Sayın Şirket Yetkilileri
Gelir Vergisi Kanunu’nun 89 uncu maddesinin 2 nci bendi ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 14 ncü maddesinin 6 ncı bendi, vergi mevzuatımızda matrahtan indirilebilecek bağış ve yardımların niteliklerini belirtmekte ve makbuz karşılığı yapılan bu tür ödemelerin toplamının, o yıla ait beyan edilecek gelirin % 5’inin (kalkınmada öncelikli yörelerde %10) indirim konusu yapılmasına imkan vermektedir.
Gelir Vergisi mükelleflerince yıllık beyanname ile bildirilen gelirlerden indirilebilecek bağış ve yardımlar ile Kurumlar Vergisi mükelleflerince gider kaydedilecek bağış ve yardımlar; Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarında aynı ifadelerle yer almış olup, konuyla ilgili düzenlemeler aşağıda belirtilmiştir.
Gider Kayıtlarına Alınabilecek Bağış ve Yardımlar
Yapılan bir bağışın gider kayıtlarına alınabilmesi için aşağıdaki kurum ve kuruluşlara yapılması gerekmektedir.
Genel bütçeye dahil dairelere (Bakanlıklar)
Katma bütçeli idarelere (DSİ, Kara Yolları v.s)
İl özel idarelerine
Belediyelere
Köylere (Köy tüzel kişiliklerine)
Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara
Kamu menfaatine yararlı sayılan derneklere
Bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlara
Yukarıda sayılan kuruluşlar dışındaki bağış ve yardımlar, gider kayıtlarına alınamazlar.
Diğer taraftan, camilere yapılan bağışlar, KVK’nun geçici 25 nci maddesinin iptal edilmesi ve Gelir Vergisi Kanununda 4369 sayılı Kanunla yapılan değişiklik gereğince gider kayıtlarına alınmayacaktır.
Gider Kayıtlarına Alınabilecek Bağış ve Yardımlarda Sınır
Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarının yukarıdaki hükümleri gereğince, bağış ve yardımların sınırı, içinde bulunulan yıla ait beyan edilecek gelirin % 5’i (kalkınmada öncelikli yörelerde % 10’u) olarak belirlenmiştir.
Görüldüğü gibi, % 5 oranının uygulanacağı tutar, mükelleflerin ticari karı değil, mali karı olarak belirlenmiştir.
Kanunda belirtilen kuruluşlara, yukarıdaki oranının üzerinde yapılan bağışlar veya mükellefin zarar etmesi durumunda, bu bağışlar kanunen kabul edilmeyen gider olarak değerlendirilecektir.
Nakdi Bağışlar ve KDV
Nakdi bağışların indirilebilmesi veya gider kaydedilebilmesi için bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuz veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontları (makbuz ve dekontta kabul edilen bağışların bu amaçla kabul edildiğinin belirtilmesi şartıyla) ile belgelendirilmesi gerekmektedir.
Nakdi olarak yapılan bağış ve yardımlar katma değer vergisinin konusuna girmemektedir.
Ayni Bağışlar ve KDV
Ayni bağışlar için ise mükellefler malın cinsini, miktarını ve maliyet bedelini (amortismana tabi iktisadi kıymetler için net aktif değeri) gösterir bir fatura ve buna ilişkin sevk irsaliyesi düzenlemek zorundadır. Yardımların tesliminde yardım yapılan kuruluşlardan makbuz alınacak, makbuz verilmemesi halinde ise ayrıntılı bir tutanak düzenlenecektir. Mükellefler yaptıkları ayni yardımları düzenlenen bu makbuz veya tutanaklara istinaden indirim veya gider olarak dikkate alabileceklerdir.
64 sayılı Kurumlar Vergisi Genel Tebliği, ayni bağışların Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/2-b maddesi gereğince vergiden istisna olduğunu ve katma değer vergisine tabi olmayan bu teslimlerin bünyesine giren vergilerin KDV Kanunu’nun 30/a maddesi gereğince indirim olarak dikkate alınmayacağını belirtmektedir.
Bağış ve Yardım Yönetmeliği
İndirilebilecek bağış ve yardımlar konusunda, 22.08.1986 tarih ve 86/10942 sayılı Yönetmelik düzenlenmiş olup, 1986 yılından sonra yapılan kanuni değişiklikler bu yönetmeliğe yansıtılmamıştır.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla,
Gaziantep, 17.01.2003
|
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ
Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.
|