19 2025
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
03.01.2004
5035 SAYILI KANUNLA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
“Motorlu Taşıtlar Vergisi”
Sayı : 2004/29
İlgili : Yönetim, Muhasebe

Sayın Yetkililer

5035 sayılı Kanunun
  • 21 ila 25 inci maddeleri ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununda değişiklikler yapılmış
  • ,
  • 26 ncı maddesi ile, dört adet geçici madde eklenmiş

  • 48 inci maddesinin 7 nci fıkrası ile, Kanunda geçen bazı ibareler

  • değiştirilmiştir.


    1- Yapılan Değişikliklere Genel Bakış

    Motorlu Taşıtlar Vergisinde 5035 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle;
    - bazı taşıtlar, motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınmış
    - lüks otomobiller için uygulanan 1,5- 2 ve 3 kat vergileme uygulaması kaldırılmış
    - motorlu taşıtlar vergisi kapsamında bulunup da, Kanunda tanımı yapılmayan bazı motorlu taşıtların tanımı yapılmış
    - motorlu taşıtlar vergisinde, vergileme esası, taşıtın ağırlığı yerine motor silindir hacmine dayandırılmış
    - I sayılı tarifede yer alan taşıtların vergilemesinde, taşıtın kasko sigorta değerine dayalı üst sınır getirilmiş
    - 2003 yılında ödenen ek motorlu taşıtlar vergisinin, 2004 yılı motorlu taşıtlar vergisine mahsup edilmesi imkanı getirilmiştir.



    2- Motorlu Taşıtlar Vergisi Kapsamına Alınan Taşıtlar

    5035 sayılı Kanunun 21 inci maddesi ile M.T.V. Kanununun 2 nci maddesi değiştirilmiş ve motosikletler ile motorlu karavanlar ( kamp taşıtı) Kanun kapsamına alınarak 01.01.2004 tarihinden itibaren motorlu taşıtlar vergisine tabi tutulmuştur.

    Yine aynı maddede yapılan değişiklikle, motorlu taşıtlar vergisi tarifesinde yer alan; bir başka deyişle motorlu taşıtlar vergisi kapsamında bulunan; minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve çekicinin tanımları kanun metnine konulmuştur.

    5035 sayılı Kanunun 21 inci maddesi ile, M.T.V. Kanununda tanımı ayrıca yapılan taksi, tanımlar maddesinden çıkarılmış; otomobilin tanımı değiştirilmiş; panel tanımı çıkarılarak, panel – van'ın tanımı yapılmıştır.



    3- Lüks Otomobillerde Motorlu Taşıtlar Vergisi Uygulaması

    5035 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesi değiştirilmiş ve lüks otomobiller için öngörülen 1,5 - 2 ve 3 kat vergi uygulaması kaldırılmıştır.



    4- Motorlu Taşıtlar Vergisinde Yeni Vergileme Ölçütleri

    197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun vergileme ölçü ve hadlerinin belirlendiği 5 ve 6 ncı maddelerindeki dört adet tarife, 5035 sayılı Kanunla yapılan değişikliklerde de korunmuştur.

    Ancak, daha önce vergileme ölçütlerinde; taşıtların net ağırlıkları ve yaşları esas alınmışken, 5035 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle motor silindir hacimleri ve taşıtların yaşları esas alınmıştır.


    I Sayılı Tarifede Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi

    Otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtlarının vergilerinin belirlendiği I sayılı tarifenin vergi ölçütleri, 5035 sayılı Kanunla yapılan değişiklik sonrasında taşıtların motor silindir hacimleri ile yaşları olmuştur.

    I sayılı tarifenin yaş grupları daha önce 3 bölümken, yeni uygulamada 5 bölüme ayrılmıştır.

    Motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınan motosikletler de I sayılı tarifede yer almaktadır.

    Daha önce I sayılı tarifede yer alan paneller, 5035 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle panel-van olarak II sayılı tarifeye alınmıştır.

    5035 sayılı Kanunun 23 üncü maddesi ile, I sayılı tarifede yer alan taşıtların vergi tutarlarının, taşıtların kasko sigorta Ocak ayı değerlerinin % 6’ sını aşması halinde, vergi tutarlarının indirilmesi konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.


    II Sayılı Tarifede Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi

    Motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınan karavanlar II sayılı tarifede yer almıştır.

    Daha önce I sayılı tarifede yer alan paneller, panel van olarak II sayılı tarifeye alınmıştır.

    Minibüslerde vergileme ölçütü, daha önce olduğu gibi yaş gruplarına; otobüsler oturma yeri ve yaş gruplarına göre belirlenmiştir.

    Kamyonet, kamyon, çekici ve benzerlerindeki istiap haddi ve yaş grupları ölçütünün yerine, azami toplam ağırlıkları ve taşıtların yaşları ölçütü getirilmiştir.


    III ve IV Sayılı Tarifelerde Yapılan Değişikliklerin Değerlendirilmesi

    III sayılı tarifede yer alan yat, kotra ve her türlü özel tekneler için uygulanan beygir gücü ve yaş grupları ölçütleri ile; IV sayılı tarifede yer alan uçak ve helikopterler için uygulanan azami kalkış ağırlığı ve yaş grupları ölçütleri; 5035 sayılı Kanunda da aynen muhafaza edilmiştir.



    5- Motor Silindir Hacmi ve Azami Toplam Ağırlık Tanımları

    5035 sayılı Kanunun 21 inci maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinde değişiklik yapılmış ve motorlu taşıtlar vergisi uygulamasında getirilen motor silindir hacmi ve azami toplam ağırlık ölçütlerinin tanımı yapılmıştır.



    6- Kamyonet, Kamyon, Çekici ve Benzerlerinde 2004 Yılı Vergileme
    Uygulaması


    Trafik tescil belgelerinde kamyonet, kamyon, çekici ve benzerlerine ait azami toplam ağırlık bilgilerinin bulunmayabileceği dikkate alınarak, 5035 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa geçici 6 ncı madde eklenmiş ve bunların 2004 yılı vergileme ölçütleri; değişiklik öncesinde olduğu gibi istiap haddi ve yaş gruplarına göre belirlenmiştir.

    5035 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununa geçici 5 inci madde eklenmiş ve yukarıdaki taşıtlara ait azami toplam ağırlık bilgilerinin trafik tescil kuruluşları, yetkili bayiler ve ilgili vergi daireleri tarafından mükelleflere verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.



    7- Motosikletlerin 2004 Yılı Vergi Ödemeleri

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu kapsamına alınan motosikletler, 5035 sayılı Kanunun 26 ncı maddesi ile getirilen geçici 7 nci madde gereğince, 2004 yılı Nisan ayının ilk gününde tahakkuk etmiş sayılıp, Nisan ve Temmuz aylarında ödenecektir.

    Bilgilerinize sunulur.

    Saygılarımızla









    Gaziantep, 03.01.2004

    Yazdırılabilir format için tıklayınız.
    İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
    LİMİTED ŞİRKETİ

    Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

    Önceki Sayfa
    Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
    Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
    Web Tasarım Ardemsoft