23 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
07.10.2004
Elektronik Beyanname Gönderiminde Başlangıç Uygulamaları
Sayı : 2004/123
İlgili : Yönetim, Muhasebe

Sayın Yetkililer  

31.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5228 sayılı Kanun’la; Maliye Bakanlığı, vergi beyannameleri ve bildirimlerinin elektronik ortamda gönderilmesi zorunluluğunu getirmeye, bu zorunluluğu mükellef grupları, faaliyet konuları ile beyanname çeşitleri itibarıyla ayrı ayrı uygulatmaya yetkili kılınmıştır.

Maliye Bakanlığının bu yetkisini kullandığı 340 nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile ilgili açıklamalar aşağıda sunulmuştur.

 

1- Elektronik Beyanname Uygulaması İhtiyaridir.

Maliye Bakanlığı, uygulamanın yeni olması ve mükelleflerin uyum sürecini sorunsuz bir şekilde geçirebilmeleri amacıyla elektronik beyanname uygulamasını zorunlu tutmamıştır.

 

2- Uygulamanın Başlangıcı

Beyannamelerin elektronik ortamda gönderilmesi uygulamasına 01.10.2004 tarihinden itibaren başlanacaktır.

 

3- E- Beyanname Uygulaması Tam Otomasyona Geçen Vergi Dairelerince Uygulanacaktır.

Vergi Dairelerinin tam otomasyona geçmesi ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, hangi vergi dairelerinin tam otomasyona geçmiş olduğu Gelirler Genel Müdürlüğünün internet sitesinden güncel olarak izlenebilmektedir.

 

4- Elektronik Ortamda Gönderilemeyecek Beyannameler

Başlangıç aşamasında, sadece cari döneme ait beyannameler elektronik ortamda gönderilebilecektir. Bu nedenle kanuni verilme süresi geçmiş bulunan beyannameler ile düzeltme ve pişmanlık talebi içeren beyannameler kağıt ortamında verilmeye devam edilecektir.

 

5- Elektronik Ortamda Gönderilebilecek Beyannameler

      ·        Katma Değer Vergisi Beyannameleri (1 ve 2 nolu)

·        ÖTV Beyannamesi (2a beyannamesi hariç)

·        Muhtasar Beyanname

·        Damga Vergisi Beyannamesi

·        BSMV Beyannamesi

·        Özel İletişim Vergisi Beyannamesi

·        Şans Oyunları Vergisi Beyannamesi

 

6- Beyannameleri İmzalayacak Meslek Mensupları

Vergi Beyannamelerinin SM ve SMMM’lerce İmzalanması Hakkındaki 4 nolu Tebliğde, beyannamelerin 3568 sayılı Kanunun 2/A-a maddesinde belirtilen hizmetleri bir bütün halinde fiilen veren meslek mensupları tarafından imzalanacağı belirtilmektedir.

3568 Sayılı Kanunun 2/A-a Maddesi 

Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu 3568 sayılı Kanunun 2/Aa maddesinde “gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak” olarak tanımlanmıştır.

 

7- Beyannamelerini Kendileri Gönderebilecek Olan Mükellefler

340 nolu VUK Genel Tebliğinde, aktif büyüklüklerinin veya net satış hasılatlarının belli bir tutarın üzerinde olması nedeniyle, beyannamelerini meslek mensubuna imzalatmak zorunluluğunda bulunmayan mükelleflerin dilemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendilerinin gönderebileceği belirtilmiştir.

·     Kurumlar vergisi veya ticari, zirai ve mesleki kazancı nedeniyle gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükelleflerinden

-         2003 yılı aktif toplamı 2.641.037.586.396.-TL ve

-         2003 yılı net satışları toplamı 5.282.075.172.791.-TL’yı

aşanlar,

·     ikinci sınıf tacirlerden

-         alım satım veya imalat faaliyetinde bulunanlardan 2003 yılı satışlarının tutarı 92.436.315.524.-TL’yı,

-         yukarıda yazılı olanlar dışındaki işlerle uğraşanlardan 2003 yılı gayrisafi iş hasılatlarının tutarı 46.218.157.762.-TL’yı

aşmayanlar

·     zirai kazancı işletme hesabı esasına göre tespit edilen çiftçilerden 2003 yılı hasılatları tutarı 92.436.315.524.-TL’yı aşmayanlar

·     serbest meslek faaliyetinde bulunanlardan 2003 yılı gayrisafi hasılat tutarı 66.025.939.660.-TL’yı aşmayanlar

istemeleri halinde beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebileceklerdir.

Bu mükelleflerin söz konusu uygulamadan yararlanabilmesi için 340 nolu VUK Genel Tebliği ekinde (Ek:1) yer alan formu doldurarak bağlı oldukları vergi dairelerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Yine bu mükellefler diledikleri takdirde elektronik beyanname göndermeye aracılık yetkisi verilmiş gerçek ve tüzel kişiler vasıtasıyla da beyannamelerini gönderebileceklerdir.

