23 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
31.05.2004
Gıda Bankacılığına Yapılan Bağış Uygulamaları
Sayı : 2004/86
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Şirket Yetkilileri,

 

İDEAL 2004/42de belirttiğimiz gibi, 5035 sayılı Kanunla Gelir Vergisi ve Katma Değer Vergisi Kanunlarında değişiklikler yapılmış, gıda bankacılığı kapsamında bağışlanan gıda maddelerinin vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması ve katma değer vergisinden istisna edilmesi uygulamaları getirilmiştir.

Yukarıdaki düzenlemelere paralel olarak, bazı vakıf ve derneklerde gıda bankacılığına uygun yapısal değişiklikler gerçekleşmiş ve 5035 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeler hayatiyete geçmiştir.

Yukarıdaki gelişmelerin sonucu olarak, Müşavirliğimiz birlikte çalıştığı firmaların gıda bankacılığına yönelik bağışlarda bulunabileceğini ve konuyla ilgili 251 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan usul ve esaslar hakkında bilgi verilmesinin faydalı olacağını düşünmüştür.

·          Gıda bankacılığına yapılan bağışların tamamı, gelir ve kurumlar vergisi matrahlarının tespitinde indirim konusu yapılabilecektir.

·          Gıda bankacılığına yapılan bağışlar, gıda maddeleri olmak zorundadır.

·          Gıda maddesi bağışı, vakıf veya derneğe yapılmalıdır.

       Faturada vakıf veya dernekle ilgili bilgiler bulunmalıdır.

·          Bağış yapılacak vakfın senedinde veya dernek tüzüğünde; ihtiyacı bulunanlara gıda yardımı yapabilmesine ilişkin hükümler bulunmalıdır.

Bağış yapanların, düzenledikleri faturaya vakıf senedi veya dernek tüzüğünün ilgili sayfasını iliştirerek belgelendirmeleri tavsiye edilmektedir.

·          Bağışların şartlı olarak yapılması zorunludur.      

·          Bağışlar mutlak surette “fatura” ile belgelendirilmeli ve irsaliye ile sevk edilmelidir.

      Fatura düzenleme haddinin altındaki bağışlar dahil fatura düzenlenmek zorundadır.

      Faturalar, dernek ve vakıflar tarafından muhafaza edilecektir.

      Bağış sırasında, dernek ve vakıfların kendi mevzuatlarına göre düzenleyecekleri belgeler, bağışı yapanlar tarafından muhafaza edilecektir.

·         Fatura tutarı, bağışlanan gıda maddesinin “maliyet bedeli” dir.

 

·          İşletmeye Dahil Olan Gıda Maddelerinin Bağışlanmasında Uygulama  

Bağışlanan gıda maddeleri, gider kayıtlarına alınabilecektir. Bu işlem,       faturanın bir yandan gelir, bir yandan da gider kaydedilmesi suretiyle gerçekleştirilecektir.

      Faturada kdv hesaplanmayacak ve “ ihtiyaç sahiplerine yardım şartıyla     bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır.” ibaresi yazılacaktır.

      Yapılan bağışların toplam tutarı, ilgili dönem katma değer vergisi beyannamesinin 6, 7 ve 32 inci satırlarına dahil edilecektir.

       Bağışlanan gıda maddelerinin bünyesine giren katma değer vergisi,  KDV beyannamesinin 20 inci satırına yazılmak suretiyle indirim konusu yapılmaktan çıkarılacaktır. 

İndirilecek katma değer vergisi hesaplarından çıkarılan tutar, gider hesaplarına alınacaktır.

 

·        İşletmeye Dahil Olmayan Gıda Maddelerinin Bağışlanmasında  Uygulama

Bağışlanan gıda maddelerinin işletmeye dahil olmaması halinde; bağışlanan malın KDV dahil maliyet tutarı, gelir vergisi beyannamesinde matrahtan indirilecektir.

 

Bilgilerinize sunulur.

Saygılarımızla  



Gaziantep, 31.05.2004

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft