ancak hizmeti sunanlar alkollü içki için yüklendikleri katma değer vergisini indirim konusu yapamayacaklardır.

 

5  5-PERAKENDE SATIŞTA KDV ORANI % 8'E İNDİRİLEN GIDA MADDELERİ

Bakanlar Kurulu Kararının 1’inci ve 9’uncu maddeleri gereğince, 01.06.2007 tarihinden itibaren;

-         meyan kökü, meyan balı, meyan hülasası, defne yaprağı, sumak yaprağı, ıhlamur, kekik, adaçayı, mazı, palamut, mahlep, çöven, kimyon, susam, anason, haşhaş tohumu, kendir tohumu, rezene tohumu, süpürge teli ve tohumu, kapari (kebere), kanola (kolza), kitre, harnup (keçiboynuzu), harnup çekirdeği, zerdali çekirdeği, kayısı çekirdeği, kişniş, acıbadem, kuzu göbeği, mantar, şekerpancarının perakende satışlarında katma değer vergisi oranı %18’den %8’e,

-         süpürge teli ve tohumundan mamul süpürgelerin toptan satışlarında katma değer vergisi oranı %1’e indirilmiştir.

 

6   6-GIDA MADDELERİ

Bakanlar Kurulu Kararının 3’üncü maddesi ile, bazı gıda maddelerinin tesliminde katma değer vergisi oranı %8’e indirilmiştir.

Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonlarına bağlanan indirimlere ilişkin listelere aşağıda yer verilmiştir.

%8 indirimli oranla teslimler esas itibariyle 01.06.2007 tarihinden itibaren uygulanacak olup; B.K.K.’nın 9’uncu maddesi gereğince, bazı gıda maddelerinin tesliminde indirimli oran 01.01.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

Diğer taraftan, aşağıdaki GTİP’lerde yer alan gıda maddelerinden %1 katma değer vergisine tabi olanlara, yine aynı oranda katma değer vergisi uygulanacaktır.

 G.T.İ.P.

(1. fasıl) Canlı koyunlar, keçiler, sığırlar, domuzlar, atlar, eşekler, katırlar, bardolar

(Arılar dahil küçük ve büyükbaş hayvanlarda oran toptan satışlarda % 1’dir.) (Perakende satışlarda % 8 idi)  

Canlı kümes hayvanları, tavşanlar, güvercinler, devekuşları, süs kaplumbağaları vs.

(Kümes hayvanları % 8 idi)

 

(2. fasıl) Koyun, keçi, sığır, domuz, at, eşek, katır, bardo etleri (taze, soğutulmuş dondurulmuş)

(Katkı maddeleri kullanılarak imal edilenler hariç küçük ve büyükbaş hayvanların etleri % 1’dir.) (Perakende satışlarda % 8 idi)  

Kümes hayvanlarının etleri (taze, soğutulmuş, dondurulmuş)

(Katkı maddeleri kullanılarak imal edilenler hariç kümes hayvanlarının etleri toptan satışlarda % 8 idi)

Koyun, keçi, sığır, domuz, at, eşek, katır, bardoların yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş, dondurulmuş)

Kümes hayvanlarının yenilen sakatatı (taze, soğutulmuş, dondurulmuş)

Diğer etler ve yenilen sakatat (taze, soğutulmuş, dondurulmuş)

Et ve yenilen sakatat (tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş) et ve sakatatın yenilen un ve ezmeleri

Domuz yağı, kümes hayvanlarının yağları

 

(3. fasıl) Canlı balıklar (süs balıkları hariç)

Balıklar (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, tütsülenmiş, salamura edilmiş)

İnsanların yemesine elverişli balık unları, ezmeleri, pelletleri

Balık filetoları ve diğer balık etleri (taze, soğutulmuş, dondurulmuş)

(Katkı maddeleri kullanılarak imal edilenler hariç balıklar ve bunların etleri % 8 idi)

Kabuklu hayvanlar (kabuklu veya kabuksuz) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, buharda veya suda pişmiş) İnsanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri)

Yumuşakçalar (kabuklu veya kabuksuz) (canlı, taze, soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, buharda veya suda pişmiş) İnsanların yemesine elverişli unları, ezmeleri, pelletleri)

 

(4. fasıl) Süt ve kremalar

(Süt ve süt tozu % 8 idi)

Peyniraltı suyu

(Peyniraltı suyu ve tozu % 8 idi)

Sütten elde edilen tereyağı ve diğer katı ve sıvı yağlar, sürülerek yenilen   süt ürünleri

(tereyağlar % 8 idi)

Yayıkaltı, pıhtılaştırılmış süt ve krema, yoğurt, kefir ve diğer fermente edilmiş veya asitli artırılmış süt ve krema

(Yoğurt, ayran % 8 idi)

Peynir ve pıhtılaştırılmış ürünler

(Peynir % 8 idi)

Kuş ve kümes hayvanlarının yumurtaları

(Likit ve pastörize olanlar dahil yumurtalar % 8 idi)

İnsan gıdası olarak yemeğe elverişli kuş ve kümes hayvanlarının kabuksuz yumurtaları ve yumurta sarıları

Tabii bal

(Arıbalı % 8 idi)

 

(5. fasıl) Tam veya parça halinde hayvan bağırsakları, mesaneleri ve mideleri (balıklara ait olanlar hariç) (taze, soğutulmuş, dondurulmuş, tuzlanmış, salamura edilmiş, kurutulmuş, tütsülenmiş)

(Küçük ve büyükbaş hayvanların bağırsakları toptan satışlarda % 1’dir.) (Perakende satışlarda % 8 idi)  

(6. fasıl) Hindiba bitkisi, kökleri

Köklendirilmemiş çelik ve daldırmalar

(Çelik ve daldırmalar % 8 idi)

Meyveleri veya sert kabuklu meyveleri yenilen ağaçlar, çalılar

Mantar miselleri, ananas fidanı, sebze ve çilek fideleri

(Fide ve fidanlar % 8 idi)

 

(7. fasıl) Sebzeler (taze, soğutulmuş, buharda veya suda pişirilmiş, kurutulmuş, geçici olarak konserve edilmiş)

(Zeytin, patates, kuru soğan, sarımsak toptan satışlarda % 1’dir)  (Perakende satışlarda % 8 idi)  

[Taze sebze ve meyveler ile bunların konserve, turşu, salamura ve kurutulmuşları (dondurulmuş hariç) % 8 idi]

Havuç, şalgam, kırmızı pancar, teke sakalı, kök kerevizi, turp ve benzeri yenilen kökler (taze veya soğutulmuş)

Kuru baklagiller

(Kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek toptan satışlarda % 1’dir)  (Perakende satışlarda % 8 idi)  

Manyok, ararot, salep, yer elması ve yüksek oranda nişasta veya inülin içeren kök ve yumrular (taze , soğutulmuş, dondurulmuş, kurutulmuş)

 

(8. fasıl) Taze üzüm veya kurutulmuş üzüm, turunçgil, muz, hurma, incir, ananas, avakado, guava, mango

[Taze sebze ve meyveler ile bunların konserve turşu, salamura ve kurutulmuşları (dondurulmuş hariç) % 8 idi]

(Kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı, kestane toptan satışlarda % 1’dir)  (Perakende satışlarda % 8 idi)  

Taze ve kurutulmuş, kabuğu çıkarılmış veya soyulmuş kabuklu meyveler, hindistan cevizi, brezilya cevizi, kaya cevizi

Taze veya kurutulmuş elma, armut, ayva, kavun, karpuz, papaya, kayısı kiraz, şeftali, nektarin, erik, diğer meyveler

Meyveler ve sert çekirdekli meyveler ( pişirilmemiş veya buharda veya suyla pişirilmiş, dondurulmuş, geçici olarak konserve edilmiş)

Turunçgil, karpuz ve kavunların kabukları (taze, dondurulmuş, kurutulmuş, salamura)

 

(9. fasıl) Vanilya, karanfil, zencefil, safran, zerdeçal, kekik, defne yaprakları, köri, tarçın, anason, rezene, kimyon, diğer baharatlar

Kurutulmuş, ezilmiş, öğütülmüş biber

Çay, Paraguay çayı

Kahve, kahve kabuk ve kapçıkları

 

(10. fasıl) Buğday, arpa, yulaf, çavdar, mısır, pirinç,

Tane darı, kara buğday, kuş yemi, diğer hububat

(Buğday, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, soya toptan satışlarda % 1’dir.) (Perakende satışlarda % 8 idi)  

(11. fasıl) Buğday, mahlut, hububat unları

(Buğday unu % 1’dir.)

Hububatın öğütülmesinden elde edilen parçalar, irmikler, pelletler

(Hububat, bakliyat, pirinç ve bulgurdan elde edilen un ve irmikler % 8 idi)

İşlenmiş hububat taneleri

Malt (kavrulmuş olsun olmasın)

Nişastalar, inülin

Buğday gluteni

Patates unu, ezmesi tozları, granülleri, pelletleri

Kuru baklagillerin, kökleri veya yumruların un, ezme ve tozları

 

(12. fasıl) Sebze ve meyveler, bunların tohum, çekirdek ve sporları, nane şeker kamışı, pamuk tohumu ve çiğiti, yağlı tohum, meyvelerin un ve kaba unları

(Taze sebze ve meyvelerin yetiştirilmesi amacıyla kullanılan tohum çekirdek, fide, fidan, çelik, daldırma, misal, spor ve benzerleri % 8 idi.)

 

(15. fasıl) İnsan gıdası olarak kullanılmaya elverişli bitkisel ve hayvansal yağlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar

(Zeytinyağı toptan satışlarda % 1’dir)   (Perakende satışlarda % 8 idi)  

(Yemeklik katı veya sıvı bitkisel yağlar ile yemeklik katı veya sıvı bitkisel yağların üretimde kullanılan ham yağlar % 8 idi)

 

(16. fasıl) Sosis ve benzeri ürünler (etten, sakatattan veya kandan yapılmış)

Hazırlanmış veya konserve edilmiş et, sakatat veya kan

Hazırlanmış veya konserve edilmiş kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar, diğer su omurgasızları

Hazırlanmış veya konserve edilmiş balıklar, balık yumurtalarından elde edilen havyar ve havyar yerine ürünler

Et, balık, kabuklu hayvanlar, yumuşakçalar, diğer su omurgasızlarının hülasa ve sular.

 

(17. fasıl) Kamış şekeri, pancar şekeri, kimyaca saf sakoroz

(Şeker pancarının işlenmesi ile elde edilen kristal ve kesme şeker % 8 idi)

Diğer şekerler ( laktoz, maltoz, glikoz, fruktoz, şeker şurupları, suni bal, karamel)

Şeker ekstraksiyonunda veya rafinajından elde edilen malaslar

Kakao içermeyen şeker mamülleri (şekerle kaplı olsun olmasın cikletler, boğaz pastilleri, drajeler, sakızlı jöleli şekerler, helvalar, lokumlar)

(Pekmez, pestil, tahin, helva % 8 idi)

BEYAZ ÇİKOLATA (01.01.2008 TARİHİNDEN İTİBAREN % 8 )

 

(18. fasıl) KAKAO TANE, KIRIK, KABUK, DÖKÜNTÜ, ZARLARI (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

KAKAO HAMURU, YAĞI, TOZU (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

ÇİKOLATA VE KAKAO İÇEREN GIDA MÜSTAHZARLARI (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

 

(19. fasıl) Makarnalar ( pişirilmiş veya et veya diğer maddelerle doldurulmuş veya başka şekilde hazırlanmış olsun olmasın)

(Makarna, mantı, erişte % 8 idi)

Pasta, kek, bisküvi, gofret, ekmek ve ekmekçi mamulleri, baklava

[Buğday unundan imal edilen ekmekler (kepekli olanlar dahil, katkı maddeliler hariç) ve yufkalar % 1’dir]

(Her nevi ekmek, simit, poğaça, galeta, kadayıf % 8 idi)

Hububat veya hububat ürünlerinin kabartılması veya kavrulması suretiyle elde edilen gıda mamulleri (corn flakes gibi)

Tapyoka ve nişastadan yapılmış tapyoka benzerleri

Malt hulasası

 

(20. fasıl) Sirke veya asetik asitle hazırlanmış veya konserve edilmiş sebzeler, meyveler, sert kabuklu meyveler, yenilen diğer bitki parçaları

Sirke veya asetik asitten başka usullerle hazırlanmış konserve edilmiş domatesler, mantarlar, domalanlar, diğer sebzeler

Reçeller, jöleler, marmelatlar, meyve ve sert kabuklu meyve püreleri, pastları

(Reçeller % 8 idi)

Meyve suları (üzüm şırası dahil) (meyve şurupları ilave şeker ve tatlandırıcı katılsın katılmasın)

Fermente edilmemiş ve alkol katılmamış sebze suları

Şekerle konserve edilmiş meyveler, sebzeler, sert kabuklu meyveler, meyve kabukları, diğer bitki parçaları

Başka türlü hazırlanmış veya konserve edilmiş meyveler, sert kabuklu meyveler ve yenilen diğer bitki parçaları (şeker veya tatlandırıcı katılsın katılmasın)

(21. fasıl) Çorbalar, et suları ve müstahzarları

Dondurma ve yenilen diğer buzlar

Soslar ve müstahzarları, çeşni ve lezzet verici karışımlar hardal unu, irmiği ve hazır hardal

Diğer gıda müstahzarları

Kahve, çay ve Paraguay çayı hülasası, esans ve konsantrela ve kahve, çay, Paraguay çayı müstahzarları

(Paketlenmiş kuru çay % 8 idi)

Canlı veya cansız mayalar, tek hücreli mikroorganizmalar

(Hamur mayası % 8 idi)

 

(22. fasıl) Şeker veya tatlandırıcı katılmamış sular, tabii, mineralli ve gazlı sular, buz, kar.

(Su ve maden suları % 8 idi)

Sade, meyveli, kolalı gazoz haricindeki şeker veya tatlandırıcı katılmış, lezzetlendirilmiş sular

SADE, MEYVELİ, KOLALI GAZOZLAR (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

Üzüm şıraları

Şarap sirkesi haricindeki sirkeler

 

(23. fasıl) ZEYTİN KÜSPESİ (PRİNA) (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

 

(25. fasıl) NORMAL SOFRA TUZU, RAFİNE SOFRA TUZU, DİĞER SOFRA TUZU. (01.01.2008’DEN İTİBAREN % 8)

 

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla



Gaziantep, 02.06.2007

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft