Sayın Yetkililer
324 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliğinin 3 üncü maddesinin 2 nci fıkrasının (e) bendi ile;
· 2024 yılında yapılacak binek otomobil kiralamalarında aylık kira bedelinin gider kayıtlarına alınabilecek tutarı 17.000 TL’den 26.000 TL’ye,
· 2024 yılında yapılacak binek otomobil iktisaplarında, gider kayıtlarına alınabilecek özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi toplamı 440.000 TL’den 690.000 TL’ye
yükseltilmiştir.
Serbest meslek kazançlarında paralel düzenlemelerin yer aldığı Gelir Vergisi Kanunu’nun 68 inci maddesinin 4 ve 5 inci fıkralarında yer alan gider kısıtlama tutarları da, 324 sayılı Gelir Vergisi Genel Tebliği ile yukarıdaki tutarlara çıkarılmıştır.
I- Edinilen Binek Araçlarda Gider Kısıtlaması Dışında Bırakılan Araçlar
Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflerin bu amaçla kullandıkları binek araçlar Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1 inci maddesi gereğince gider kısıtlaması kapsamı dışındadır.
II- Binek Otomobilin Tanımı
Gümrük tarife cetvelinin 87.03 pozisyonunda yer alan kapalı kasa motorlu taşıtlardan;
· eşya taşınması için kullanılan arka bölümle şoför ve öndeki yolcu bölümü arasında sabit bir panel veya bariyer bulunmayan,
· arka kasa bölümünde yolcu taşımaya yönelik konfor özellikleri (havalandırma, iç aydınlatma, küllük, yer döşemesi gibi) bulunan,
· arka kasa bölümünde yolcu taşımaya yönelik emniyet kemeri veya tertibatı, koltuk montajı için tertibat bulunan,
· iki yan panel boyunca arka camları bulunanlar
binek araçlardır.
III- Binek Araç Kira Bedellerinde Gider Kısıtlaması
Kiralama yoluyla edinilen binek otomobillerin her birine ilişkin aylık kira bedelinin 2024 yılı için 26.000 liraya kadar olan kısmı, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1 maddesi gereğince gider olarak dikkate alınabilecektir.
Diğer taraftan, 26.000 liraya kadar olan aylık kira bedeline tekabül eden katma değer vergisi indirim konusu yapılacak; 26.000 TL’nin üzerindeki kira bedeline ilişkin katma değer vergisi ise kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınacaktır.
Öte yandan finansal kiralama yoluyla edinilen binek otomobillere ilişkin yapılan ödemelerde, konuyla ilgili gider kısıtlaması yapılmayacaktır.
IV- Binek Otomobil Satınalmalarında Gider Kısıtlaması
Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1 inci maddesi gereğince, gider kayıtlarına alınacak özel tüketim vergisi ve katma değer vergilerinde gider kısıtlaması söz konusu olup, satınalma bedelinde herhangi kısıtlama yapılmamaktadır.
Diğer taraftan, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 30 uncu maddesi gereğince binek otomobillere ait katma değer vergisi indirim konusu yapılmamakta; 58 inci maddesi gereğince ise indirilemeyen bu vergi gider kayıtlarına alınabilmektedir.
Öte yandan, Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesi gereğince indirim konusu yapılamayan özel tüketim vergileri de ticari kazancın tespitinde gider kayıtlarında gösterilebilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/1 inci maddesi ile, binek araç satın alan bir işletmenin bu araca ait olan ve tercihen gider kayıtlarına alabileceği katma değer vergisi ve özel tüketim vergileri toplamında gider kısıtlaması uygulaması getirilmiş olup, 2024 yılında gider kayıtlarına alınabilecek bu tutar 690.000 TL olarak belirlenmiştir.
Satınalınan binek araca ait katma değer vergisi ve özel tüketim vergisini, aracın maliyetine ilave etmeyi tercih eden işletmelerde ise, Müşavirliğimiz herhangi gider kısıtlaması olmayacağını düşünmektedir.
Saygılarımızla
Gaziantep, 02.01.2024