28 2024
Sitemize Hoş Geldiniz...
Üye Girişi
02.01.2020
Gayrımenkul Sermaye İradı
Sayı : 2020/07
İlgili : Yönetim, Muhasebe

 

SayınYetkililer

 

I-   Kira Gelirlerinin Vergilemesinde Genel Esaslar

 

Gerçek kişilerce kiraya verilmeleri sonucunda, gayrımenkul sermaye iradı olarak vergilenecek gayrımenkuller GVK’nın 70 inci maddesinde sayılmış olup, bunların ticari işletme bünyesinde yer alması halinde elde edilen iratlar ticari kazanç olarak vergilenecektir.

 

Beyana tabi gelirleri sadece gayrımenkul sermaye iradından ibaret olan gerçek kişiler, bir takvim yılı boyunca elde ettikleri kira gelirlerini, GVK’nın 92 nci ve 117 nci maddeleri gereğince bir sonraki yılın 25 Mart tarihine kadar beyan edecekler ve aynı yılın Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeyeceklerdir.

 

GVK’nın 72 nci maddesi ile, gayrımenkul sermaye iratlarının vergilemesinde tahsilat esası getirilmiştir. Geçmiş yıllara ait tahsil edilen kira gelirleri ve gelecek yıllara ait peşin tahsil edilen kiralar tahsil edildiği yılın geliri olarak vergilenecektir.

 

 

II-    Asgari Gayrımenkul Sermaye İradı ve Vergilenmeyecek Kiralamalar

 

Gelir Vergisi Kanunu’nun “Emsal Kira Bedeli” başlıklı 73 üncü maddesinde, kira bedellerinin emsal kira bedelinden düşük olamayacağına, bedelsiz olarak kullanıma verilen gayrımenkullerde kiranın emsal kira bedeli olacağına ve GVK’nın 72 nci maddesinde ayın olarak tahsil edilen kiraların emsal bedeli ile paraya çevrileceğine hükmedilmiştir.

 

GVK’nın yine aynı maddesinde, emsal kira bedeli uygulanmayacak yani vergilenmeyecek bedelsiz kullanımlar sayılmış olup; bunlardan usul, füru ve kardeş kullanımına terk edilen konutların birden fazla olması durumunda, bu istisnadan ancak bir konutun yararlanacağına işaret edilmiştir.

 

 

III- İşyeri Kira Gelirlerinde Vergi Tevkifatı ve Beyan Sınırı

 

III.1. Vergi Tevkifatı

 

Gerçek kişiler tarafından işyerlerinin kiralanması, GVK md 94/5-a gereğince % 20 tevkifata tabidir.

 

Ancak, işyerini kiralayan basit usulde vergi mükellefi ise, kira ödemesi üzerinden herhangi tevkifat yapılmayacaktır.

 

Kiraladıkları meskenin bir kısmını işyeri olarak kullanan serbest meslek erbabı, GVK’nın 68/1 maddesindeki düzenlemeler çerçevesinde kiranın tamamını giderleştirecek, dolayısı ile kira bedelinin tamamı üzerinden kesinti yapacaktır.

 

 

III.2. Beyan Sınırı

 

Vergiye tabi gelir toplamının GVK 103 üncü maddesinde belirlenen ikinci dilim tutarını (2019 yılı için 40.000 TL, 2020 yılı gelirleri için 49.000 TL) aşmaması halinde, GVK’nın 86 ncı maddesi gereğince, sözkonusu işyeri kira geliri, gerçek kişiler tarafından beyannameye dahil edilmeyecektir.

 

Vergiye tabi gelir toplamının hesabında; gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar, tek işverenden alınmış ve tevkif suretiyle vergilendirilmiş ücretler ve GVK nın 75 inci maddesinin 15 ve 16 ncı bendlerinde yazılı menkul sermaye iratları ile kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısmı GVK’nın 86 ncı maddesi gereğince dikkate alınmayacaktır.

 

 

IV- Mesken Kiralarında İstisna Uygulaması

 

GVK’nın 21 inci maddesindeki düzenlemeler gereğince, bir takvim yılı içinde;

·     gerçek kişilerin elde ettiği ve

·     beyana tabi geliri sadece gayrımenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerin

mesken kira gelirlerinin 2019 yılı için 5.400 TL’si (2020 yılı için bu tutar 310 seri nolu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 6.600 TL olarak belirlenmiştir.) vergiden istisnadır.

 

 

Ø  İstisnanın Uygulanacağı Kira Gelirleri

 

Birden fazla meskenin kira gelirinin olduğu durumlarda, istisna tutarı her bir mesken kirasına ayrı ayrı değil, toplam kira gelirine uygulanacaktır.

 

 

Ø  İstisnanın Uygulanmayacağı Mesken Kiraları

 

GVK’nın 21 inci maddesindeki düzenlemeler gereğince;

·     mesken kira geliri olan gerçek kişi ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek durumunda ise,

·     veya mesken kira geliri olan gerçek kişinin (beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın) ücret, menkul sermaye iradı, gayrımenkul sermaye iradı veya diğer kazanç ve iratları toplamı GVK’nın 103 üncü maddesinde yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için belirlenen tutarı (2019 yılı için 148.000 TL, 2020 yılı gelirleri için 180.000 TL) aşıyorsa,

bu istisnadan faydalanamayacaklardır.

 

Diğer taraftan, yine GVK’nın 21 inci maddesi gereğince, beyanı gereken mesken kiralarının zamanında beyan edilmemesi veya eksik beyan edildiğinin tespiti halinde, mesken kira gelirlerinde istisna uygulamasından yararlanılamayacaktır.

 

 

V-    Kira Gelirlerinde Matrahın Tespiti

 

İşyeri veya mesken kira gelirlerinde matrahın tespitinde GVK’nın 74 üncü maddesinde, gayrısafi hasılattan yapılacak indirimler için iki tür yöntem belirlenmiştir.

a)     Götürü gider yöntemi

b)    Gerçek gider yöntemi

 

 

V.1. Götürü Gider Yöntemi

 

Kira geliri elde edenler diledikleri taktirde, kira hasılatlarının % 15’ini götürü olarak indirmek suretiyle safi irat tutarına, yani kira geliri matrahına ulaşabilirler.

 

Bu yöntemi tercih edenler, iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.

 

 

V.2. Gerçek Gider Yöntemi

 

Kira gelirlerinde gerçek gider yöntemini tercih eden ve beyana tabi gelirleri sadece gayrımenkul sermaye iradından ibaret olan gerçek kişilerin, gayrısafi kira gelirlerinden indirebilecekleri gerçek giderler; GVK’nın 74 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında 11 bent halinde sayılmıştır.

 

Bilgilerinize sunulur.

 

Saygılarımızla



Gaziantep, 02.01.2020

Yazdırılabilir format için tıklayınız.
İDEAL YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK
LİMİTED ŞİRKETİ

Bu çalışma, İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti./Gaziantep tarafından hazırlanmış olup; tümü ya da bir kısmı şirketin yazılı izni olmaksızın çoğaltılamaz, dağıtılamaz, özetlenemez ve yayınlanamaz.

Önceki Sayfa
Mevzuattaki GelişmelerPratik BilgilerDuyurularMali TakvimFaydalı LinklerSoru CevapDöviz Kurları Arşiviİdealist
Copyright © 2003 İdeal Yeminli Mali Müşavirlik Ltd.Şti. Yasal uyarı için tıklayınız.
Web Tasarım Ardemsoft