23 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
09.02.2004
5024 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
“Yatırım İndirimi İstisna Uygulaması ve Düzeltme Farkları”
Sayı : 2004/64
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

Sayın Yetkililer

 

5024 sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile, Gelir Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinde değişiklik yapılmış ve enflasyon düzeltmesi uygulamasına paralel düzenlemeler getirilmiştir. 

Ayrıca, yine 5024 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile G.V.K.’na geçici 65 inci madde eklenmiş, teşvik belgeli yatırım indirimi uygulayan mükelleflere uygulama değişikliği imkanı sağlanmıştır. 

 

1- Gelir Vergisi Kanununun 19 uncu Maddesinde Yapılan Değişiklikler 

Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla, yatırım indirimi uygulaması yeniden düzenlenmiş, yatırım teşvik belgesi uygulaması kaldırılarak, % 40 oranlı indirim esası getirilmiş; yeni uygulamalara yönelik açıklamalara da İDEAL 2003/61’de ayrıntılı olarak yer verilmişti.    

Bu kez, 5024 sayılı Kanunla, yatırım indirimi uygulamasında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır.  

 

a) Endekslemede Yeniden Değerleme Oranı Yerine TEFE Artış Oranı  Kullanılacaktır. 

Daha önce, kazancın yetersiz olması nedeniyle dikkate alınamayan istisna tutarı,  izleyen yıllarda yeniden değerleme oranında artırılırken, 01.01.2004 tarihinden itibaren TEFE’de meydana gelen artış oranında artırılacaktır.  

 

b) Enflasyon Düzeltmesi Uygulanan Dönemlerde Yatırım İndirimi İstisna Tutarının Hesaplanması  

Enflasyon düzeltmesi uygulanan dönemlerde, yatırım indirimi istisna tutarı hesaplanırken, iktisadi kıymetin aktife alındığı hesap dönemi sonundaki düzeltilmiş değeri esas alınacaktır. 

Ancak, 01.01.2004 tarihine kadar yapılan harcama tutarları, düzeltilmiş değerleri ile dikkate alınmayacaktır. İzleyen dönemlerde, yatırım indirimi istisna tutarının tespitinde, enflasyon düzeltmesi uygulaması sonucu yatırım indiriminden yararlanan iktisadi kıymetlerle ilgili oluşan düzeltme farkları, yatırım indirimi olarak dikkate alınacaktır. 

İktisadi kıymetin aktife alındığı hesap döneminden önceki hesap dönemlerinde gerçekleşen harcamalar, gerçekleştirildikleri dönem sonundaki düzeltilmiş değerleri ile dikkate alınacaktır. İzleyen dönemlerde, bu harcamalarla ilgili olarak oluşan düzeltme farkları üzerinden yatırım indirimi istisnası hesaplanmayacaktır.

 

 

2- Teşvik Belgeli Yatırım İndirimi Uygulayan Mükelleflere, Uygulama Değişikliği İmkanı 

İDEAL 2003/61de ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, 4842 sayılı Kanundan önce alınan yatırım teşvik belgeleri ile yatırım indirimi uygulaması yapan mükellefler için Gelir Vergisi Kanununa geçici 61 inci madde eklenmiştir. 

Bu kez, 5024 sayılı Kanunun 8 inci maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa geçici 65 inci madde eklenmiş ve G.V.K.’nun geçici 61 inci madde kapsamında yatırım indirimi istisnası uygulamasını (yatırım teşvik belgeli uygulamayı) seçmiş olan mükelleflere, ilk geçici vergi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar (10.02.2004 tarihine kadar/ Müşavirliğimize göre bu süre 11 sayılı G.V.K. Sirküleri gereği geçici beyanname verme süresini uzatanlar için de uzamıştır.) bağlı bulunan vergi dairesine bildirimde bulunarak, 19 uncu madde uygulamasına geçme imkanı tanınmıştır.

Müracaatta bulunmayarak, Gelir Vergisi Kanununun geçici 61 inci maddesine göre yatırım indirimi uygulamasına (yatırım teşvik belgeli uygulamaya) devam etmeyi seçen mükelleflerin, enflasyon düzeltmesi yapılan dönemlerde oluşan düzeltme farkları, yatırım indirimi uygulamasında dikkate alınmayacaktır.

 

Bilgilerinize sunulur.

 



Gaziantep, 09.02.2004

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft