22 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
28.03.2007
Kar Dağıtım Tablosunun Biçimsel Yapısı
Sayı : 2007/25
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer 

1 nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde kar dağıtım tablosunun düzenlenme amacı; özellikle sermaye şirketlerinde dönem karından, ödenecek vergilerin, ayrılan yedeklerin ve ortaklara dağıtılacak kar paylarının açıkça gösterilmesi ve şirketlerin  hisse başına temettü tutarının hesaplanması olarak belirtilmiştir. 

 

I- KAR DAĞITIM TABLOSUNUN BİÇİMSEL YAPISI 

Kar dağıtım tablosunun biçimsel yapısı 1 nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği'nde aşağıdaki gibi belirlenmiş olup, önceki dönem ve cari dönem bilgilerini kapsayacak şekilde düzenlenmektedir. 

 

A- DÖNEM KARININ DAĞITIMI 

Dönem Karı

( - ) Ödenecek vergi ve yasal yükümlülükler

Net Dönem Karı

( - ) Geçmiş yıl zararı

( - ) 1.tertip yasal yedek akçe

( - ) İşletmede  bırakılması ve tasarrufu zorunlu yasal fonlar

    Dağıtılabilir Net Dönem Karı

    Ortaklara birinci temettü

    Personele temettü

    Yönetim kuruluna temettü

    Ortaklara ikinci temettü 

    2. tertip yasal yedek akçe

    Statü yedekleri

    Olağanüstü yedekler ( dağıtılmamış karlar )

    Diğer yedekler

    Özel fonlar 

 

B- YEDEKLERDEN DAĞITIM 

    Dağıtılan Yedekler

    2. tertip yasal yedekler

    Ortaklara pay

    Personele pay

    Yönetim kuruluna pay 

 

C- HİSSE BAŞINA KAR 

 

D-  HİSSE BAŞINA TEMETTÜ 

 

II- KAR DAĞITIM TABLOSUNA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR

 

       II.1 - Dağıtılabilir Net Dönem Karı

      

     Yukarıdaki tabloda, şirketin gelir tablosunda yer alan dönem karından hareketle dağıtılabilir net dönem karına nasıl ulaşılacağı gösterilmiştir.

 

Şirket genel kurulu; dağıtılabilir net dönem karının tamamını temettü olarak dağıtabileceği gibi, dağıtılabilir karın tamamını yedek olarak tutabilir veya bir kısmının dağıtımına, bir kısmının yedek akçe olarak şirket bünyesinde bırakılmasına karar verebilir.

 

Kar dağıtımına karar verilmesi halinde, yine T.T.K.'nun 466 ncı maddesi gereğince; 1 inci temettü dışındaki dağıtılan karlar için, 2 nci  tertip yasal yedek akçe ayrılması gerekliliği unutulmamalıdır.   

 

 II.2 - Yedeklerden Dağıtım  

Yukarıdaki tablodan da görüleceği gibi, daha önceki dönemlerde dağıtılmayarak yedeklerde bekletilen kaynakların, genel kurul kararı ile; ortaklara, personele veya yönetim kuruluna veya  bunlardan sadece birine veya birkaçına dağıtılmasına karar verilebilir.

 

Bu durumda, yine T.T.K.'nun 466 ıncı  maddesi gereğince; dağıtılan bu yedeklerden 2 nci tertip yasal yedek akçe ayrılması gerekliliği unutulmamalıdır.

 

     II.3 - Hisse Başına Kar     

   Dağıtım konusu kardan, hisse başına düşen miktardır. 

 

   II.4 - Hisse Başına Temettü 

   Dağıtılan kardan, pay alanlara düşen kısımdır. 

    

III- YEDEK AKÇE VE TEMETTÜLER 

   III.1 - Birinci Tertip Yasal Yedek Akçe 

Türk Ticaret Kanunu'nun 466 ncı maddesi gereğince, ödenmiş sermayenin % 20'sini bulana kadar, her yıl safi karın % 5'i olarak hesaplanan ve ayrılması zorunlu olan kanuni yedek akçedir.  

 

 

   III.2 - İkinci Tertip Yasal Yedek Akçe

 

Türk Ticaret Kanunu'nun 466 ncı maddesi gereğince, dağıtılmasına karar verilen kardan ortaklar için hesaplanan 1 inci temettü ayrıldıktan sonraki   kısmın % 10'u  olup, ayrılması zorunludur. 

 

   III.3 - Ortaklara Birinci Temettü 

Türk Ticaret Kanunu'nun 466 ncı maddesi gereğince, ödenmiş sermayenin % 5'i olarak hesaplanacak temettü tutarı olup, üzerinden ikinci tertip yedek akçe ayrılmaz.

 

 

III.4 - Ortaklara İkinci Temettü, Personele Temettü, Yönetim Kuruluna Temettü

 

Genel kurul, şirket ana sözleşmesindeki düzenlemeler gereğince; ortaklara dağıtılan 1 inci temettü dışında, yine ortaklara, personele veya yönetim kuruluna kar dağıtımına karar verebilir.

 

Genel kurul, şirket ana sözleşmesinde yer almasa dahi personele veya yönetim kuruluna kar payı verilmesine karar verebileceği gibi; ana sözleşmede yer alsa dahi personele veya  yönetim kuruluna kardağıtmamaya karar verebilir. ( T.T.K. md. 468, 469 )

 

Dağıtımına karar verilen  bu temettüler için, ikinci tertip yasal yedek akçe ayrılması zorunluluğunu burada bir kez daha hatırlatıyoruz.

 

 

III.5 - Statü Yedekleri / İhtiyari Yedek Akçe, Olağanüstü Yedekler / Dağıtılmamış Karlar, Diğer Yedekler, Özel Fonlar

              

Genel kurul, dağıtılabilir karın bir kısmını temettü olarak dağıtmaya, bir kısmını da yedek olarak ayırmaya karar verebileceği gibi, tamamını yedek olarak ayırmaya da karar verebilir.

 

Bu yedekler; T.T.K.'nun 467 nci maddesinde tanımlanmış ihtiyari yedek akçe ( statü yedekleri ) olabileceği gibi, genel kurul kararı ile kararlaştırılan veya ana sözleşme gereğince ayrılması gereken diğer yedekler veya kıdem tazminatları karşılığı gibi özel fon niteliğinde olan yedeklerdir.     

Saygılarımızla                           

                                                    



Gaziantep, 28.03.2007

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft