Sayın Yetkililer
V.U.K.’nun 313 üncü maddesinde doğrudan gider yazma haddi belirlenmiş; mükerrer 414 üncü maddesinde ise, bu haddin yeniden değerleme oranında artırılacağına ve Cumhurbaşkanının bu miktarı yarısına kadar artırmaya veya indirmeye yetkili olacağına hükmedilmiştir.
30.12.2023 tarih ve 556 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde doğrudan gider yazılacak demirbaş ve peştamallıklarda sınır 01.01.2024 tarihinden itibaren 6.900.-TL olarak belirlenmiştir.
Bir başka deyişle, 01.01.2024 tarihinden itibaren 6.900.-TL’ye kadar olan amortismana tabi iktisadi kıymetler doğrudan gider yazılabilecek, bu değerin üzerindeki iktisadi kıymetler ise amortisman yoluyla itfa edilebileceklerdir.
Amortisman mevzuunun ele alındığı Vergi Usul Kanunu’nun 313 ve devamı maddelerinde aşağıdaki düzenlemelere yer verilmiştir.
Amortisman Süreleri
Vergi Usul Kanunu’nun 315 inci maddesi gereğince, amortismana tabi iktisadi kıymetler, Maliye Bakanlığının tespit ve ilan edeceği süreler ve oranlar esas alınarak itfa edilecektir.
Vergi Usul Kanunu, iktisadi kıymetlerin kullanım ömrünün kısaltılmasına (amortisman oranının yükseltilmesine) müsaade etmemiş; ancak 320 nci maddesinin 4 üncü fıkrası ile faydalı ömürlerinin iki katını ve her durumda elli yılı geçmemek üzere amortisman oranının düşürülmesine izin vermiştir.
Maliye Bakanlığı, amortismana tabi iktisadi kıymetlerin faydalı ömürlerini ve amortisman oranlarını 333 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlemiştir.
Amortisman Yöntemleri
Amortisman yoluyla itfa konusunda, Vergi Usul Kanunu’nun 315 inci maddesinde normal amortisman yöntemiyle, mükerrer 315 inci maddesinde azalan bakiyeler yöntemiyle ilgili açıklamalara yer verilmiş; 316 ncı maddesinde madenlerle ilgili özel durum, 317 nci maddesinde ise değerin kısmen veya tamamen kaybıyla ilgili fevkalade amortisman konusu ele alınmıştır.
Bilgilerinize sunulur.
Saygılarımızla
Gaziantep, 02.01.2024