 

8- Aracılık Yetkisi Verilen Gerçek ve Tüzel Kişiler

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinde verilen yetkiyi kullanarak, 3568 sayılı Kanun uyarınca bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin, aralarında hizmet sözleşmesi bulunan müşterilerine ait beyannameleri, bildirim ve eklerini elektronik ortamda göndermelerine imkan tanımıştır.

Buna göre aracılık yetkisi almak isteyen meslek mensubunun 340 nolu VUK Genel Tebliği ekinde (Ek:2) yer alan formu doldurarak müracaat etmesi gerekmektedir.

Yetki verilmiş meslek mensupları, müşterileriyle 340 nolu VUK Genel Tebliği ekinde (Ek:3) yer alan sözleşmeyi düzenleyerek, bir örneğini müşterilerine vereceklerdir.

Aracılık yetkisi verilen meslek mensupları kendi mükellefiyetleri ile ilgili vergi beyannamelerini de elektronik ortamda gönderebileceklerdir.

 

9- Elektronik Beyanname ile Matematiksel Hataların Ortadan Kaldırılması Hedeflenmiştir.

Elektronik beyanname doldurma programları (güncel olarak Gelirler Genel Müdürlüğü internet sitesinden temin edilecektir) birkaç bilgi girişiyle beyannamenin ilgili satırlarını otomatik olarak hesaplayıp-dolduracak şekilde hazırlanmış olup, mükellef ve meslek mensuplarının beyannamelerini kolaylıkla doldurmalarını ve matematiksel hataları ortadan kaldırmayı amaçlamıştır.

Gönderilen beyannamelerde hata tespit edilmesi halinde bu hatalar hatanın kaynağı ile birlikte mükellef veya meslek mensubuna elektronik ortamda hemen bildirilecektir.

Beyannamelerin geçerliliği ve matematiksel hata içermediği sistem tarafından saptandıktan sonra beyannameyi gönderen mükellef veya meslek mensubunun onay vermesi istenecek, onaylama işleminin gerçekleşmesiyle beyanname idareye verilmiş sayılacaktır. 

 

10- Beyannamelere Ait Tahakkuk Fişleri

Onaylama işlemi tamamlanan beyannamelere ait tahakkuk fişleri aynı anda kesilerek, ekran görüntüsü olarak mükellefe veya meslek mensubuna gönderilecektir.

Elektronik ortamda gönderilen beyannamelere ait tahakkuk eden vergiler, mükelleflerin hesaplarının bulunduğu vergi tahsil yetkisi verilmiş bankadan bilgisayar ortamında ödenebilecektir. 

 

11- E- Beyanname Gönderme Programında Yer Almayan Belgeler

Elektronik beyanname programları, e-beyanname ile birlikte verilmesi gereken bilgi, belge ve listelerin de elektronik ortamda düzenlenerek gönderilebilmesine imkan verecek şekilde hazırlanmaktadır.

Ancak uygulamanın yeni olması nedeniyle bu aşamada bazı belgelerin elektronik ortamda alınması mümkün bulunmayıp, e-beyanname gönderme programında yer almayan belgeler dilekçe ekinde beyanname verme süresi içinde ilgili vergi dairesine verilmelidir. 

 

12- Elektronik Beyannamelerin İmzalanması 

Beyannamelerini kendileri göndermek üzere başvuran mükellefler (veya kanuni temsilciler), vergi dairesince geçerliliği kabul edilmiş beyannameyi onaylamak suretiyle imzalamış sayılacaklardır. 

Beyannamelerini yetki verilmiş meslek mensubu aracılığıyla gönderen mükelleflere ait beyannamelerin onay işleminin meslek mensubunca yapılmasıyla birlikte, bu beyanname mükellef tarafından verilmiş kabul edilecektir. 

Gönderilecek beyannamenin meslek mensubunca imzalanması gereken veya yeminli mali müşavirlerce tasdik edilecek bir beyanname olması halinde; “beyannameyi düzenleyen” “beyannameyi tasdik” eden meslek mensubu bölümüne, meslek mensubuna ilişkin bilgilerin yazılmasıyla beyanname imzalanmış / tasdik edilmiş sayılacaktır.

 

13- Elektronik Ortamda Gönderilen Beyannamelerin Hukuki Sonuçları

Elektronik ortamda düzenlenip gönderilen beyannamelerle kağıt ortamda düzenlenip verilen beyannamelerin hukuki sonuçları arasında fark bulunmamakta, her iki halde de mükellef tarafından verildikleri addolunmaktadır. 

 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler internet sayfamızın mevzuattaki gelişmeler bölümündedir.  

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla



Gaziantep, 07.10.2004

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft