Sayın Şirket Yetkilileri
31 Temmuz 2003 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 11 nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile Tekdüzen Hesap Planında finansal kiralama işlemleriyle ilgili olarak yapılan düzenlemelere aşağıda yer verilmiştir.
1- KİRACI TARAFINDAN KULLANILACAK OLAN HESAPLAR
301/401- Finansal Kiralama İşlemlerinden Borçlar Hesabı
Kiracıların finansal kiralama yapanlara olan borçlarının izlendiği hesaplardır.
Finansal kiralama sözleşme tutarı bu hesaplara alacak, finansal kiralamaya konu olan ilgili varlık hesabına kira ödemelerinin bugünkü değeri ile borç ve bu iki tutar arasındaki fark da 302/402- Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri Hesabı'na borç kaydedilir.
302/402- Ertelenmiş Finansal Kiralama Borçlanma Maliyetleri Hesabı (-)
Finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan borçlar ile kiralanan kıymete ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren, henüz ödenmemiş finansal kiralama borçlanma maliyetlerinin izlendiği hesaplardır.
Finansal kiralama sözleşme tutarı ile finansal kiralamaya konu olan varlığa ilişkin kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki fark, bu hesaba borç kaydedilir. Kiralama sözleşmesine uygun olarak tamamlanan her dönem sonunda gerçekleşmiş olan faiz giderleri tutarları bu hesaba alacak, 66- Borçlanma Maliyetleri hesap grubunda ilgili borçlanma gideri hesabına borç olarak kaydedilirler.
2- KİRALAYAN TARAFINDAN KULLANILACAK OLAN HESAPLAR
Ticari Alacaklar Hesabı (120/220 - 121/221)
11 nolu Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği ile senetli ve senetsiz alacakların açıklamasına, finansal kiralamadan doğan alacaklar da eklenmiştir.
124/224- Kazanılmamış Finansal Kiralama Faiz Gelirleri Hesabı (-)
Finansal kiralamanın yapıldığı tarihte kiralama işlemlerinden doğan alacaklar ile kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki farkı gösteren henüz kazanılmamış finansal kiralama faiz gelirlerinin izlendiği, düzenleyici hesaplardır.
Finansal kiralama sözleşme tutarı ile finansal kiralamayla ilgili kira ödemelerinin bugünkü değeri arasındaki fark, bu hesaba alacak kaydedilir. Her dönem sonunda gerçekleşmiş olan faiz gelirleri bu hesaba borç, satış geliri hesabına alacak kaydedilir.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla
Gaziantep, 25.08.2003
|
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ
Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.
|